Υπόθεση «Ορέστης»: Παραδέχτηκε τις δολοφονίες ο 35χρονος

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνολικά εφτά φόνους εκ προμελέτης

b 4 Έγκλημα Μιτσερό

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας βρίσκεται ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος, Νίκος Μεταξάς, κατηγορούμενος για 7 υποθέσεις φόνων, η οποίες συγκλόνισαν το παγκύπριο και όχι μόνο. Ο 35χρονος, Νίκος Μεταξάς, παρουσιάστηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου, έχοντας να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα αδικήματα. Ο πρώην αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς θα ακούσει τις κατηγορίες που θα του απαγγελθούν από την Κατηγορούσα Αρχή.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει

-Φόνος εκ προμελέτης
-Απαγωγή προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό του
-Απαγωγή με σκοπό το φόνο εκ προμελέτης
-Απόπειρα καταστροφής τεκμηρίου
-Παρέμβαση σε Δικαστική διαδικασία

Live από την αίθουσα του δικαστηρίου

Γύρω στις 10:30, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο 35χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, με την Αστυνομία να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός αυτής και τον ίδιο να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Από εξονυχιστικό έλεγχο πέρασαν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Ο Μεταξάς για πολλοστή φορά παρουσιάστηκε χωρίς εκπροσώπηση από δικηγόρο, καθώς όπως είπε, δεν επιθυμεί να λάβει νομική αρωγή.

Ερωτηθείς, ο 35χρονος ομολόγησε τα εξής:

Παραδοχή φόνων: Μαρικάρ, Λιβία και Έλενα Μπουνέα, Μαίρη Ρόουζ και Σιέρα, Ασμίτα Κάτχα Μπίστα, Αριάν Παλάνας Λοζάνο

Παραδοχή απαγωγής: Μαρικάρ, Μαίρη Ρόουζ, Σιέρα, Ασμίτα Κάτχα Μπίστα, Αριάν Παλάνας Λοζάνο

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν να κάνουν με έναν κατηγορούμενο, ο οποίος δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο, ενώ, αν τηρήσει την ίδια στάση, αναμένεται ότι θα δηλώσει παραδοχή εκ νέου σήμερα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Σε περίπτωση που ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος, παραδεχθεί τις βαριές κατηγορίες, ενδεχομένως το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ζητήσει από τον κατηγορούμενο να αναφέρει μετριαστικούς παράγοντες και στη συνέχεια θα οριστεί ημερομηνία για επιβολής ποινής.

Αν τελικά ο Μεταξάς αποφασίσει να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, τότε ο δικηγόρος του μετά την παραδοχή ετοιμάζει αγόρευση για μετριασμό της ποινής του πελάτη του.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, δεν τίθεται θέμα μετριασμού της ποινής, η οποία προνοεί την διά βίου φυλάκιση.

Σε ένα άλλο σενάριο, ο 35χρονος μπορεί να φέρει τούμπα την υπόθεση και εν τέλει να δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες. Στην προκειμένη περίπτωση θα ακολουθήσει ακροαματική διαδικασία, θα παρουσιαστούν μάρτυρες και τεκμήρια ενώπιον Κακουργιοδικείου, το οποίο στο τέλος θα αποφασίσει κατά πόσο είναι ένοχος ή όχι.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Δημήτρης Λουκά