Nέος Τ/κ ηγέτης ο Μουσταφά Ακιντζί με 60,50%

Άνετη νίκη έναντι του Ντερβίς Έρογλου, πέτυχε ο Μουσταφά Ακιντζί στις επαναληπτικές “προεδρικές εκλογές” των κατεχομένων, ενώ οι πρώτοι πανηγυρισμοί των οπαδών του κ. Ακιντζί έχουν αρχίσει και οι πρώτες κόρνες ακούγονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Με καταμετρημένες και τις 693 κάλπες, ο κ. Ακιντζί λαμβάνει ποσοστό 60,50% και ο κ. Ερογλου 39,50%. Ο κ. Ακιντζί έλαβε 67.035 ψήφους έναντι 43.764 του αντιπάλου του.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί αναμένεται γύρω στις 20.30 να απευθυνθεί στον κόσμο ενώ στο προεκλογικό του γραφείο κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας έχει στηθεί γλέντι με τραγούδια και χορούς. Πολύ κοντά βρισκόταν προεκλογικό γραφείο του Ντερβίς Έρογλου το οποίο όμως ξηλώθηκε από το απόγευμα και κατέβηκαν οι αφίσες του από τους τοίχους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί και έχει τρεις κόρες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποστηρικτές του κ. Ακιντζί στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα.

Οι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 18.00 με την συμμετοχή αυτή την Κυριακή να κυμαίνεται στο 64,12% ενώ την προηγούμενη Κυριακή ήταν 62,34%.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τέσσερα άτομα σε Κιόνελι, Αμμόχωστο και Κερύνεια συνελλήφθησαν από την “αστυνομία” επειδή έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο ενώ ψήφιζαν. Ο ένας από αυτούς αρνήθηκε να δείξει στους “αστυνομικούς” το κινητό του και συνελλήφθη για αντίσταση στις “αρχές”.

Στην πλατεία Σεραγιού στην κατεχόμενη Λευκωσία, μπροστά από τα γραφεία του κόμματος Εθνικής Ενότητας υπάρχουν μόνο τα συνεργεία ε/κ, τ/κ και τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί στο προεκλογικό γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας ενώ όπως ακούγεται ήδη αρχίζουν τις προετοιμασίες στην πλατεία Ινονού όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του κ. Ακιντζί και ο ίδιος να προβεί σε ομιλία.

Από νωρίς σήμερα τα εκλογικά γραφεία του κ. Ερογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία ήταν κλειστά και σε κάποια οι αφίσες κατέβηκαν. Ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται στο “προεδρικό μέγαρο”.

Στον δεύτερο γύρο των “προεδρικών εκλογών” δικαίωμα ψήφου είχαν 176.980. Την προηγούμενη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής ήταν 62,34%.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί για την «προεδρία» του ψευδοκράτους ψήφισε πριν το μεσημέρι δηλώνοντας πως καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αλλαγή. Όπως μεταδίδεται, συνοδευόταν από τη σύζυγό του, τις τρεις του κόρες και την εγγονή του.

Αφότου ψήφισε προέβη σε δήλωση λέγοντας πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τους Τουρκοκύπριους και ευχήθηκε το αποτέλεσμα να είναι καλό για όλους. Κάλεσε δε όλους να ψηφίσουν και να εκφράσουν τη βούλησή τους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια νέα περίοδος θα ξεκινήσει απόψε και τόνισε τη σημασία του να υπάρξει αλλαγή οράματος.

«Όταν έρθει η ώρα για μια πραγματική αλλαγή, καμία δύναμη δεν μπορεί να την εμποδίσει» είπε. Όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, ανέφερε και ευχήθηκε το αποτέλεσμα να είναι καλό για την Κύπρο, τους Τουρκοκύπριους και τη γύρω περιοχή.

«Η απόφαση των πολιτών θα είναι σεβαστή από όλους»

Τη θέση ότι οι πολιτικοί θα σεβαστούν την απόφαση των πολιτών εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι επικεφαλής των Τ/κ κομμάτων σε δηλώσεις τους αφού ψήφισαν, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να δείξει τη θέλησή του.

Παράλληλα, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του αφού ψήφισε μαζί με την σύζυγο και την οικογένεια του, ο υποψήφιος για επανεκλογή Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την ευχή τα αποτελέσματα να είναι καλά για όλους.

Αναφέροντας ότι ο κόσμος τους ακούει (τους πολιτικούς) εδώ και πολύ καιρό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν τη θέλησή τους.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργκαντζίογλου εξεφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα να είναι καλά για όλους, προσθέτοντας ότι όλοι θα σεβαστούν την απόφαση των πολιτών.

Ανέφερε επίσης ότι δεν νομίζει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Γιοργκαντζίογλου ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι το εκλογικό συνέδριο του κόμματος είναι προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο, αλλά ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι είναι σημαντική η ψήφος για το μέλλον των παιδιών.

Ο επικεφαλής του τ/κ Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν κάλεσε τους πολίτες να δείξουν τη θέλησή τους και πρόσθεσε ότι όλοι θα σεβαστούν τα αποτελέσματα. Έκανε λόγο για τη σημασία των `προεδρικών` εκλογών προσθέτοντας ότι ο `πρόεδρος` είναι επίσης και ο διαπραγματευτής στις συνομιλίες.

Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Κεμάλ Οζγιίτ είπε ότι θα αρχίσει σύντομα η διαπραγματευτική διαδικασία και ότι χρειάζεται ένας ηγέτης ο οποίος θα είναι ειλικρινής και θα επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι η αρχή μιας νέας περιόδου.

Σε δηλώσεις του αφού ψήφισε ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι η προεκλογική περίοδος αποτέλεσε παράδειγμα δημοκρατίας και ευχήθηκε ότι τα αποτελέσματα θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ μπορούν να απαλλαγούν από την απομόνωση και να ενωθούν με τη διεθνή κοινότητα μέσω της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ένας ηγέτης που θα κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θα πετύχει.

Εξάλλου, από την 174η κάλπη στην Αμμόχωστο αναφέρθηκε ότι υπήρχε έλλειψη 50 ψηφοδελτίων. Αμέσως ετοιμάστηκαν και άλλα ψηφοδέλτια ενώ για το θέμα ειδοποιήθηκε το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

O `πρόεδρος` της λεγόμενης ανώτατης εκλογικής επιτροπής Σαφάκ Ονερί δήλωσε στο Μπαϊράκ ότι έγινε λάθος κατά την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και ότι στάλθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια αργότερα στην κάλπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024