Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών προανήγγειλε o Υπουργός Οικονομικών

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, τον Πρόεδρο της Επιτροπείας, Νικόλα Χατζηγιάννη και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μάριο Κληρίδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο οι τράπεζες να κλείνουν στις 13.30, και ζήτησε να επεκταθεί η λειτουργία τους μέχρι τις τρεις.

Για τις μειώσεις μισθών, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο στόχος του 15% είναι αδιαπραγμάτευτος ενώ τάχθηκε εναντίον της παραχώρησης δανείων με μηδενικά επιτόκια στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

«Δεν νοείται ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει για υπερπρονόμια, και αυτό δεν αφορά μόνον το Συνεργατισμό», είπε και πρόσθεσε πως πρακτικές του παρελθόντος στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες έχουν και αυτές σε κάποιο βαθμό οδηγήσει στη δύσκολη σημερινή θέση, δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Ο κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε άγνοια για το γεγονός ότι περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις πρόνοιες για παραχώρηση προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους δανείων με ουσιαστικά μηδενικό κόστος. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως οι τράπεζες διαχειρίζονται τις καταθέσεις του κόσμου και αυτή η διαχείριση πρέπει να υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των πελατών, αλλά και των μετόχων», είπε, και πρόσθεσε ότι αναμένει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που να συνάδει με τις πραγματικότητες της εποχής.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε στη συνέχεια την απόλυτη εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης προς τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Συνεργατισμού, και τους κάλεσε να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό, χωρίς να εισακούουν παρεμβάσεις, πιέσεις είτε πολιτικές είτε από άλλες κατεστημένες καταστάσεις.

«Ο Συνεργατισμός ήδη κερδίζει το στοίχημα μέσα σε διάστημα ελάχιστων μηνών, με αυτά που έχουν συμβεί, και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί. Τόσο η Διοίκηση όσο και η Διεύθυνση του Συνεργατισμού θα συνεχίσει να απολαμβάνει της αμέριστης και απόλυτης στήριξης της Κυβέρνησης», είπε.

Ν. Χατζηγιάννης: Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του Συνεργατισμού

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η Διοίκηση από την πλευρά της κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη του κοινού στόχου για εκσυγχρονισμό του Συνεργατισμού, τοποθέτησή του σε νέες υγιείς βάσεις, υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, έτσι ώστε να μπορέσει ο Συνεργατισμός να διεκπεραιώσει το σημαντικό του ρόλο στην κυπριακή οικονομία.

Σε ερώτηση προς τον κ. Χατζηγιάννη σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι ο Συνεργατισμός προχωρεί τάχιστα στη δημιουργία της μονάδας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το διορισμό του επικεφαλής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, εντός Ιανουαρίου, συνέχισε, θα προχωρήσουμε με την προκήρυξη περίπου 15 νέων θέσεων για τη στελέχωση της μονάδας αυτής.

Μ. Κληρίδης: Ευελπιστούμε σε θετικές αποκλίσεις των ακραίων σεναρίων

Από την πλευρά του ο νέος Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Μάριος Κληρίδης αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε ότι ο τρόπος που δουλεύουμε στον Συνεργατισμό είναι να περιμένουμε το χειρότερο, για να θωρακίσουμε τον Συνεργατισμό για το ενδεχόμενο να γίνουν χειρότερα τα πράγματα και αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα. «Ευελπιστούμε σε θετικές αποκλίσεις αυτών των ακραίων σεναρίων αλλά δουλεύουμε με ακραία σενάρια για να είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να αντέξουμε», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, βρισκόμενοι στο μισό περίπου της χρονικής περιόδου του σεναρίου της PIMCO, δεν φαίνεται ότι όλες τους οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια να πραγματοποιούνται, δηλαδή πάμε αρκετά καλύτερα.

Πηγή: ΑΝΤ1

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024