Αναστασιάδης: Ενημέρωσε τον Τουσκ για το θέμα της Αμμοχώστου

anasta Νίκος Αναστασιάδης, ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του από το Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως «ο Πρόεδρος Τουσκ είχε προ λίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του και να του μεταφέρει τις ευχές των ευρωπαίων ομολόγων του».

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε πως «Συζήτησαν για την σημερινή έκτακτη συνεδρία στην οποία ως γνωστόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Τουσκ και αν χρειαστεί θα του μεταφέρει την ψήφο του».

«Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επί της ευκαιρίας τον κ .Τουσκ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για τις εξαγγελίες για την πόλη της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Προδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τηλεφωνήματα και ευχές από πολλούς ξένους ηγέτες, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Χαρίρι, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας κ. Ράτας, ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Βούτσιτς και αρκετοί άλλοι».

Ερωτηθείς αν θα γίνει τώρα αναφορά κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες απόψε στις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραστεί, ή αν αυτή η αναφορά θα γίνει από κάποιον άλλον, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως, ήδη ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος σίγουρα θα μεταφέρει στους άλλους ηγέτες τις ανησυχητικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σε συνεχή επαφή με την κα Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι, η οποία επίσης ηγείται της προσπάθειας που κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να προτείνει, όπως έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιλογές μέτρων».

Πηγή: Sigmalive