Υπουργική σύσκεψη για την αυξημένη ροή μεταναστών στο ΥΠΕΣ – Τί θα συζητηθεί

b petridis Μετανάστες, Πρόσφυγες, Προσφυγικό

Υπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται την Τρίτη το πρωί με αφορμή την αυξημένη ροή, τα τελευταία 24ωρα, μεταναστών οι οποίοι καταφθάνουν με πλωτά μέσα ή μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους Υπουργούς Εξωτερικών Nίκο Χριστοδουλίδη, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, με σκοπό τη συζήτηση του θέματος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Πετρίδη.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει το Σάββατο στο ΚΥΠΕ πως “υπάρχει μια ανησυχητική τάση αύξησης των ροών παράτυπης μετανάστευσης στην Κύπρο είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω των κατεχομένων», προειδοποιώντας ότι η Κύπρος έφθασε στα όριά της αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να απορροφήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Yπουργείου Εσωτερικών:

  1. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε οκτώ διαφορετικά περιστατικά (είτε δια θαλάσσης είτε από τα κατεχόμενα) είχαμε 140 νέες αφίξεις αιτητών ασύλου, όλοι Σύριοι.
  2. Δόθηκε ήδη ποσοστό προστασίας σε 8,000 άτομα περίπου. Άλλες 7,000 είναι υπό αναμονή. Ως επί το πλείστον Σύριοι.
  3. Τα άτομα φτάνουν είτε από την θάλασσα είτε από τα κατεχόμενα οργανωμένα με κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
  4. Το 2018 παρουσιάζεται αύξηση 56% στις αιτήσεις ασύλου σε σχέση με το 2017 και πέρσι 40% σε σχέση με το 2016.
  5. Μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα ξεπερνούν τους 5,000 αιτητές ασύλου ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
  6. Η Kοφίνου είναι υπερπλήρης.

Τι θα συζητηθεί στην έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού

Όπως πληροφορείται το Sigmalive κατά την έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού θα γίνει συζήτηση επί όλων των πτυχών καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύπλοκες και διαφορετικές διαστάσεις όπως:

  1. Εξωτερική διάσταση: Tι γίνεται και τι προοπτική υπάρχει για να επιτευχθεί μια συμφωνία επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στη Συρία και σε ποιες περιοχές καθώς επίσης και η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συρίας. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Λιβάνου αφού αρκετοί παράτυποι μετανάστες έρχονται και από εκεί.
  2. Αστυνόμευση – Ασφάλεια: Συζήτηση θα γίνει και για την εξακρίβωση των στοιχείων των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο και ποια είναι η εικόνα σήμερα. Με άλλα λόγια θα τεθούν επί τάπητος θέματα ασφαλείας αφού πιθανόν αριθμός μεταναστών να έρχονται από περιοχές που ελέγχονταν μέχρι προσφάτως από το Ισλαμικό Κράτος.
  3. Ποτέ θα συσταθεί δικαστήριο διεθνούς προστασίας στην Κύπρο ούτως ώστε να αρχίσουν να γίνονται περισσότερες απελάσεις των καταχρηστικών αιτήσεων.
  4. Θέματα υποδομών: Τι άλλο μπορεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για όσους κατέφθασαν και συνεχίζουν να καταφθάνουν.
  5. Επιδοματική και κοινωνική πολιτική έναντι τους και ενδεχόμενη πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας χωρίς όμως να γίνουνε πιο ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός.
  6. Ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων
  7. Επανεξέταση της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκτακτη υπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Πετρίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο ανησυχητική αυξητική τάση στην ροή παράτυπων μεταναστών.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ