ΧΑΡΑΥΓΗ: “Δίνουν Natura για να φτιάξουν μαρίνα”

CEB1 47 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Επικριτική παρουσιάζεται η εφημερίδα Χαραυγή όσον αφορά την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας πλησίον της περιοχής της Αγία Θέκλας στη Σωτήρα.

CEB1 1595 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα της εφημερίδας:

Μετακομίζουν… κομμάτι της «Natura 2000» για να χωρέσει η μαρίνα…

Με τις ευλογίες των κρατικών Αρχών φαίνεται πως θα προχωρήσει το έργο της κατασκευής μαρίνας στην Αγία Νάπα, σε περιοχή που αφαιρέθηκε από το δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000 στην Αγία Θέκλα. Παρότι το Τμήμα Περιβάλλοντος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω έργο θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, τόσο για το είδος Charadrius leschenaultia (ερημοσφυριχτής – είδος πτηνού), όσο και για τα άλλα είδη υπό προστασία στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 «Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι», οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται να συμβιβάζονται με τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Το βασικότερο αντισταθμιστικό που πρότειναν η εταιρεία και ο Δήμος Αγίας Νάπας αφορά την αφαίρεση της συγκεκριμένης περιοχής από το δίκτυο Natura και την πρόσθεση ανάλογης έκτασης στην περιοχή «Αμμος του Καμπούρη»…

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2016 02 102C23.53.16 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου



Αγνοια ή κάτι άλλο;

Ωστόσο στην περιοχή «Αμμος του Καμπούρη» γίνονται πράγματα και θαύματα τα τελευταία χρόνια, με παρεμβάσεις εκβραχισμού για δημιουργία τεχνητής παραλίας και ανέγερση οικοδομών, ενώ την ίδια ώρα η Αρχιεπισκοπή και άλλες επιχειρήσεις οικοδομούν ή σκοπεύουν να οικοδομήσουν εξοχικές κατοικίες. Η κυβέρνηση, συνεπής στην πολιτική της να τα δίνει όλα στο βωμό της ανάπτυξης, θυσιάζει άλλο ένα φυσικό τοπίο. Πρόκειται για ένα αντισταθμιστικό-παρωδία, καθώς δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν γνώριζαν για τις παρεμβάσεις στην «Αμμο του Καμπούρη», τις οποίες το Τμήμα Περιβάλλοντος κατήγγειλε από τον Ιούλιο του 2012. Οπως γράψαμε και την Κυριακή, ουδείς έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και άπαντες δηλώνουν άγνοια για το ποιος πραγματοποίησε αυτές τις επεμβάσεις… Το ενδεχόμενο να τις διέπραξε η εταιρεία που διαφημίζει την ανάπτυξη της περιοχής στην ιστοσελίδα της, περιλαμβανομένης της τεχνητής παραλίας, η οποία αρχικά προοριζόταν ως ιδιωτική, δεν πέρασε από το μυαλό κανενός.


Το ιερό χέρι

Με «ιερή» παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’, κατόπιν «θερμής παράκλησης» του δημάρχου Αγίας Νάπας στα τέλη του περσινού Σεπτέμβρη, ζήτησε στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη τη στήριξη της προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας προς την υλοποίηση του έργου με μια σειρά από ψευδείς λόγους. Ο Μακαριότατος ισχυρίζεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη οργανωμένη παραλία, ωστόσο η «Αμμος του Καμπούρη» έλαβε το όνομά της από την ομώνυμη οργανωμένη παραλία λίγα μέτρα δυτικότερα από το χώρο που έγιναν οι επεμβάσεις. Διατείνεται επίσης ότι η παραλία θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύτερο κοινό, τη στιγμή που ελάχιστες κατοικίες υπάρχουν στις γύρω εκτάσεις, ενώ η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για τις βραχώδεις παραλίες.


Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας «το τερματίζει», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η προωθούμενη ανάπτυξη θα είναι ήπια και αειφόρα, τη στιγμή που αυτή βασίζεται σε αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις χωρίς οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το προτεινόμενο αντισταθμιστικό που αφορά τις περιοχές Natura 2000. Το θέμα θα τεθεί -ανάμεσα σε αρκετά άλλα (αμπελοπούλια, Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς)- ενώπιον τεχνοκρατών που θα βρεθούν στην Κύπρο στις 23 Φεβρουαρίου.


Ενα άλλο θέμα που προκύπτει με τη μαρίνα είναι οι δομήσιμες εκτάσεις και κατά πόσον αυτές υπερβαίνουν τον σχετικό συντελεστή. Εκμεταλλευόμενη τα πολεοδομικά κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, η κατασκευάστρια εταιρεία πρόσθεσε άλλον έναν πύργο στα σχέδια για τη μαρίνα. Συνεπώς, αν το έργο προχωρήσει θα διαθέτει τους δικούς του δίδυμους πύργους, στους οποίους προορίζεται η συμπερίληψη υπερπολυτελούς ξενοδοχείου και σύγχρονων ευρύχωρων διαμερισμάτων… Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είναι στο στάδιο επιλογής εργολάβου για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.


Προτεραιότητες και ευαισθησίες του Δήμου Αγίας Νάπας που «σκλαβώνουν»


Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ για την «Αμμο του Καμπούρη» και τη μαρίνα Αγίας Νάπας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και στο dialogos.com.cy, περιμέναμε από το δήμο μια αντίδραση.


Μάλιστα προχθές, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, είχε συμφωνήσει να μιλήσει για το θέμα στο ραδιόφωνο του Astra. Οι κλήσεις μας ωστόσο δεν βρήκαν ανταπόκριση.


Αντί αυτού η Τοπική Αρχή απέστειλε την εξής ανακοίνωση με την οποία αποκαλύπτει την… ευαισθησία της για την… οπτική ρύπανση από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες:


«Ο Δήμος Αγίας Νάπας άρχισε την αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από προσόψεις κτιρίων και δρόμων της πόλης».


Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Γιάννης Καρούσος σημείωσε πως «η αφαίρεση των μη αδειούχων πινακίδων και άλλων αντικειμένων γίνεται με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Αγίας Νάπας και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των όλων προσπαθειών για γενικό καθαρισμό και νοικοκύρεμα κάθε γωνιάς του δήμου».


Πρόσθεσε ότι «η απόφαση για επιβολή τελών για τις διαφημιστικές πινακίδες έχει φέρει θετικότατα αποτελέσματα, αφού δεκάδες πινακίδες έχουν αφαιρεθεί, ενώ άλλες έχουν βελτιωθεί σε μέγεθος και σε αισθητική».


Οι προτεραιότητες του Δήμου Αγίας Νάπας πραγματικά «σκλαβώνουν»…

Αντρέας Ριρής / ΧΑΡΑΥΓΗ