Oι … “G-50” της Κύπρου (βίντεο)

a 94 Ειδήσεις
a 7572 ΕιδήσειςΕίναι πολιτικοί, καταρτίζουν πολιτικές, επηρεάζουν πολιτική. Είναι πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι, τεχνοκράτες, συντεχνιακοί, κομματικοί και «σκιές» των ηγετών μας. Είναι οι δημιουργοί και εκφραστές του πολιτικού μας λόγου, άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν λόγο και ρόλο στην καθημερινότητά μας. Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ παρουσίασε σήμερα τους 50 πιο ισχυρούς της πολιτικής ζωής του τόπου… 

Η μεθοδολογία της εξεύρεσής τους απλή:

Βήμα 1ο
Βρέθηκαν οι ηγέτες. Αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οδηγούν και καθοδηγούν. Τους πολιτειακούς αξιωματούχους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω τους.

Βήμα 2ο
Εντοπίστηκαν οι ρυθμιστές της νομοθεσίας, οι τεχνοκράτες, οι εποπτικές Αρχές του κράτους και οι αξιωματούχοι εκείνοι που επηρεάζουν πολιτική και καθίστανται σημαντικοί, μέσα από τη δουλειά τους.

Βήμα 3ο
Έγινε έρευνα για γυναίκες. Αλλά, δυστυχώς, δεν βρέθηκαν πολλές. Η Κύπρος του 2012 θυμίζει, σε ορισμένα σημεία, χώρα του τρίτου κόσμου και η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου είναι ένα απ’ αυτά.

Βήμα 4ο
Μπήκαν σε αλφαβητική σειρά, ως η πιο δίκαια μέθοδο ιεράρχησης. Άλλωστε η προσφορά εκάστου δεν είναι συγκρίσιμη με κάποιου άλλου, λόγω των διαφορετικών θέσεων και αξιωμάτων που κατέχουν.

Βήμα 5ο
Παρουσιάστηκαν, σε όσο πιο λίγες λέξεις, ώστε αφενός να αναδειχτεί ποιοι είναι και τι κάνουν και αφετέρου να διατηρηθεί αρκετός χώρος για… μελλοντικές προσδοκίες.

Αλφαβητικά η λίστα:

1
Αιμιλιανίδου Ζέτα
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου οδηγεί το «τρένο» του υπουργείου εκείνου που χειρίζεται το φλέγον χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και καθίσταται, ουσιαστικά, επικεφαλής, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, των διαδικασιών που ακολουθούνται στο θέμα του φυσικού αερίου. Χαμηλών τόνων, η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναδεικνύεται σε «ήρεμη δύναμη», αφού αποτέλεσε τη «γέφυρα» μεταξύ Πραξούλας Αντωνιάδου και Σόλωνα Κασίνη πάμπολλες φορές, βρισκόμενη εν τω μέσω μιας πολιτικής κρίσης, ενώ σημαντικότατη θεωρείται η συνεισφορά της στην οργάνωση του β’ γύρου αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.

2
Αλέκου Χρίστος
Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ένα από τα στελέχη που κινούν τα νήματα της εσωκομματικής λειτουργίας. Αν η κομματική τάξη και πειθαρχία αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις γνώμονες της ύπαρξης του κόμματος της αριστεράς, ο Χρίστος Αλέκου είναι ένας από τους θεματοφύλακές της. Κι ένα από τα πιο στρατευμένα στελέχη στην προσπάθεια για τη διατήρηση του αρραγούς και της άριστης οργανωτικής λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού.

3
Αναστασιάδης Νίκος
Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενδυναμωμένος μετά τις διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες του κόμματός του στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις – ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές, εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αύξηση, ακριβώς, της εκλογικής επιρροής του ΔΗΣΥ αντανακλάται και στην αύξηση της πολιτικής επιρροής του Προέδρου του, ο οποίος, μετά και την επίσημη ανάληψη του χρίσματος του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού στις προεδρικές εκλογές, εμφανίζεται ακόμη περισσότερο ενδυναμωμένος. Μια σειρά, επίσης, σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε στο πρόσφατο διάστημα ενίσχυσαν το πολιτικό του κύρος, ενώ η υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές, που προσδίδει ουσιαστικότερη και βαθύτερη προοπτική στην πολιτική του παρουσία, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του. Κυρίαρχος, παράλληλα, ο ρόλος του στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, αλλά και στον χώρο της ευρύτερης δεξιάς. Αν επιτύχει δε, συνενώνοντας ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις σ’ ένα κοινό πρόγραμμα αλλαγής διακυβέρνησης, να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2013, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάδειξή του σε κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού κατά τα επόμενα χρόνια.

4
Αντωνίου Παναγιώτης
Γενικός Διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, η «ψυχή» της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος, αλλά και της… καθημερινότητας της Πινδάρου. Ο άνθρωπος που φροντίζει όλα να λειτουργούν στην… παραμικρή λεπτομέρεια, συντονίζοντας τις λειτουργίες των τομέων και των υπηρεσιών του κόμματος. Αν και σε ρόλο πίσω από τις κάμερες και το προσκήνιο της πολιτικής δραστηριότητας, χαίρει της απεριόριστης εκτίμησης τόσο της ηγεσίας όσο και των απλών μελών και στελεχών του ΔΗΣΥ, που γνωρίζουν ότι η κομματική μηχανή, με αυτόν στο πηδάλιο, θα συνεχίσει να λειτουργεί στην εντέλεια.

5
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’
Αν στην τράπουλα του πολιτικού παιγνιδιού υπάρχει ένας… μπαλαντέρ πολλαπλής ισχύος, αυτός είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. Κληρονόμος ενός πάλαι ποτέ «ιερού» εθναρχικού ρόλου ο κ. Χρυσόστομος θεωρεί ως αυταπόδεικτο τον πολιτικό του ρόλο και «θεσμισμένες» ιστορικώ δικαιώματι τις πολιτικές παρεμβάσεις του.
Η πολιτική του επιρροή συναρτάται, βεβαίως, με τον διαχρονικά πολύμορφο ρόλο της Εκκλησίας στην κυπριακή κοινωνία -πνευματικό, οικονομικό, πολιτικό-, παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος, φαίνεται να «επενδύει» αρκετά… φιλόδοξα σ’ αυτόν. Η παραδοσιακή επιρροή της Εκκλησίας στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, η ισχυρή επιρροή της -σε ιδεολογικό επίπεδο- σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα -από την παραδοσιακή δεξιά έως την παραδοσιακή αριστερά-, καθώς και η τεράστια οικονομική της δύναμη, καθιστούν ιδιαίτερα ευχερή τη… χρησικτησία της εκκλησιαστικής δύναμης για όποιον επιθυμεί να αυξήσει τον παρεμβατικό του ρόλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο καθίσταται απολύτως «κατανοητή» η επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου να αναδειχθεί σε «ρυθμιστή» της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβάλλοντας έναν υποψήφιο της αρεσκείας του. Και, βεβαίως, η έκβαση της προεδρικής εκλογής του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα σηματοδοτήσει πολλά όσον αφορά στις προθέσεις και τις «βουλές» του Προκαθημένου της Εκκλησίας.

6
Βαρνάβα Γιώργος
Ο βουλευτής Αμμοχώστου της ΕΔΕΚ έχει αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό σε μιαν από τις πιο αποφασιστικές προσωπικότητες στο κυπριακό κοινοβούλιο. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, το καλοκαίρι ανταποκρίθηκε στην ανάγκη των πολιτών για διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στη φονική έκρηξη, «μεταφέροντας» στα βουλευτικά όργανα τη συζήτηση για την τραγωδία. Ο Γιώργος Βαρνάβα είναι από τους πλέον δραστήριους βουλευτές της ΕΔΕΚ και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως πρόσφατα έπεσε θύμα «πολιτικής επίθεσης» από… αριστερά μεριά. Είναι γεγονός πως στην εκφορά πολιτικού λόγου εμφανίζεται έντονα αντιπολιτευτικός, σε μία ευρεία θεματολογία, πέρα από τα ζητήματα άμυνας. Δικαίως, λοιπόν, θεωρείται ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της σημερινής ΕΔΕΚ.

7
Βασιλείου Ανδρούλα
Η εκπρόσωπος της Κύπρου στο Κολέγιο των Επιτρόπων έχει στα χέρια της τη διαχείριση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία. Πρόκειται για ένα αρκετά ευρύ πεδίο δράσης, που αφορά στους Ευρωπαίους πολίτες του μέλλοντος. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στην ΕΕ εμπίπτουν θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, ίσων ευκαιριών και αθλητισμού. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, λαμβάνει μέρος στις διαδικασίες προτάσεων νομοθετικών πράξεων, που υποβάλλονται για έγκριση, ενώ συμμετέχει στη διαχείριση του προϋπολογισμού και των προγραμμάτων της ΕΕ.

8
Γεωργίου Ρέα
Η Ρέα Γεωργίου είναι επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της εμπίπτει η επίβλεψη και εποπτεία της διαχείρισης των χρηματοοικονομικών λειτουργιών του κράτους, αλλά και η παροχή υποστήριξης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επί της ουσίας, είναι ο άνθρωπος από τα «χέρια» του οποίου φεύγουν οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων, αφού στα καθήκοντά της εμπίπτει η έγκαιρη και ορθή πληρωμή όλων των υποχρεώσεων του κράτους, ενώ διαχειρίζεται και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που παραχωρούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

9
Γιωρκάτζη Χρυστάλλα
Άλλη μια γυναίκα σε μια βαρύνουσα πολιτειακή θέση. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ως η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας έχει την υψηλή ευθύνη του ελέγχου της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, του απολογισμού στον δημόσιο τομέα και της εξασφάλισης αξίας για το δημόσιο χρήμα. Εντέλλεται να διασφαλίζει, ως εκ τούτου, την αδιάβλητη και χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων, φροντίζοντας παράλληλα αυτή να είναι όσο το δυνατόν αποδοτικότερη. Η φερεγγυότητα, η ανεξαρτησία, η αξιοπιστία και ο επαγγελματισμός με τα οποία επιτελεί το έργο της, της έχουν προσδώσει την καθολική σχεδόν αποδοχή του πολιτικού κόσμου, των θεσμών και της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της ένα από τα εχέγγυα της ευνομούμενης λειτουργίας του κράτους.

10
Διομήδους Διομήδης
Ο Γ.Γ. της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου προσπαθεί να μπει… σφήνα ανάμεσα στους «εργατοπατέρες», ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στη ΔΕΟΚ να αποκτήσει λόγο και ρόλο στα εργασιακά θέσμια. Ο Διομήδης Διομήδους ηγείται της μικρής συντεχνίας, που αναζητεί μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες, μέσα από θέσεις αρχών. Έργο που κρίνεται δύσκολο, δεδομένου του συχνού αποκλεισμού της ΔΕΟΚ από τον κοινωνικό διάλογο. Παρά ταύτα, η υπό την ηγεσία του συντεχνία, προσπαθεί να έχει ενεργό παρουσία στον συνδικαλιστικό χώρο, παρά την περιορισμένη της δύναμη.

11
Ερωτοκρίτου Ρίκκος
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είναι η… μηχανή παραγωγής πολιτικού λόγου του κόμματος. «Ατακαδόρος» από κούνια, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου καταφέρνει να ρίξει τη «βόμβα» του την κατάλληλη στιγμή, προκαλώντας αίσθηση σε φίλους και εχθρούς. Είναι ακριβώς το είδος ανθρώπου που κάθε κόμμα επιθυμεί για πανελίστα, αφού συνδυάζει τη νομική και την πολιτική ευρυμάθεια με τις ρητορικές του ικανότητες κι όταν θυμώσει λιγάκι, το μείγμα είναι… killer. Οι συχνά ευφάνταστες παρεμβάσεις του, σε συνδυασμό με τη σταθερή προσκόλλησή του σε θέσεις αρχών, καθιστούν τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου μιαν από τις πιο δυνατές φωνές της αντιπολίτευσης.

12
Ευαγόρου Σταύρος
Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, είναι ο «οικονομικός εγκέφαλος» του κυβερνώντος κόμματος. Πέρα από την εμπλοκή του σε επίπεδο καθορισμού της οικονομικής πολιτικής του ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Ευαγόρου αναλαμβάνει και τις πλείστες δημόσιες παρεμβάσεις, εκ μέρους του κόμματος, στον τομέα αυτό, που βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Την ίδια στιγμή, η εμπειρία που αποκόμισε ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, του δίδει την ευκαιρία να τοποθετείται με άνεση δημοσίως επί μιας ευρείας γκάμας θεμάτων, αποτελώντας, έτσι, ένα από τα πιο «πολυσχιδή» πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ.

13
Ζαχαριάδης Φίλιος
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) – μιας από τις ισχυρότερες συντεχνίες του τόπου, καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εργοδοτικής και βιομηχανικής τάξης – και σημαίνων παράγων της οικονομικής ζωής. Ο ρόλος της ΟΕΒ και ειδικότερα του ηγέτη της είναι αυταπόδεικτος στη διαχείριση των οικονομικών πραγμάτων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου consensus «συνεργασίας» ανάμεσα στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους», πάνω στο οποίο ερείδεται η περιφρουρούμενη, από όλους, «κοινωνική ειρήνη». Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του στην πρόσφατη προσπάθεια επίτευξης «εθνικής συναίνεσης» όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

14
Θράσου Χάρης
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ βρίσκεται πολύ συχνά, πλέον, στο επίκεντρο των συζητήσεων του μέσου πολίτη, λόγω των φουσκωμένων έως παραφουσκωμένων λογαριασμών του ρεύματος. Είναι αλήθεια ότι τον… κατατρέχει η γκαντεμιά, μιας και ήταν Υπουργός Συγκοινωνιών, όταν έκανε την πτήση του θανάτου το αεροπλάνο της «Ήλιος» και στο πηδάλιο της ΑΗΚ όταν σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο Μαρί, καταστρέφοντας τις περισσότερες υποδομές της Αρχής, ωστόσο ο Χάρης Θράσου καταφέρνει να βρίσκεται συνεχώς σε νευραλγικές θέσεις, ως μέρος ή ως πηγή επιρροής της πολιτικής και των πολιτικών.

15
Καλογήρου Δήμητρα
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι επικεφαλής του μηχανισμού που εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και των συναλλαγών που καταρτίζονται. Στις αρμοδιότητές της εμπίπτει επίσης ο έλεγχος των εισηγμένων τίτλων και η χορήγηση και ανάκληση αδειών λειτουργίας σε αμοιβαία κεφάλαια και επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Η Δήμητρα Καλογήρου επιβλέπει, επίσης, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και πειθαρχικών ποινών εναντίον χρηματιστών, ΕΠΕΥ και Συμβούλων Επενδύσεων και έναντι οποιουδήποτε παραβαίνει τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Η δουλειά της απαιτεί να είναι «σκληρό καρύδι», αφού καθήκον της είναι να… αγνοεί όλα τα συμφέροντα.

16
Καρογιάν Μάριος
Σημαντικό πλήγμα στο κύρος και την πολιτική επιρροή του επέφερε η απώλεια της Προεδρίας της Βουλής. Ο Μάριος Καρογιάν αναδεικνύεται, ωστόσο, σε κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ, παρά τη ρητή ή υπόρρητη αμφισβήτηση, λόγω κυρίως της συγκράτησης της εκλογικής δύναμης του κόμματος σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές εσωκομματικό, και όχι μόνον, περιβάλλον. Η αποχώρηση από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια μετά την τραγωδία στο Μαρί, αν και οφείλεται κυρίως στην απώλεια της Προεδρίας του Εθνικού Κοινοβουλίου, αποκατέστησε εν μέρει την τρωθείσα εικόνα του στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, χωρίς, όμως, θεαματική βελτίωση, ενώ, το τελευταίο διάστημα, μέσα από την ανάληψη διαφόρων πρωτοβουλιών επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα, επιχειρεί να αναβαθμίσει περισσότερο την πολιτική του επιδραστικότητα. Κριτήριο, ωστόσο, γι’ αυτήν, θ’ αποτελέσουν οι χειρισμοί του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

17
Κασίνης Σόλων
Η αλήθεια είναι πως κάποτε, όταν ο Σόλωνας Κασίνης διαλαλούσε πως στην Κύπρο έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι πλείστοι τον έβγαζαν… τρελό. Στην πορεία, όμως, αποδείχθηκε πως όχι απλώς δεν ήταν τρελός αλλά ένας από τους καλύτερους τεχνοκράτες που διαθέτει το κράτος, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα διαχειριζόταν σχεδόν μόνος του, οτιδήποτε αφορούσε τον τομέα των υδρογονανθράκων. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας βρέθηκε στο στόχαστρο της τέως Υπουργού Εμπορίου αλλά στην πορεία αναδείχθηκε και σε αυτήν τη μάχη νικητής, ξανακερδίζοντας το… αέριό του.

18
Κατσουρίδης Νίκος
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δικαίως θεωρείται ο «ισχυρός άνδρας» του κόμματος. Πρόκειται για έναν χαρισματικό πολιτικό, με τεράστιο επικοινωνιακό εκτόπισμα και πολλές γνώσεις, με τον οποίο λίγοι μπορούν να τη βγάλουν «καθαρή». Μπορεί ο Νίκος Κατσουρίδης να μην κατάφερε να αναδειχθεί Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, έχει όμως σαφέστατα ηγετικό προφίλ και προσανατολισμό. Είναι ο άνθρωπος εκείνος, στο κυβερνών κόμμα, που μπορεί να τοποθετηθεί με την ίδια άνεση επί παντός επιστητού και να τα καταφέρει εξίσου καλά. Αν και τελευταίως έχει… χαθεί, το όνομα του Νίκου Κατσουρίδη είναι ταυτόσημο με τη σύγχρονη ιστορία του ΑΚΕΛ, όσο είναι και του Δημήτρη Χριστόφια. Για διαφορετικούς, όμως, λόγους…

19
Κληρίδης Πέτρος
Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, τρίτος τη τάξει πολιτειακός άρχων, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μολονότι το αξίωμά το στερείται πολιτικού ρόλου, αυτός ο τελευταίος είναι μάλλον… αυτονόητος, καθώς, ως ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί νομικών και συνταγματικών θεμάτων, προβαίνει σε γνωματεύσεις με σαφώς πολιτικές συνεπαγωγές. Η τρέχουσα άλλωστε πολιτική πραγματικότητα (ίδε θέμα ευθυνών του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων πολιτικών προσώπων για την τραγωδία στο Μαρί, αλλά και η νομοτεχνική επεξεργασία του πρόσφατου νόμου για τις αρμοδιότητες του Υπουργού Εμπορίου) απέδειξε την ευρύτερη σημασία του πολιτειακού του ρόλου. Άλλωστε, η περίφημη διάκριση των εξουσιών είναι διάκριση με εξόχως ιδεολογικό πρόσημο και δεν μπορεί να υπερβεί τη συνύφανση του νομικοπολιτικού πεδίου, καθώς η θέσπιση μιας νομοθεσίας είναι εξαιρέτως πολιτική πράξη, ενώ η εφαρμογή ενός νόμου σαφώς και αποτελεί στοιχείο διαμόρφωσης των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων.

20
Κολοκασίδης Γιαννάκης
Ο εκ των ιδεολογικών καθοδηγητών του ΑΚΕΛ, εγγυητής της κομματικής ορθοδοξίας, ψυχή της ιδεολογικής λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για δεκαετίες προσφέρει αθόρυβα τις υπηρεσίες του, χωρίς να διεκδικεί δημόσια αξιώματα ή άλλους δημόσιους ρόλους. Σπάνιες δε είναι και οι εμφανίσεις του στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης, πυκνές, ωστόσο, οι παρεμβάσεις του στον γραπτό Τύπο, όπου δίνει το ιδεολογικό στίγμα του ΑΚΕΛ επί διαφόρων θεμάτων, αλλά και κρίσιμων πτυχών της ιστορίας του κυπριακού και του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος.

21
Κουταλιανός Αντώνης
Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Με πολύχρονη πείρα στο κομματικό πεδίο, μεταπήδησε στα νέα του καθήκοντα στη Βουλή, έχοντας αποκομίσει άριστες οργανωτικές, διοικητικές και επικοινωνιακές ικανότητες από τα διάφορα πόστα στα οποία υπηρέτησε στην ΕΔΕΚ, με κορυφαίο αυτό του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Αντώνης Κουταλιανός γνωρίζει από εκλογές, γνωρίζει από κομματικές βάσεις, αλλά κυρίως γνωρίζει πολύ καλά την τράπουλα με την οποία στήνεται το πολιτικό παιγνίδι. Είναι η σκιά του Γιαννάκη Ομήρου.

22
Κύκκου Νικηφόρος
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας είναι απλώς ένας ακόμα Επίσκοπος ανάμεσα στη χορεία των Κυπρίων Επισκόπων, ίσος ανάμεσα σε ίσους. Τυπικώς, έτσι είναι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική επιρροή του είναι μεγαλύτερη όλων των υπολοίπων και, ενδεχομένως, να ανταγωνίζεται ακόμη και αυτήν του Προκαθημένου της Εκκλησίας. Το ιστορικό κύρος της ιεράς μονής Κύκκου αλλά και η πολύ μεγάλη οικονομική της δύναμη αποτελούν σημαντικούς συντελεστές επιρροής για τον Μητροπολίτη Νικηφόρο. Άλλωστε, νωπή είναι ακόμα η αθρόα… διαπολιτική συνέγερση που προκάλεσε η υποψηφιότητά του για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο στις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές, έστω κι αν στο τέλος υστέρησε των κ. Χρυσοστόμου και Αθανασίου. Οι προοπτικές, μάλιστα, να είναι ο επόμενος διάδοχος του αρχιεπισκοπικού θρόνου, αυξάνουν… πρωθύστερα την πολιτική επιρροή του. Άλλωστε, δεν πρέπει να παραθεωρούνται και οι από καιρού εις καιρόν «βαρυσήμαντες» πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έκανε, ως αντιστάθμισμα κυρίως των αντίστοιχων του Αρχιεπισκόπου αλλά και της προσπάθειας του Προκαθημένου να δώσει τη δική του πολιτική «γραμμή» στην Ιερά Σύνοδο.

23
Κυπριανού Άντρος
«Εγγυητής» της συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, ο Γ. Γ. του κυβερνώντος κόμματος αναδεικνύεται σε κομβικό παράγοντα για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχηματισμού. Πέρα, ωστόσο, από τον χώρο της παραδοσιακής αριστεράς φαίνεται να είναι περιορισμένη η πολιτική επιρροή του, καθώς δύσκολα μπορεί να «ρετουσάρει» το κυρίαρχο προφίλ του κομματικού πολιτικού. Αναδεικνύεται, παρ’ όλα αυτά, σε καταλύτη της εύρυθμης λειτουργίας της σχέσης Προεδρικού και Εζεκία Παπαϊωάννου, ενώ χαρακτηρίζεται, από στενούς συνεργάτες του, ως «ο ιδανικός ηθοποιός στο κοστούμι του συγκεκριμένου ρόλου». Στα θετικά της ηγεσίας του, η συγκράτηση, σε αρκετό βαθμό, της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ, εν μέσω μιας από τις δυσκολότερες για το κόμμα της αριστεράς πολιτικές συγκυρίες. Οι κινήσεις και οι επιλογές του όσον αφορά τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές θα καθορίσουν, κατά το μάλλον ή ήττον, και την παραπέρα τροχιά της πολιτικής επιρροής του.

24
Κυριακίδου Στέλλα
Η Στέλλα Κυριακίδου κατάλαβε πως, κατά καιρούς, η Βουλή χρειάζεται τον… ψυχολόγο της και πήρε τη δουλειά της πολύ σοβαρά. Αν και ασχολείται κυρίως με τομείς που δεν ανάγονται στον κύκλο των high politics, το έργο της είναι πολυσχιδές και εκτιμάται από τους πολίτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η τιμητική δεύτερη θέση που έλαβε στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, αφού την νίκησε μόνο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, ενώ την πλάτη της είδαν δύο εκ των Αντιπροέδρων. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, πέραν από την πολιτική της δράση, έχει ασχοληθεί ενεργά με τις εκστρατείες για τον καρκίνο του μαστού, ως πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου.

25
Κυρίτσης Πάμπης
Ο ΓΓ της ΠΕΟ θεωρείται μπροστάρης στους αγώνες της εργατικής τάξης, αφού είναι από τα πλέον δραστήρια πρόσωπα του κυπριακού συνδικαλισμού. Ο Πάμπης Κυρίτσης είναι από τους ανθρώπους που λαμβάνονται υπ’ όψιν πριν από τις υπερψηφίσεις νομοθεσιών που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα. Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, πέραν του συνδικαλισμού, ασχολείται και με θέματα επαναπροσέγγισης, έχοντας έτσι μια έντονη δραστηριότητα και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ τα γραφεία μελετών της παράγουν έργο και στον ερευνητικό τομέα.

26
Κωνσταντίνου Ανδρέας
Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί όπου κινούνται τα αθέατα νήματα των πολιτικών διαδικασιών. Από τους στενότερους συνεργάτες του Σπύρου Κυπριανού, του Τάσσου Παπαδόπουλου και, σήμερα, εκ των εξ απορρήτων του Μάριου Καρογιάν, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που, χωρίς να διεκδικήσουν ή να αποκτήσουν δημόσιο αξίωμα, έγιναν περίπου «συνώνυμοι» με την πολυκύμαντη ιστορία του ΔΗΚΟ. Μέλος της… στενής, πέριξ τον Μάριο Καρογιάν, ομάδας που «διαμορφώνει πολιτική» και καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές πλεύσης του κόμματος.

27
Κωνσταντίνου Φύτος
Όταν γίνεται λόγος για τα… κατάστιχα της ιστορίας του ΔΗΚΟ, το μυαλό δεν πάει πουθενά αλλού πέρα από τον Γενικό Οργανωτικό του κόμματος, βουλευτή και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Φύτο Κωνσταντίνου. Το… όργανο που… ελέγχει τις αρτηρίες και τον σφυγμό της κομματικής λειτουργίας, ο άνθρωπος που ξέρει το κόμμα και τους ψηφοφόρους του σαν… ανοικτό βιβλίο. Από τους παλιούς συνεργάτες του Σπύρου Κυπριανού και εκφραστές των «παρακαταθηκών» του, σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Προέδρου του κόμματος, με μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση πολιτικής αλλά και στην εν γένει λειτουργία της κομματικής μηχανής.

28
Λοϊζίδης Παναγιώτης
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ είναι ο άνθρωπος τού οποίου καθήκον είναι να υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Καλός γνώστης των οικονομικών και επιχειρηματικών τεκταινομένων, ο Παναγιώτης Λοϊζίδης χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον βιομηχανικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, ενώ οι δραστηριότητές του εκτείνονται και εκτός συνόρων. Όταν το ΚΕΒΕ θέλει να δηλώσει κάτι, ο Παναγιώτης Λοϊζίδης λειτουργεί ως η φωνή του Επιμελητηρίου.

29
Λυσσαρίδης Βάσος
Ο τελευταίος, μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη, από τους ιστορικούς ηγέτες, με προσφορά που μόνον το αποτιμητικό έργο της ιστορίας μπορεί να σημασιολογήσει. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ακμαίος και ενεργός πολιτικά, με καθοριστικές πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ πολύτιμη εξακολουθεί η συνεισφορά του στο Εθνικό Συμβούλιο. Η φυσική αλλά και η συμβολική παρουσία του εξακολουθούν να σφραγίζουν την ιστορική διαδρομή της ΕΔΕΚ, ενώ βαρύνουσα παραμένει η επιρροή του στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος στο εθνικό πρόβλημα. Χαίρει σήμερα, παρά τους πολλούς σφοδρούς πολέμιους των θέσεών του στο Κυπριακό, σχεδόν της καθολικής αναγνώρισης, ενώ υψηλή είναι η αποδεκτικότητά του σε μεγάλες μάζες του λαού.

30
Μαρκουλλή-Κοζάκου Ερατώ
Η «επιβίωσή» της σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα των τελευταίων χρόνων διατηρεί την Υπουργό Εξωτερικών σε ισχυρή θέση στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Η νευραλγικής σπουδαιότητας θέση τού επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής προσδίδει στην κ. Μαρκουλλή την… έξωθεν καλή μαρτυρία, σ’ έναν ρόλο πολλαπλών ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Άλλωστε, το πρώτο, τη θεσμική τάξει, υπουργείο του κράτους, δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει στον φορέα του το προσίδιον κύρος. Το πέρασμά της δε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, τόσο τη λειτουργική χρησιμότητα όσο και την κοινωνική αποδεκτικότητά της.

31
Μαυρογιάννης Ανδρέας
Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κλήθηκε από τις Βρυξέλλες στην Κύπρο, με σκοπό να επιβάλει τάξη στον τομέα της διαχείρισης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Χριστόφια. Ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για ευρωπαϊκά θέματα, έχει την συνολική πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας. Ουσιαστικά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και η ομάδα του συντονίζουν την προετοιμασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Προεδρία και λογοδοτεί στη Βουλή και στον Πρόεδρο για την πορεία των εργασιών, ενόψει της 1ης Ιουλίου.

32
Μαύρου Ελένη
Η τέως Δήμαρχος Λευκωσίας μετρά μόλις μερικά εικοσιτετράωρα ως Υπουργός Εσωτερικών. Της έχει ανατεθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια ένα από τα πιο «καυτά» χαρτοφυλάκια, καθώς το υπουργείο της είναι ένα από τα πιο πολυάσχολα. Ουσιαστικά η Ελένη Μαύρου τίθεται επικεφαλής τομέων όπως οι επαρχιακές διοικήσεις, το κτηματολόγιο και η πολεοδομία, η πολιτική άμυνα αλλά και τα δύσκολα ζητήματα αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου, με ό,τι αυτά συνεπάγονται, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί και της οικονομικής κρίσης. Όταν ο Νεοκλής Συλικιώτης τής παρέδιδε το υπουργείο, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «σε σίγουρα χέρια». Μέχρι στιγμής, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος δραστήριος και διαλλακτικός.

33
Μωυσέως Νίκος
Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ είναι ένα από τα πρόσωπα που διαδραματίζουν μεγάλο και ενισχυμένο ρόλο στον χώρο του κυπριακού συνδικαλισμού. Ο Νίκος Μωυσέως ηγείται μιας εκ των μεγαλύτερων συντεχνιών, διεκδικώντας τα δίκαια του εργαζομένου και επηρεάζοντας θετικά τις όποιες διεργασίες αφορούν στα εργασιακά θέσμια. Με σύνθημα «θέληση, όραμα, προοπτική», η ΣΕΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και έμπρακτα αναζητεί τις λύσεις εκείνες που θα επιβαρύνουν στον λιγότερο δυνατό βαθμό τον απλό εργαζόμενο, που πλήττεται τα μέγιστα από την οικονομική κρίση.

34
Νεοφύτου Αβέρωφ
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει επιδείξει ηγετικές ικανότητες, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, όπου αποτελεί έναν από τους μόνιμους πρωταγωνιστές. Έχει τις γνώσεις και το λέγειν και δείχνει πως τίποτα δεν τον σταματά, άμα βάλει κάτι στο μυαλό του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ένα από τα «δυνατά» στελέχη του ΔΗΣΥ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού πολλές από τις προτάσεις νόμου που καταθέτει το κόμμα έχουν την σφραγίδα του. Σε περίπτωση, δε, που ο Νίκος Αναστασιάδης εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε πλέον ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για τον δεύτερο τη τάξει του κόμματος, να αναλάβει τα ηνία. Και όχι άδικα, όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες, αφού συνδυάζει το προφίλ ενός ικανού πολιτικού με τις καλές σχέσεις με τους άλλους κομματικούς χώρους.

35
Ομήρου Γιαννάκης
Η εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής, στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, προσέδωσε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ αυξημένη θεσμική εξουσία, ενώ ενίσχυσε τη γενικότερη πολιτική επιρροή του. «Κατοχύρωσε», παράλληλα, την ηγετική παρουσία του στο εσωτερικό της ΕΔΕΚ, ενώ οι διεργασίες επιλογής του υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές, ενδέχεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις «μετοχές» του στο πολιτικό χρηματιστήριο. Ένα στοιχείο που ενδυναμώνει έτι περαιτέρω την πολιτική παρουσία του είναι η γενικώς θετική εικόνα που εκπέμπει σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Άλλωστε, αν η συνέπεια και η σταθερότητα στην εξυπηρέτηση θέσεων και σκοπών έβρισκαν την προσωποποίησή τους σ’ έναν πολιτικό άνδρα, οπωσδήποτε ο Γιαννάκης Ομήρου θα ήταν ένας από τους βασικούς υποψηφίους…

36
Ορφανίδης Αθανάσιος
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται αυτόν τον καιρό στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μιας και φημολογείται έντονα πως, με τη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προτίθεται να τον αντικαταστήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την κοινή γνώμη, όμως, αφού η Κυβέρνηση φαίνεται να του αποδίδει περίπου την… παγκόσμια οικονομική κρίση και η κόντρα καλά κρατεί. Αδιαμφισβήτητα ο Αθανάσιος Ορφανίδης είναι ένας από τους κορυφαίους Κύπριους «εγκεφάλους» στον οικονομικό τομέα, με πολλές διακρίσεις, διαθέτοντας στο βιογραφικό του πλήθος δημοσιεύσεων και έχοντας θητεύσει, ως ακαδημαϊκός, σε πανεπιστήμια διεθνούς φήμης του εξωτερικού.

37
Παναγιώτου Ιωάννα
Η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων αποτελεί, μαζί με τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη, τη δεσπόζουσα πολιτική προσωπικότητα στον χώρο των πρασίνων, αν και οι Οικολόγοι εμφανίζονται, και είναι, εν πολλοίς, περισσότερο συμμετοχικό κόμμα θέσεων παρά ένας προσωποπαγής πολιτικός οργανισμός. Με αρκετές συμπάθειες στην ευρύτερη κοινωνία, η Ιωάννα Παναγιώτου, ως πολιτική persona, φαίνεται να απολαύει ευρύτερης αναγνώρισης, μεγαλύτερης ενδεχομένως από το εκτόπισμα του πολιτικού χώρου τον οποίο εκπροσωπεί.
Σημαντικός, επίσης, τελεστής της πολιτικής της επιδραστικότητας στα εσωκομματικά των Οικολόγων είναι η λειτουργία της ως εξισορροπητικού παράγοντα στους συσχετισμούς δύναμης. Ταυτόχρονα, η συνέπεια θέσεων, κυρίως στο Κυπριακό, την καθιστούν μιαν από τις περισσότερο αποδεκτικές προσωπικότητες στον ενδιάμεσο χώρο.

38
Παπαδάκης Δημήτρης
Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος. Μετά τη… μετακόμιση του Γιαννάκη Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής και του Αντώνη Κουταλιανού στη θέση του διευθυντή του Προεδρικού του Γραφείου, ο Δημήτρης Παπαδάκης αναδεικνύεται σε… πασπαρτού της εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος, με ρόλους και ευθύνες σε πολλαπλά επίπεδα. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το κύριο βάρος της επικοινωνιακής δραστηριότητας καθώς και της προσπάθειας για οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος. Εκφράζει τις ανανεωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στους κόλπους της ΕΔΕΚ.

39
Παπαδόπουλος Νικόλας
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ έβαλε σκοπό να πείσει και τους πλέον άπιστους πως δεν είναι απλώς «ο γιος του Τάσσου» και τα έχει καταφέρει. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει διεισδύσει τα τελευταία χρόνια στα βαθιά της πολιτικής, αφού, κατά κάποιον τρόπο, ηγείται του… «ανεπίσημου ΔΗΚΟ». Υπήρξε ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση στον Μάριο Καρογιάν αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πιο παραγωγικά στελέχη της ηγεσίας του κόμματος. Τον τελευταίο καιρό έχει εξειδικευτεί στον τομέα της οικονομίας και με προτάσεις και όχι μόνο παράπονα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια συζήτηση και στο νομοθετικό έργο. Ταυτόχρονα, η σθεναρή του στάση στο Κυπριακό, όπου εκφέρει έναν σταθερά αγωνιστικό λόγο, ως εκφραστής της κλασικής «γραμμής ΔΗΚΟ», τον τοποθετούν στην εκτίμηση της ΔΗΚΟϊκής βάσης.

40
Γιώργος Περδίκης
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών «κατσιαρίζει» πολύ περισσότερο από… το μέσο περδίκι. Ο Γιώργος Περδίκης είναι ένας από τους πιο δραστήριους βουλευτές αλλά και άνθρωπος που συνηθίζει να λέει τα πράγματα «έξω απ’ τα δόντια». Βρέθηκε στην ηγεσία του κινήματος, ενώ υπηρέτησε και ως εκπρόσωπος Τύπου, λέγοντας τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Η δράση του όχι μόνο δεν περιορίζεται σε περιβαλλοντικά θέματα αλλά τα υπερβαίνει κατά πολύ, αφού είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού και συχνά τοποθετείται επί πλειάδας κοινωνικών θεμάτων. Ενδεχομένως να είναι το λιγότερο αγαπημένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τον Δημήτρη Χριστόφια…

41
Σαββίδου Ελίζα
Επίτροπος Διοικήσεως, ένας από τους σημαντικότερους πολιτειακούς θεσμούς, καθώς αφορά στην εύρυθμη και έννομη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους. Η Επίτροπος Διοικήσεως έχει αρμοδιότητα, κατά νόμον, «να διερευνά παράπονα εναντίον οποιασδήποτε υπηρεσίας ή λειτουργού που ασκεί εκτελεστική ή διοικητική λειτουργία, ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ασκήθηκε κατά παράβαση των νόμων ή των κανόνων της χρηστής διοίκησης και της ορθής συμπεριφοράς προς τους διοικούμενους, εφόσον η ενέργεια αυτή επηρεάζει άμεσα και προσωπικά οποιοδήποτε πρόσωπο». Υπηρεσίες που εμπίπτουν στον έλεγχό της είναι η Δημόσια Υπηρεσία, η Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δήμοι, Κοινοτικά Συμβούλια… Ως εκ τούτου, αποτελεί έναν νευραλγικό κόμβο στο πλέγμα των σχέσεων κοινωνίας και κράτους, καθώς ενεργεί ως ελεγκτής ενδεχόμενων διοικητικών αυθαιρεσιών και υπερβάσεων εναντίον του πολίτη.

42
Στεφάνου Στέφανος
Η «φωνή» και η «δημόσια εικόνα» της κυβέρνησης, η κυβερνητική αιχμή του δόρατος στη δημόσια αντιπαράθεση, αλλά και ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», εκείνος που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, κάθε φορά που τα πράγματα για την κυβέρνηση σκουραίνουν. Ένας από τους πιο στενούς και αξιόπιστους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση πολιτικής αλλά και στη διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατάφερε να λειτουργήσει ως το… εξισορροπητικό, εξωραϊστικό, αντιστάθμισμα στην «τσαλακωμένη» δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Ο «χρησιμότερος», ίσως, για την κυβέρνησή του, Εκπρόσωπος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να είναι ένας από τους πολιτικούς οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στον χώρο της αριστεράς στα επόμενα χρόνια.

43
Συλικιώτης Νεοκλής
Ο… εξ απορρήτων του Προέδρου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός που κατ’ εξοχήν εκφράζει το «πνεύμα» της διακυβέρνησης Χριστόφια. Ο μακροβιότερος, παράλληλα, υπουργός της τωρινής κυβέρνησης, αφού υπηρέτησε, ευδοκίμως, και στην παρελθούσα κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η πολυετής θητεία του σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά υπουργεία για την εσωτερική διακυβέρνηση και τη λειτουργία του κράτους -το Υπουργείο Εσωτερικών- αποτελεί ένα… επτασφράγιστο διαβατήριο για την είσοδό του στην αίθουσα των… VIP της κυπριακής πολιτικής ζωής. Ανάλογα εχέγγυα αναμένεται να του διασφαλίσει και ο πρόσφατος διορισμός του στο Υπουργείο Εμπορίου, που λόγω υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου καθίσταται, πλέον, ένα από τα πλέον κρίσιμα και σημαντικά υπουργεία. Σημαντικός παραμένει, παράλληλα, ο ρόλος του ως κομματικού στελέχους.

44
Συλλούρης Δημήτρης
Ο Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε ίσως την εντονότερη αντιπολίτευση, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, από έναν συνονόματό του. Ο Δημήτρης Συλλούρης, με ξεκάθαρα επικριτική διάθεση, ηγείτο του κόμματος που εξέφραζε τον πιο καθάριο αντιπολιτευτικό λόγο, σε ένα χρονικό διάστημα που οι άλλοι είτε συγκυβερνούσαν είτε έδιναν πίστωση χρόνου. Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ο οποίος ανήκει στη μερίδα εκείνη των στελεχών του ΔΗΣΥ που αποχώρησε για λόγους… Ανάν, κατάφερε να στεριώσει στην ηγεσία ενός καινούριου κόμματος, παραμένοντας σθεναρός πολέμιος των όποιων μεθοδεύσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο 2004. Αν και το κόμμα του, ως το νεαρότερο της Βουλής, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία καθορισμού ταυτότητας, οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Συλλούρη στο Εθνικό Συμβούλιο κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, μιας και το ΕΥΡΩΚΟ διατηρεί ευδιάκριτα διαφορετική στάση σε ό,τι αφορά τη γραμμή που πρέπει να ακολουθείται στο Κυπριακό.

45
Τσελεπής Τουμάζος
Ο θεωρητικός του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης στο Κυπριακό, με σημαντικό, επίσης, ρόλο και όσον αφορά στην ιδεολογική εξάρτυση του κυβερνώντος κόμματος σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η στρατηγική, η τακτική και οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό έχουν κατά κύριο λόγο τη δική του σφραγίδα, καθώς, επίσης, οι εξαιρετικά… αμφιλεγόμενες προτάσεις του στις απευθείας διαπραγματεύσεις, που αποτελούν ένα από τα επίμαχα στοιχεία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένας, ακόμα, από τους… γεφυροποιούς της εύρυθμης σχέσης κόμματος και κυβέρνησης, παρότι σε όχι και τόσο εμφανή ρόλο.

46
Φωτίου Φώτης
«Δημόσια φωνή» του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και… δεινός εξισορροπιστής της ανυπέρβλητης διγλωσσίας του, στις περιόδους που το κόμμα του κέντρου δεν μπορούσε να υπερβεί ή να… συγκαλύψει την (πραγματική ή πλασματική) αντίθεση ανάμεσα σε «επίσημο» και «ανεπίσημο» ΔΗΚΟ. Και απεδείχθη ένας πραγματικά… δήλιος κολυμβητής στις τρικυμιώδεις αναταράξεις του εσωκομματικού αρχιπελάγους, καθώς κατάφερνε, με επιδέξιους χειρισμούς, να διασφαλίζει ότι το σκάφος τού Δημοκρατικού Κόμματος θα επιπλεύσει επί των κυμάτων των αντιφάσεων και των αμφισημιών του. Αναμένεται δε να είναι ένας από τους παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και όσον αφορά την πλεύση του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

47
Χαραλάμπους Σωτηρούλα
Η Υπουργός Εργασίας έχει να αντιμετωπίσει την… έλλειψη εργασίας και το κάνει με το κεφάλι ψηλά. Κρατώντας στα χέρια της το τιμόνι ενός Υπουργείου που, εκτός από την ανεργία, έχει να διαχειριστεί τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας αλλά και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είναι ένα από τα πρόσωπα που τυγχάνουν της αμέριστης εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με καινοτόμες ιδέες αλλά και μεγάλη εργατικότητα, κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα από τις τάξεις του ΑΚΕΛ και να θεωρείται σήμερα μια από τις πιο δραστήριες Υπουργούς της Κυβέρνησης.

48
Χατζηπέτρου Γλαύκος
Οι δημόσιοι υπάλληλοι τον αγαπούν κι όλοι οι υπόλοιποι τον… μισούν. Ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ουκ ολίγες φορές, για την εκπληκτική του ικανότητα να πιστεύει ότι το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από τους δημοσίους υπαλλήλους και… συνωμοτεί για να τους καταστρέψει. Παρά ταύτα, θα ήταν άδικο να μην αποδοθεί στον Γλαύκο Χατζηπέτρου αγωνιστικότητα, σθένος και επιμονή, καθώς και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αφού όποιος επιχειρήσει να βάλει χέρι στα κεκτημένα τους θα έχει να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που έγινε συνώνυμο με τη συνδικαλιστική τους δράση.

49
Χριστόφιας Δημήτρης
Ο πρώτος τη τάξει πολιτειακός άρχων. Είτε με θετικό είτε με αρνητικό είτε με… ανάμεικτο πρόσημο αντικρίσει κανείς την τετραετή προεδρική θητεία του, αναντίλεκτα είναι ο πολιτικός που σημάδεψε, με τις επιτυχίες, τα λάθη και τις αστοχίες του, τη σύγχρονη πολιτική ζωή της Κύπρου.
Παραμένει καταλυτική η επιρροή του στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ, και υψηλή η αποδεκτικότητά του σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Παρουσιάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερα αποδυναμωμένος μετά το τραγικό συμβάν στο Μαρί, αφού απώλεσε τόσο τη γενικότερη κοινωνική αποδοχή, όσο και αυτήν των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων. Παραμένει ισχυρός, αλλά σε μια καθοδική πορεία απομείωσης της πολιτικής του δύναμης. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν ως έναν… ληξιπρόθεσμο Πρόεδρο, εκτιμώντας ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή ότι, εάν το πράξει, θα αποτύχει να επανεκλεγεί.
Ο ίδιος, ωστόσο, κρατεί ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, ποντάροντας σε εξελίξεις και χειρισμούς που ενδεχομένως να αναστρέψουν το δυσμενές για τον ίδιο και την κυβέρνησή του κλίμα. Ο Δημήτρης Χριστόφιας αμφισβητήθηκε όσο κανείς άλλος Πρόεδρος στο παρελθόν, ωστόσο λατρεύτηκε εξίσου από την πλειοψηφία των οπαδών τού κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε, ήδη, με όσα πρόσφερε στο κόμμα του, μπορεί να αβίαστα να συγκαταλεχθεί στη χορεία των ιστορικών ηγεσιών του ΑΚΕΛ.

50
Χριστόφια Έλση
Αυταπόδεικτος και δεδομένος ο πολύπλευρα σημαίνων ρόλος της Πρώτης Κυρίας, ιδία όταν πρόκειται για μια γυναίκα εξόχως πολιτικοποιημένη, έστω στις «διαπορθμεύσεις» των κομματικών θυλάκων του ΑΚΕΛ. Η Έλση Χριστόφια δεν είναι απλώς η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ένα ανέκαθεν ενεργό στέλεχος στις οργανώσεις και στις θεσμικές βαθμίδες του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως στις αφορούσες την ευρύτερη κοινωνική του απεύθυνση. Μολονότι… ανεπίσημη η επιρροή της, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητη. Άλλωστε, σε τραγικές περιστάσεις όπως το Μαρί, η κρίση και η συμβουλή της Πρώτης Κυρίας μπορεί να είναι καιριότερη από αυτήν που μπορεί να προσφέρει ο πιο εύστροφος και αγχίνους σύμβουλος. Όπως, επίσης, και σε διλημματικές καταστάσεις, όπως, ας πούμε, η επαναδιεκδίκηση, από έναν Πρόεδρο, της Προεδρίας της Δημοκρατίας.