To “πλαστικό” νησί (ΒΙΝΤΕΟ)

νιησί 1021x576 Ειρηνικός Ωκεανός, Πλαστικό Νησί

Το Midway Atoll είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Αν σταθείς στην ακτή του νησιού, απομακρυσμένος από τον κόσμο και τον πολιτισμό, θα νιώσεις ηρεμία και ταπεινότητα. Όλα αυτά μέχρι να σκύψεις και να κοιτάξεις χαμηλά, στα πόδια σου. Εκεί, θα δεις ένα σπασμένο κράνος, το κεφάλι μιας κούκλας, τη λαβή μιας ομπρέλας και μία σαγιονάρα.

Capture

Όλα αυτά, δεν έχουν πέσει από κάποιο αεροπλάνο, ούτε από κάποιο διερχόμενο πλοίο… Το πλαστικό κράνος, η σπασμένη ομπρέλα, οι διαλυμένες σαγιονάρες, όπως και άλλα πολλά σκουπίδια, ήρθαν εδώ με την παλίρροια… ήρθαν από την μακρινή Κίνα ή της Ηνωμένες Πολιτείες. Ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια.

Το πλαστικό αποτελεί πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πλαστικά καπάκια στα ποτηράκια του καφέ, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά μπουκαλάκια νερού, πλαστικές σακούλες που θα χρησιμοποιηθούν μία μόνο φορά και θα πεταχτούν στα σκουπίδια. Κι από εκεί… σε χώρους υγειονομικής ταφής ή… στο Ωκεανό.

Σχεδόν κάθε κομμάτι πλαστικού που έχει κατασκευαστεί ποτέ, εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια από πλαστικό είναι ήδη στους ωκεανούς, και μέχρι το 2050, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur.

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαρρέουν στον ωκεανό σε ετήσια βάση, και αυτό χειροτερεύει κάθε χρόνο, αφού μόνο οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 2,5 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε ώρα.