“Μαθήματα Ζωής” από τα παιδιά της Γ’ τάξης του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σωτήρας (photos)

a 160 Ειδήσεις
a 5134 Ειδήσεις

Τα παιδιά της Γ΄ τάξης του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σωτήρας, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν για το θέμα «Μοτοσικλέτες», συν-αποφάσισαν με τις δασκάλες τους να ασχοληθούν με αυτό. Το θέμα προσεγγίστηκε διαθεματικά, μέσω ποικίλων μαθημάτων (όπως είναι «Γλώσσα και Πολιτισμός», «Αγωγή Ζωής», «Μαθηματικά», «Τέχνη»). Η όλη προσπάθεια εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της Παιδαγωγικής του Κριτικού Γραμματισμού, όπως αυτή προβάλλεται στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, και η οποία οδήγησε στη συνοικοδόμηση, από δασκάλες και παιδιά, σχετικής ενότητας κριτικού γραμματισμού.

Στόχος της συγκεκριμένης ενότητας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν τις ποικίλες οπτικές που υπάρχουν στην κοινωνία μας γύρω από τη χρήση των μοτοσικλετών, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους για το συγκεκριμένο θέμα. Η ενότητα στόχευε παράλληλα στο να γνωρίσουν τα παιδιά, με συνεργατικό τρόπο, το πώς οι εν λόγω οπτικές δομούνται μέσα από τις διάφορες γλωσσικές επιλογές.

Γενικά, σκοπός της ενότητας ήταν η ευαισθητοποίηση και η δράση των παιδιών για ένα κοινωνικό φαινόμενο που κυριαρχεί στην κοινότητά τους, λόγω του αυξημένου ποσοστού χρήσης μοτοσικλετών αλλά και ατυχημάτων με μοτοσικλετιστές. Ως εκ τούτου, με την ανάπτυξη της θεματικής ενότητας «Μοτοσικλέτες», το σχολείο και τα μαθήματα ήρθαν πιο κοντά στην πραγματική ζωή των παιδιών!

Αρχικά, τα παιδιά έκαναν μιαν πρώτη μελέτη για τα διάφορα είδη των μοτοσικλετών, φτιάχνοντας τη δική τους «έκθεση μοτοσικλετών». Σε αυτή την πρώτη τους ενασχόληση, τα περισσότερα παιδιά έδειξαν να αγαπούν τις μοτοσικλέτες και ειδικότερα τις αγωνιστικές, λόγω της ταχύτητας και των ωραίων συναισθημάτων που κατακλύζουν ένα μοτοσικλετιστή.

Η παράμετρος «κίνδυνος» δε φάνηκε να κυριαρχεί στις απόψεις τους, παρόλο ό,τι είχαν αναφερθεί σ’ αυτή. Για να διερευνήσουν τι λένε και άλλα άτομα στην κοινωνία για το αγαπημένο τους μεταφορικό μέσο, εντόπισαν ποικίλες απόψεις: των μοτοσικλετιστών (ατόμων αλλά και οργανωμένων συνόλων), της αστυνομίας, των κατοίκων που ενοχλούνται από τις «κόντρες» νεαρών μοτοσικλετιστών, ατόμων που έχασαν δικούς τους ανθρώπους σε ατυχήματα με μοτοσικλέτες, ενώ διερεύνησαν και τις αντιλήψεις που διοχετεύονται στην κοινωνία για τις μοτοσικλέτες μέσω τραγουδιών, ταινιών.

Τα παιδιά, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, εντόπισαν και μελέτησαν αντιπαραβολικά, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, σχετικά κείμενα από εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο. Παράλληλα, προσκάλεσαν στην τάξη τους, για να τους πάρουν συνέντευξη, έναν αστυνομικό και ένα γονιό που το παιδί του έχει χτυπήσει άσχημα σε ατύχημα με μοτοσικλέτα.

Με την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, τα παιδιά έδειξαν να αλλάζουν τις αρχικές τους απόψεις για τη χρήση των μοτοσικλετών, με κυρίαρχο συμπέρασμα, ανάμεσα σε άλλα, το εξής: «Ναι στη χρήση των μοτοσικλετών… αλλά με υπευθυνότητα».

Ακολούθως, δημιούργησαν αφίσες για να ευαισθητοποιήσουν τους μοτοσικλετιστές της κοινότητάς τους και, αφού συνεννοήθηκαν με τους υπευθύνους του σωματείου Κ.Ν. «Ονήσιλος» Σωτήρας, τις ανάρτησαν στα τζάμια του ομώνυμου οικήματος, από όπου οι νεαροί περνούν συχνά με τις μοτοσικλέτες τους.

Οι υπεύθυνοι ενθουσιάστηκαν με την πρωτοβουλία των παιδιών, λέγοντάς τους ότι τις συγκεκριμένες αφίσες θα τις προβάλουν και στην εορταστική, φιλανθρωπική εκδήλωση που ετοιμάζουν στις 4 Ιανουαρίου 2013.

Υπεύθυνες δασκάλες: Άννα Γεωργίου και Άντρη Ονουφρίου

a1 22 Ειδήσεις

a2 20 Ειδήσεις

a3 13 Ειδήσεις

a4 10 Ειδήσεις

SotiraNews.com