Ελάχιστα πράγματα εντοπίστηκαν στα περιβόητα Panama Papers

CEB1 21 Ειδήσεις
CEB1 805 Ειδήσεις

Λευκωσία: Για τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες Αρχές σχετικά με τα έγγραφα του Παναμά ενημερώθηκε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, όπου εμπλέκονται διάφορες Αρχές, οι οποίες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Το κλειδί φαίνεται να κρατά το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο έχει τις εξουσίες και τους μηχανισμούς για να εντοπίσει κάτι μεμπτό, ενώ η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει πάγωμα λογαριασμών, εφόσον όμως έχει ενώπιόν της απτά στοιχεία και αποδείξεις για παρανομίες. Η δυσκολία επίσης του εντοπισμού παρανομιών έγκειται και στο γεγονός ότι οι εταιρείες διατηρούν στοιχεία για τους πελάτες τους για έξι χρόνια, ενώ τα έγγραφα του Παναμά ξεκινούν από το 1988.

Τόσο η ΜΟΚΑΣ, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών δήλωσαν χθες ότι δεν έχουν εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, η προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώθηκε και δεν αναφέρθηκε κάποια ύποπτη συναλλαγή, ενώ αναφέρθηκε σε μια περίπτωση όπου εξασφαλίστηκε δικαστικό διάταγμα για πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών ύψους €15 εκατ. για έναν ξένο υπήκοο που παρουσιάζεται σε αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με τα έγγραφα του Παναμά.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν παραδώσει εκθέσεις και οι οποίες αναλύονται από την ΜΟΚΑΣ. Ωστόσο, όπως είπε, ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για συγκεκριμένες συναλλαγές.

Τον δικό της έλεγχο ολοκλήρωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς όμως να εντοπιστούν παράνομες συναλλαγές, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου.

Επεσήμανε ότι ετοιμάστηκαν σημειώματα έπειτα από έξι επιτόπιους ελέγχους που θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της Επιτροπής. Ουδέν μεμπτό εντόπισε ούτε ο ΣΕΛΚ, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Κυριάκος Ιορδάνου.

Για συμμόρφωση των δικηγορικών γραφείων με τις υποδείξεις που τους έγιναν, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης. Είπε ότι εξετάστηκαν τα 72 δικηγορικά γραφεία που αναφέρονται στα έγγραφα, προσθέτοντας ότι τέσσερα γραφεία παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο θα συνέλθει εντός Μαρτίου.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε να πει και πολλά και αρκέστηκε να αναφέρει ότι «ζητήσαμε από τις τράπεζες να αξιολογήσουν τις σχέσεις τους και να πάρουν μέτρα», ενώ εκπρόσωπος του Τμήματος Τελωνείων δήλωσε ότι το Τμήμα εντόπισε 31 εταιρείες που αναφέρονται στα έγγραφα του Παναμά και έχουν διενεργήσει εισαγωγές ή εξαγωγές και τη δήλωση ρευστών διαθεσίμων προσώπων κατά την είσοδο ή έξοδο από τη Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι κάποια πρόσωπα είχαν διαβιβασθεί στη ΜΟΚΑΣ. «Είμαστε περίπου στα μισά, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί κάποια σοβαρά αδικήματα», κατέληξε.

Για να εντοπιστούν τυχόν παρανομίες, υπεύθυνο είναι μόνο το Τμήμα Φορολογίας και όπως παραδέχτηκαν όλοι στη συνεδρίαση, ο Έφορος έχει το κλειδί να καταδικάσει κάποιους. Αν και με αργούς ρυθμούς, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Τμήμα έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση 2.400 φυσικών και νομικών προσώπων, προσθέτοντας ότι έχουν αποσταλεί περίπου 700 διπλοσυστημένες επιστολές στους φορολογούμενους, από τους οποίους ζητούνται διάφορα στοιχεία.

Μόνο φοροδιαφυγή

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι μεμπτό από την έρευνα που κάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τα έγγραφα του Παναμά. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο ΣΕΛΚ και η Κεφαλαιαγορά διενεργούν ελέγχους μόνο ως προς τη συμμόρφωση με τις νομοθεσίες. Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή, το μόνο κέρδος που θα έχει η Κύπρος είναι από τους ελέγχους του Τμήματος Φορολογίας κατά πόσο έχει γίνει φοροδιαφυγή. Τέσσερις είναι οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας που εργάζονται part- time στην ταυτοποίηση των προσώπων των εγγράφων του Παναμά. Επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε από τον Έφορο να ολοκληρώσει την έρευνα που κάνει και μετά να διαπιστώσουμε εάν θα καρποφορήσουν οι έρευνες.

Πηγή: philenews.com