Αυτοί είναι οι 6 νέοι Ευρωβουλευτές της Κύπρου (εικόνες)

evrovoylefteskipros

Οι πολίτες ψήφισαν και διαμόρφωσαν τα αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2019 – Στην Κύπρο είχαμε 72 υποψηφίους από 17 συνδυασμούς – Δείτε τους 6 εκλεκτούς που επέλεξαν οι Κύπριοι ψηφοφόροι να στείλουν στον Ευρωκοινοβούλιο

Οι έξι υποψήφιοι που λαμβάνουν θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι, από τον ΔΗΣΥ οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς από το ΑΚΕΛ οι Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιούρεκ από το ΔΗΚΟ ο Κώστας Μαυρίδης και από την ΕΔΕΚ ο Δημήτρης Παπαδάκης. Να σημειώσουμε πως η Κύπρος πλέον δεν θα εκπροσωπείται από γυναίκα ευρωβουλευτή.

ΔΗΣΥ: 2 έδρες

Λευτέρης Χριστοφόρου

leuteris dhsyu

Γεννήθηκε το 1963 στο κατεχόμενο χωριό Πραστειό Αμμοχώστου.

Σπούδασε με υποτροφία Οικονομικά και αποφοίτησε με Άριστα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εργάστηκε στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και απέκτησε σημαντική πείρα στα Χρηματοοικονομικά και Τραπεζικά θέματα.

Αναμίχθηκε στη πολιτική από τα μαθητικά του χρόνια και την περίοδο 1976-1981 υπήρξε μέλος της Μαθητικής Κίνησης (MA.KI.) και της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα ήταν στέλεχος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία και διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Υπηρέτησε ως Επαρχιακός Γραμματέας της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου από το 1993 μέχρι το 1996.

Το 1996 εξελέγην Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Διετέλεσε, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων, της Επιτροπής Εσωτερικών και της Επιτροπής Οικονομικών.

Συμμετείχε στη διεθνή αντιπροσωπεία της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Ορθοδόξων Βουλευτών. Εξελέγην στη Διεθνή Γραμματεία της Οργάνωσης, όπου μαζί με άλλους συνάδελφους Βουλευτές από άλλες χώρες, ανέλαβε σημαντικές αποστολές για στήριξη των Ορθοδόξων λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2004 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2014 εξελέγην Ευρωβουλευτής. Στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει σε δύο πολύ σημαντικές επιτροπές. Στην Επιτροπή Προϋπολογισμών και στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Καινοτομίας.

Συμμετέχει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Υπηρέτησε το Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα και σήμερα είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.

Είναι νυμφευμένος με τη Διαμάντω Ορθοδόξου και πατέρας δύο παιδιών, του Παναγιώτη και της Λουκίας.

Λουκάς Φουρλάς

fourlasinterview

Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Ο Λουκάς Φουρλάς αποφοίτησε το 1987 από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού, ακολουθώντας τον κλάδο Θετικής κατεύθυνσης.

Ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία το 1989.

Είναι απόφοιτος της “Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”, με κατεύθυνση τον “Προγραμματισμό και Ανάπτυξη”.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας και Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης, (ΕΦΕΚΘ).

Παρακολούθησε με υποτροφία το 2006 μαθήματα διερευνητικής δημοσιογραφίας και κάλυψης διεθνών κρίσεων στα πανεπιστήμια “Columbia University” και “Georges Washington” στις ΗΠΑ .

Εργάστηκε για 23 χρόνια ως πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων ειδήσεων τόσο στη κρατική όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση στη Κύπρο, ενώ είχε συνεργασία και με την «Νέα Ελληνική Τηλεόραση».

Για επτά συναπτά έτη παρουσίαζε την βραβευμένη από το κοινό εκπομπή «Έχεις Μέσον» η οποία έδινε καθημερινά δημόσιο βήμα στους πολίτες.

Έλαβε μέρος σε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό.

Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος», «Νέος Τύπος» και «Αλήθεια».

Κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2008, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη.

Από το 2017 εκτελεί χρέη εκπροσώπου τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Είναι πρεσβευτής φιλανθρωπίας του Ιδρύματος «Ελπίδα».

ΑΚΕΛ: 2 έδρες

Γιώργος Γεωργίου

georgiou

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φιλόλογος και έφθασε στο βαθμό του Βοηθού Διευθυντή. Το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας.

Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Περιβάλλοντος και Νομικών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέγηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

niazii

O Νιαζί Κιζίλγιουρεκ γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα.

Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.

Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και ο Εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.

ΔΗΚΟ:1 έδρα

Κώστας Μαυρίδης

MAURIDIS KOSTAS

Ο Κώστας Μαυρίδης κατάγεται από την επαρχία της κατεχόμενης Κερύνειας.

Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, Λογιστική, Οικονομικά και Χρηματοοικονομική αντίστοιχα. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στο Υπουργείο Εργασίας.

Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που παρείχαν την δυνατότητα παρέμβασης Αγγλίας και Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ανήκει στην 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επίσης δραστήριο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και των Αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας, ΕΕ-Ισραήλ καθώς και της ομάδας ΕΕ-Αιγύπτου. Συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Ισραήλ.

Στις σημαντικές του δράσεις, περιλαμβάνεται ο διορισμός του ως εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας στο Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ μέχρι το 2020 και 25 δισ. για το 2020-2027. Η Κύπρος ανήκει στα κράτη που έχουν επωφεληθεί με σημαντική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

ΕΔΕΚ:1 έδρα

Δημήτρης Παπαδάκης

Dimitris Papadakis 6f LLLL

Ο Δημήτρης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Μετά την προσφυγιά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Λεμεσό όπου και μεγάλωσε.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης του Αγώνα και Γενικός Γραμματέας της ΕΦΕΚ Αθηνών.

Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Περιφερειών, στην Επιτροπή Αναφορών και στην ad hoc Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρομοκρατία.

Έχει δυο κόρες την Χριστιάνα και την Ευαγγελία.

Πηγή: Cyprustimes.com