Γνωρίστε την ολοκαίνουρια Mercedes GLA

a
a 2729

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Mercedes εισέρχεται στα μικρομεσαία Crossover/SUV, με τη νέα GLA να έρχεται για να προσφέρει πολυτέλεια και αισθητική μοναδικότητα, χωρίς να αφήνει στην άκρη και την οικονομία κίνησης.

Μετά τη δεύτερη γενιά της B-Class, την τρίτη γενιά της A-Class και τη νέα CLA, έφθασε η στιγμή η Mercedes να μας παρουσιάσει και το τέταρτο νέο μέλος της καινούργιας μικρομεσαίας (compact) οικογένειας αυτοκινήτων της. Πρόκειται για τη νέα GLA, το πρώτο μικρομεσαίο crossover/SUV της ιστορίας της μάρκας, η οποία λαμβάνει από τα τρία «αδέλφια» της, εκτός της ίδιας πλατφόρμας και κινητήρες, την ίδια ξεχωριστή σχεδίαση και την ίδια εσωτερική πολυτέλεια, συνδυάζοντάς τα με ένα υπερυψωμένο αμάξωμα, αλλά και με ένα γενικότερο off road χαρακτήρα. Εμείς, ταξιδέψαμε μέχρι την Ανδαλουσία της Ισπανίας για να γνωρίσουμε από κοντά το νέο μοντέλο, από όπου και σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις.

a1

Μοντέρνα και αεροδυναμική σχεδίαση
Επηρεασμένη από την ίδια, άκρως ελκυστική σχεδιαστική προσέγγιση όλων των μοντέλων της οικογένειας A-Class, η νέα Mercedes GLA υιοθετεί ένα αμάξωμα σαφέστατα πιο μοντέρνο και νεανικό από αυτό της μεγαλύτερης GLK, με πολλές καμπύλες και γλυπτές επιφάνειες. Ξεχωρίζουμε στο εμπρόσθιο τμήμα την έντονη παρουσία της μάσκας με το μεγάλο αστέρι της Mercedes στο κέντρο της, η οποία πλαισιώνεται από ευμεγέθη φωτιστικά αλλά και έναν προφυλακτήρα με ενισχύσεις που τονίζει τον off-road χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Στο πλάι, η σχεδίαση του αμαξώματος δανείζεται από το αντίστοιχο τμήμα της A-Class με πλαϊνά προστατευτικά και ράγες οροφής να τονίζουν τη διαφορετικότητα της GLA μαζί και με την αύξηση της απόστασης από το έδαφος (από 155 έως 204 χλστ., ανάλογα με την ανάρτηση). Στο πίσω μέρος από την άλλη, ξεχωρίζουν τα έντονα φωτιστικά σώματα, αλλά και ο τονισμένος προφυλακτήρας. Στην περίπτωση πάντως που επιλεγεί το πακέτο off-road, η GLA τονίζει περαιτέρω τον περιπετειώδη χαρακτήρα της, έχοντας υψηλότερη απόσταση από το έδαφος και αλουμινένιες ποδιές στον εμπρός και πίσω προφυλακτήρα. Από πλευράς διαστάσεων τέλος, το μήκος του γερμανικού μοντέλου φθάνει τα 4.417 χλστ., το πλάτος τα 1.804 και το ύψος τα 1.494 χλστ., όντας έτσι πιο μακριά, πιο πλατιά και πιο ψηλή από την A-Class. Αρκετή δουλειά έχει γίνει και στην αεροδυναμική, με το συντελεστή οπισθέλκουσας να μειώνεται στο cd:0,29, όντας ο καλύτερος στην κατηγορία.

a2

Εσωτερικό-Χώροι: Μοντέρνο και ποιοτικό, με 421 λτ. για τις αποσκευές
Στο εσωτερικό της, η νέα Mercedes GLA ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα κατασκευής, αλλά και την καλαισθησία της, σε ένα αποτέλεσμα που αποπνέει τον πολυτελή και high-tech χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Έτσι, το ταμπλό έρχεται χωρισμένο σε δύο οριζόντια τμήματα, φέροντας στο κέντρο του και μπροστά από το συνοδηγό ένα μεγάλο φιλέτο σε διάφορους χρωματισμούς (υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές), το οποίο περικλείει και τους 3 όμορφους, στρογγυλούς αεραγωγούς στην κεντρικής κονσόλας. Ακριβώς από πάνω τους έρχεται όπως και στο εσωτερικό των A-Class, CLA, B-Class μια λεπτή οθόνη για το σύστημα πολυμέσων, η οποία παραπέμπει σε αυτή των σύγχρονων tablet. Μπροστά από τον οδηγό, ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης και ευανάγνωστος, ενώ πλήρους ρυθμίσεων έρχονται το τιμόνι και το κάθισμα. Το τελευταίο έρχεται με επιλογή και για σπορ εκδοχή, με ενσωματωμένο προσκέφαλο. Στο ποιοτικό κομμάτι, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι άκρως ποιοτικά, με αρκετές επιφάνειες να ντύνονται με μαλακό πλαστικό και φινίρισμα και συναρμογή άνευ παραπόνου.

a3

Καλοί χώροι για έως και 5 επιβάτες
Σε καλά επίπεδα βρίσκονται οι χώροι για τους επιβάτες στο εσωτερικό της GLA, με τον οδηγό και το συνοδηγό να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χώρο για τα κεφάλια και τους ώμους τους. Πίσω, ο χώρος για τα γόνατα κρίνεται αρκετά καλός, όπως και αυτός για το κεφάλι, ακόμη και για επιβάτες με ύψος άνω του μέσου. Ωστόσο, λόγω του υψηλού τούνελ της μετάδοσης, θα απαιτηθούν παραχωρήσεις για να χωρέσουν τα γόνατα και μεσαίου καθήμενου. Στον τομέα του πορτ-μπαγκάζ η GLA ικανοποιεί πλήρως προσφέροντας 421 λίτρα ωφέλιμου όγκου, που μπορεί να φθάσει τα 1.235 λτ. με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Επίσης, προαιρετικά προσφέρεται και το πακέτο Load Compartment, με πίσω κάθισμα που γέρνει την πλάτη του μπροστά κατά 15 μοίρες, προσθέτοντας άλλα 60 λίτρα στα 421 του χώρου αποσκευών.

Παθητική ασφάλεια
Η νέα Mercedes GLA αναμένεται να προσφέρει υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας στους επιβάτες της. Αρχικά, το αμάξωμα και πλαίσιο έχουν ενισχυθεί σε καίρια σημεία για μεγάλη αντοχή στην πρόσκρουση, ενώ υπάρχουν αρκετές ζώνες απορρόφησης ενέργειας κατά τη σύγκρουση. Επιπλέον αυτού, η Mercedes έχει εξελίξει και κάποιες έξυπνες λύσεις σε αυτό τον τομέα, όπως π.χ. την αποτροπή εισόδου των εμπρός τροχών κάτω από τις πλαϊνές πόρτες στην περίπτωση μιας σύγκρουσης, ώστε οι πόρτες να ανοίγουν, ενώ στο εμπρόσθιο τμήμα φέρει καπό που ανασηκώνεται στην περίπτωση πρόσκρουσης πεζού. Φυσικά, οι αερόσακοι είναι πλήρεις (έως και 9, μεταξύ αυτών και γονάτων οδηγού) και δε λείπουν και όλα τα γνωστά συστήματα παθητικής ασφάλειας της Mercedes, μεταξύ των οποίων και το PRE-SAFE τελευταίας γενιάς (αυτόματα κλείνει παράθυρα-ηλιοροφή, σφίγγει τις ζώνες), που μειώνει τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης.

a4

Κινητήρες-Κιβώτια: Από 1,6 λίτρα και turbo για απόδοση και οικονομία
Η γκάμα των κινητήρων της νέας Mercedes GLA αποτελείται από μηχανικά σύνολα που γνωρίζουμε και από τις A-Class, B-Class και CLA. Η αρχική επιλογή είναι ο 1,6 turbo βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού των 156 ίππων για τη GLA 200, ενώ για τη GLA 250 υπάρχει ο νεότερος 2λιτρος turbo με 211 ίππους. Στους diesel, οι επιλογές έχουν 2 εκδόσεις ισχύος με 136 και 170 ίππους (GLA 200 CDI και 220 CDI αντίστοιχα) του 4κύλινδρου μηχανικού συνόλου των 2,2 λίτρων. Στα κιβώτια, υπάρχει 6άρι μηχανικό για τις αρχικές επιλογές diesel και βενζίνης, αλλά και το 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7G-TRONIC για όλες τις 4Χ4 και τις GLA 250 και GLA 220 CDI. Σε όλες τις περιπτώσεις, η οικονομία κίνησης είναι δεδομένη, με τη GLA 200 CDI να «καίει» 4,3 λτ./100 χλμ. και να εκπέμπει 114 γρ. CO2 ανά χλμ. Για τους λάτρεις πάντως των επιδόσεων, υπάρχει και έκδοση από την AMG, η GLA 45 AMG, με 360 ίππους και 0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ. Οδηγώντας την αρχική diesel έκδοση, εκτιμήσαμε την άφθονη ροπή που προσφέρει καλό τράβηγμα από το χαμηλότερο κιόλας φάσμα περιστροφής του κινητήρα, ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση. Το 6άρι μηχανικό κιβώτιο έχει θετικότατο κούμπωμα και μακριά κλιμάκωση, για χάρη και πάλι της οικονομίας.

Στο δρόμο: Εντυπωσιάζει εντός και εκτός
Σε όλες τις εκδόσεις της, η νέα Mercedes GLA έρχεται προσθιοκίνητη, ενώ εκτός της έκδοσης με τον 1,6 turbo βενζινοκινητήρα (CLA 200), σε όλες τις υπόλοιπες υπάρχει και επιλογή για τετρακίνηση έκδοση. Αυτή, φέρει μια νέα έκδοση της αυτόματης τετρακίνησης 4MATIC της Mercedes, με συνεχώς μεταβαλλόμενο μοίρασμα της ροπής μεταξύ των δύο αξόνων του αυτοκινήτου, ξεκινώντας από 100% εμπρός. Η ανάρτηση διατηρεί τη διάταξη των Γονάτων ΜακΦέρσον στον εμπρόσθιο άξονα, με άξονα πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα, ενώ ειδικά για τις εκδόσεις 4MATIC έχουν γίνει ειδικές ενισχύσεις στον πίσω άξονα για να μην υπονομευθεί η άνεση. Επίσης, εκτός της «κανονικής» ανάρτησης, προαιρετικά υπάρχει και σπορ επιλογή με κατέβασμα κατά 15 χλστ., αλλά και η ανάρτηση off road, με αύξηση της απόστασης από το έδαφος κατά 30 χλστ. Στην πράξη, η νέα GLA εντυπωσιάζει με την ποιότητα κύλισης που προσφέρει και την άνεση κατά το πέρασμα από ανωμαλίες του οδοστρώματος, εξαργυρώνοντας στην πράξη την αύξηση της απόστασης από το έδαφος. Παράλληλα, εκτός δρόμου το αυτοκίνητο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανό, με την τετρακίνηση να μοιράζει άμεσα το ποσοστό της ροπής που απαιτείται σε κάθε άξονα και την ανάρτηση να προσφέρει και πάλι εξαιρετική άνεση. Σε ένα δρόμο με στροφές, η GLA στρίβει γρήγορα και χωρίς απότομες αντιδράσεις, ενώ άκρως θετικές εντυπώσεις αφήνει το νέο ηλεκτρομηχανικό τιμόνι, που αποδεικνύεται άμεσο, με σωστό βάρος και πολύ καλή πληροφόρηση.

Πηγή: autotriti.gr