Αβέρωφ: 1/1/2023 αποκαθίστανται πλήρως οι αποκοπές του 2013

«1/1/2023 αποκαθίστανται πλήρως οι οποιεσδήποτε αποκοπές έγιναν από το 2013»

DB86E0DC C5F5 48F1 AED4 19DE9EA65D48

Ο Προέδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος και στην παρουσία του Αναπληρωτή Προέδρου κ. Χάρη Γεωργιάδη, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Τορναρίτη και των βουλευτών κ. Φωτεινής Τσιρίδου, και κ. Νίκου Γεωργίου με την ΠΑΣΥΔΥ και τους Συνδέσμους Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής: 

«Είχα σήμερα με τους συνεργάτες μου στο κόμμα, συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ, τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου και τον Σύνδεσμο Πυροσβεστών Κύπρου. Όταν αγαπητέ μου Στράτη στις 14 Ιουνίου σας επισκέφτηκα στην ΠΑΣΥΔΥ, μεταξύ άλλων είχα δηλώσει και δημόσια ότι ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας θεωρούσα πως χρειαζόταν η αναβάθμισή τους. Ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών. Η κυβέρνηση εισάκουσε τόσο τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου, τον Σύνδεσμο Πυροσβεστών και την ΠΑΣΥΔΥ σε αυτό το δίκαιο αίτημα. Και είμαστε στην ευχάριστη θέση, με ενημέρωση που είχα από την κυβέρνηση, ότι η αναβάθμιση θα συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2023. Θέλω να πω ακόμη μια φορά δημόσια ποια είναι η προσέγγισή μας έναντι άλλων προσεγγίσεων.

Ο κανόνας είναι να υπόσχεσαι σε όλους, όλα. Στο τέλος μένεις χωρίς οικονομία. Εμείς είμαστε η εξαίρεση. Πρώτα θέτουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ισχυρή οικονομία. Και θα είμαι παραστατικός. Το 2008-13, με κοινωνικές ευαισθησίες της τότε κυβέρνησης, έδιδε και ικανοποιούσε τα αιτήματα σε μια πολύ φιλολαϊκή πολιτική. Άθελά τους όμως μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη χρηματοπιστωτική και τη δημοσιονομική, φέραμε την οικονομία της Κύπρου προ της χρεωκοπίας. Καταργήθηκε το συνταξιοδοτικό. Είχε περικοπές σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περικοπές στις κοινωνικές παροχές και σχεδόν 20% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα έχασε τη δουλειά του. Κάναμε τα μανίκια και μαζί με τις θυσίες του κυπριακού λαού, ξαναχτίσαμε την οικονομία. Επανήλθε ένα παράλληλο σχέδιο που το σηκώνουν τα δημόσια οικονομικά, το συνταξιοδοτικό.

1/1/2023 αποκαθίστανται πλήρως οι οποιεσδήποτε αποκοπές έγιναν από το 2013. Και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να λυθεί ένα αίτημα δεκαετιών. Γιατί για εμάς και την κυβέρνησή μας τα Σώματα Ασφαλείας είναι πολύ σημαντικά. Τόσο για την προστασία του Κύπριου πολίτη για προστασία από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους, από το έγκλημα ή φυσικές ή άλλες καταστροφές. Παράλληλα έχω πληροφορηθεί ότι ένα αίτημα που υπάρχει από το 2006 για τους βοηθούς γραμματειακούς λειτουργούς, πάρθηκε η απόφαση για ένα σημαντικό βήμα για επίλυσή του και θα συμπεριληφθεί και αυτό στους προϋπολογισμούς του 2023. Δεν ξεχνώ φίλε Πρόεδρε της ΠΑΣΥΔΥ ότι οφείλουμε και θα λύσουμε και το πρόβλημα των 15.000 αορίστου χρόνου που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κόστος αλλά θα φέρει δικαιοσύνη. Για να μπορούν να ενταχθούν με έναν σωστό συνταγματικό τρόπο στις δομές της δημόσιας υπηρεσίας. Και μένουν άλλα δυο ζητήματα που αφορούν τους υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και τους εκπαιδευτικούς των κρατικών ινστιτούτων που πιστεύω ότι συνεχίζοντας με σύνεση τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών παρά τα πολλαπλά προβλήματα, θα βρούμε λύσεις.

Φίλε Πρόεδρε του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, φίλε Πρόεδρε του Συνδέσμου Πυροσβεστών, φίλε Πρόεδρε της ΠΑΣΥΔΥ, πρέπει να πιστέψουμε στη χώρα μας. Η χώρα μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω, με συνέχιση της σωστής οικονομικής διαχείρισης όχι μόνο θα αποφύγει την ύφεση το 2023 αλλά θα συνεχίσει με δυνατούς οικονομικούς ρυθμούς για να μπορεί να είναι δίπλα από τις ανάγκες αυτών που τη χρειάζονται».

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ ο κ. Στράτης Ματθαίου τόνισε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ΠΑΣΥΔΥ και τους Συνδέσμους Αστυνομίας και Πυροσβεστών. Ένα απολύτως δίκαιο αίτημα για μισθολογική αναβάθμιση των κλιμάκων των αστυνομικών και πυροσβεστών που χρόνιζε για δεκαετία σχεδόν, έχει βρει τη λύση του. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί η συμβολή του ήταν καθοριστική. Σε ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε γιατί βοήθησες στην επίλυση ενός δίκαιου αιτήματος. Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε σε αυτό το σημείο ότι χωρίς την πρωταρχική συμβολή και κατανόηση της κυβέρνησης, του Προέδρου ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και του υπουργού Οικονομικών, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα σε αυτήν την ιστορική μέρα. Ο κ. Στρατής συνέχισε λέγοντας ότι ασφαλώς στις ευχαριστίες μου θα περιλάβω και τον Υπουργό Οικονομικών, και τον Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βοήθησαν όλοι ο καθένας από την πλευρά του μέσα από παραγωγικές συζητήσεις, να βρούμε λύσεις σε αυτό το δύσκολο θέμα. Σήμερα είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και για τα υπόλοιπα θέματα της δημόσιας υπηρεσίας. Συζητήσαμε το θέμα της μονιμοποίησης των αορίστου, τα θέματα της ανέλιξης του γραμματειακού προσωπικού καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα και δρομολογήσαμε κάποιες εισηγήσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν και αυτά τα θέματα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στους προϋπολογισμούς του 2023 θα περιληφθεί η συμφωνία για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και τα θέματα των βοηθών γραμματειακών λειτουργών».

Ο κ. Κυριάκος Χαραλάμπους εκ μέρους του ΣΑΚ δήλωσε τα εξής:

«Για τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου, η σημερινή μέρα είναι ιστορική και την αναμένουμε χρόνια. Όπως όλοι γνωρίζετε οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες ήταν οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι σε όλο τον κρατικό τομέα σύμφωνα με το τι πρόσφεραν. Εδώ και κάποια χρόνια ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ενέγραψε το όλο θέμα στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Αστυνομίας για την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών τους οποίους εκπροσωπεί από τον βαθμό του ειδικού αστυνομικού μέχρι και τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κατόπιν και παρέμβασης του Προέδρου του ΔΗΣΥ του κ. Νεοφύτου τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια και έτσι αυτό το δίκαιο αίτημα που χρονολογείται φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Αναμένουμε τώρα να γίνουν κάποιοι κανονισμοί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το οποίο έχουμε τις διαβεβαιώσεις και να πάει όπως έχει συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός του 2023 που θα συμπεριλαμβάνει τις ανελίξεις κλιμάκων των αστυνομικών και πυροσβεστών να ψηφιστεί από τη Βουλή. Είμαστε σίγουροι ότι θα ψηφιστεί γιατί είναι δίκαιο το αίτημά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης πέρα από τον κ. Νεοφύτου που συνέβαλε για να επιλυθεί αυτό το διαχρονικό πρόβλημα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών. Τον Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο της ΜΕΠΑ τον κ. Παναγή, για τη συμβολή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να εκφράσω στον συνοδοιπόρο μας εδώ και τόσα χρόνια τον κ. Παπαθεοδώρου, Αρχηγό της Αστυνομίας, για τη συμβολή του και να φτάσουμε σήμερα εδώ και να δικαιωνόμαστε. Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω και τον επικεφαλής της επιστημονικής μας ομάδας, τον κ. Παύλο Ιωσηφίδη με τις μελέτες που εκπόνησε για να αποδείξουμε το δίκαιο του αιτήματός μας. Είναι οι μελέτες που τεκμηρίωναν το δίκαιο του αιτήματος και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να νιώθουμε δικαιωμένοι και αναμένουμε την ψήφιση των προϋπολογισμού του 2023».

Εκ μέρους του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου ο κ. Ολύμπιος τόνισε τα εξής:

«Ως ΣΥΠΥΚ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη. Θεωρούμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το αίτημα ήταν δίκαιο, έπρεπε να υλοποιηθεί. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας τόσο προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και όλες τους κυβερνητικούς φορείς που συνέβαλαν και ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ΠΑΣΥΔΥ και στο ΣΑΚ που μας στέγαζαν τόσο καιρό κοντά τους».

Πηγή: sigmalive