Νέα υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τους Moody’s

a 187 Ειδήσεις
a 6315 Ειδήσεις
Δραματική θα είναι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, ενώ έθεσε σε αρνητικό ορίζοντα τη Λαϊκή… 

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου υποβαθμίστηκαν κατά μια μονάδα οι καταθέσεις, καθώς και τα μη εξασφαλισμένα δάνεια από Β2 σε Β1 και η πιστοληπτική της ικανότητα από b2 σε b3. Τα ratings της Τράπεζας τέθηκαν υπό αξιολόγηση για νέα, πιθανή υποβάθμιση. Όσον αφορά την Ελληνική Τράπεζα, υποβαθμίστηκαν από Ba3 σε Β1 οι καταθέσεις της και από b1 σε b2 η πιστοληπτική της ικανότητα. Τα ratings της τέθηκαν, επίσης, υπό αξιολόγηση, για νέα πιθανή υποβάθμιση.

Το καμπανάκι του κινδύνου κτύπησαν οι Moody’s εκ νέου και για τη Λαϊκή Τράπεζα, αφού τέθηκαν υπό αξιολόγηση για υποβάθμιση τα μη εξασφαλισμένα δάνεια και οι καταθέσεις, που βρίσκονται στη βαθμίδα Β3. Ο Οίκος Αξιολόγησης προτίθεται να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βαθμίδα caa1.

Όπως εξηγούν οι Moody’s, υπάρχει αυξημένο ρίσκο η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ και παρόλο που αυτό το σενάριο δεν ιεραρχείται πρώτο από τον Οίκο, θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου ως ουσιαστικό και αναγνωρίζει ότι η πιθανότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής.