«Από το 1983 ο ΔΗΣΥ δεν έμεινε ποτέ εκτός του δεύτερου γύρου»-Το μέλλον Αβέρωφ

«Θεωρώ ότι έχει ρόλο ο Αβέρωφ στην πολιτική»

8B384F7C 42F0 4292 8A84 B920B0DF9323

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης, ο οποίος μίλησε για τις επιλογές του ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο και για το πολιτικό μέλλον του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αρχικά ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν καταφέρνει να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Αν δούμε τους βασικούς υποψήφιους μεμονωμένα τότε πήγαν και οι τρεις αρκετά καλά».

Συμπλήρωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός από το 1983 βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. «Τα αριθμητικά δεδομένα του δεύτερου γύρου θα καθοριστούν από τον ΔΗΣΥ και μετά από το ΕΛΑΜ».

Εξήγησε ότι στον ΔΗΣΥ υπάρχουν τρεις άξονες που θα καθορίσουν την απόφαση. «Ο ρόλος του Προέδρου Αναστασιάδη, οι κόντρες και οι πικρίες που υπάρχουν εντός του ΔΗΣΥ και το φορτίο της αντιπαράθεσης μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς και η ερμηνεία στη βάση του ΔΗΣΥ».

Εξήγησε ότι δεν είναι η αντιπαράθεση του παρελθόντος καθώς υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι τα δύο κόμματα είναι κοντά στο κυπριακό. Επεσήμανε ότι όσοι ψήφισαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα συμψηφίσουν όλα τα πιο πάνω δεδομένα. «Εγώ θεωρώ ότι ίσως να καταλήξουν σε μια λογική να μην επιλέξουν κάποιον από τους δύο υποψήφιους. Αυτό θα απελευθερώσει τον κόσμο».

Υπογράμμισε ότι θεωρητικά υπάρχει ένα προβάδισμα προς τον κ. Χριστοδουλίδη διότι η κύρια δεξαμενή είναι δεξιόστροφη. «Ο κ. Μαυρογιάννης θα διεκδικήσει και άλλες ψήφους. Αυτό μας έχει δείξει η πρώτη η πρώτη Κυριακή».

Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έχουν αυτονομηθεί αρκετά χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν έχει βάρος η απόφαση της ηγεσίας.

Πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι έμεινε εκτός δεύτερου γύρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Οι βασικές τάσεις είχαν εντοπιστεί από την αρχή. Μετά τον Νοέμβριο φάνηκε ότι είχε περάσει μπροστά ο κ. Μαυρογιάννης». Υπογράμμισε ότι στις μετρήσεις της τελευταίας βδομάδας φάνηκε το προβάδισμα του.

Σημείωσε ότι για τον κ. Νεοφύτου ήταν δίκοπο μαχαίρι για το πώς θα κινηθεί στην προεκλογική. «Αντιμετωπίζοντας την πολύ μεγάλη δημοφιλία του κ. Χριστοδουλίδη, η μακρά προεκλογική ήταν η μοναδική επιλογή για να κινητοποιήσει τον μηχανισμό του κόμματος έτσι ώστε να ευνοηθεί η δική του υποψηφιότητα». Συμπλήρωσε ότι ίσως κάπου να αυτό εγκλωβίστηκε στη μάχη του συναγερμικού ακροατηρίου. «Τα exit polls έχουν δείξει πόσο έχει συσπειρώσει τον ΔΗΣΥ επαναφέροντας πίσω παλιούς ψηφοφόρους. Οι εισροές από άλλους χώρους ήταν περιορισμένες».

Τέλος, μίλησε για το πολιτικό μέλλον του Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να φύγει από το κόμμα γιατί το αποτέλεσμα που πέτυχε είναι πολύ καλό υπο τις περιστάσεις. «Κατάφερε να έχει μαζί του την ηγεσία του κόμματος. Θεωρώ ότι έχει ρόλο ο Αβέρωφ στην πολιτική».