Panama Papers: 6,374 εταιρείες έχουν σχέση με την Κύπρο

a 19 Ειδήσεις
a 848 Ειδήσεις

Περισσότερες από 6,000 εταιρείες, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Κύπρο, συγκαταλέγονται στα Panama Papers, που αποδέσμευσε απόψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα, πρόκειται συγκεκριμένα για 6,374 εταιρείες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν εγγραφεί από δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο και οργανισμούς παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Στον κατάλογο των Panamas, περιλαμβάνονται και 3678 διοικητικοί σύμβουλοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι διασυνδεδεμένοι με τους οργανισμούς, που ενέγραψαν τις εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει ήδη κινητοποιήσει τις αρχές, οι οποίες θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις παράκτιες εταιρείες και εάν έχουν καταβάλει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στοιχεία από 500 εταιρείες, οι οποίες έχουν ως έδρα την Κύπρο. Τα εν λόγω στοιχεία, υποβλήθηκαν στην εποπτική αρχή αμέσως μετά την πρώτη δημοσιοποίηση εγγράων.

Η προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, είχε δηλώσει το πρωί (της Δευτέρας) ότι τα εν λόγω στοιχεία βρίσκονται υπό επεξεργασία και εξέφρασε την ελπίδα έως το τέλος Μαίου να υπάρξουν και οι πρώτες ενδείξεις.

Η αποκάλυψη των Panama Papers, αφορά τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών διαδρομών χρήματος μέσω παράκτιων εταιρειών και εμπλέκει μεταξύ άλλων 140 πολιτικούς και αξιωματούχους από όλο τον κόσμο. Στη λίστα – φωτιά συγκαταλέγονται, επίσης, μεγιστάνες, καλλίτεχνες και αθλητές από όλο τον κόσμο.

Πηγή: SigmaLive