LeMonde για την Κύπρο: “Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες της… μικρής Ελβετίας της Μεσογείου”

a 73 Ειδήσεις
a 4694 Ειδήσεις

Το νησί της Αφροδίτης, η Κύπρος, ένα μεγάλο υποτιθέμενο «πλυντήριο» του βρώμικου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών, υποφέρει εξαιτίας του καθεστώτος φορολογικού παραδείσου, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο: «Κύπρος: «Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες της «μικρής Ελβετίας» της Μεσογείου» τονίζει πως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι 8 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας και πως σε αυτό οφείλεται η κατάρρευσή του αλλά και η δυσφορία των εταίρων: Γιατί να σώσουν μια χώρα που φιλοξενεί χωρίς ενοχές δισ. δολάρια αμφίβολης προέλευσης;»

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Αθανάσιου Βαμβακίδη, οικονομολόγου της Bank of America-Merrill Lynch ο οποίος αναφέρει ότι όλα άρχισαν πριν από 20 χρόνια, με την ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας όταν η Κύπρος, στο δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ονειρευόταν να γίνει οικονομικό κέντρο.

«Η χώρα είχε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ηταν πρώην βρετανική αποικία, οι κάτοικοι μιλούν αγγλικά, η οικονομία ήταν ευέλικτη και η «business friendly» (φιλική σε μπίζνες)».

Le Monde