Αβέρωφ: «Δεν το έπαιξα ποτέ καλός Σαμαρείτης- Άλλοι τάζουν με τους φόρους σας»

«Δεν το έπαιξα ποτέ καλός Σαμαρείτης- Άλλοι τάζουν με τους φόρους σας»

0E905A02 8890 44F2 8016 AE54D7B0F98A

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Πρωτοσέλιδο παραχώρησε το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας μίλησε για όλα τα θέματα ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αποκάλυψε και άγνωστα για πολλούς πράγματα, όπως για παράδειγμα τον «νονό» του ο οποίος είναι ο… Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Εισαγωγικά έκανε αναφορά στο θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος, παίρνοντας «πάσα» από τον προηγούμενο καλεσμένο της εκπομπής, τον Υπουργό Μεταφορών. Ο κ.Νεοφύτου είπε πως ξεκίνησε από το σπίτι του στις 07.15 με στόχο να βρίσκεται στον ΔΙΑ στις 07.45. Είπε πως έφθασε από τις 07.30 και ο λόγος είναι ότι τα σχολεία ήταν κλειστά. «Πέραν από τις μελέτες υπάρχουν μέτρα που όταν ληφθούν θα αποσυμφορήσουν το πρόβλημα».

«Δεν κρύβεται ο Αβέρωφ. Αβέρωφ πιάνεις, δίπλα του θα είναι ο ΔΗΣΥ», είπε ενώ άρχισε να κάνει αναφορά στους ανθυποψηφίους του, οι οποίοι όπως είπε θέλουν να φέρουν την αλλαγή, ο ένας με το ΑΚΕΛ και ο άλλος με αυτούς που δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

«Ο κ.Χριστοδουλίδης με ποιον θέλει αλλαγή; Με αυτούς που μας ύβριζαν; Που δεν μιλιούνται μεταξύ τους; Που άφηναν την χώρα εν μέσω πανδημίας χωρίς προϋπολογισμό;».

«Παρακολουθώ τις διάφορες εξαγγελίες τους. εγώ τους πιστώνω με καλές προθέσεις. Αν με ρωτούσατε να σας πω για το πρόγραμμά τους; Φθάνει το όριο της τελειότητας.

Το ερώτημα είναι, πώς θα διασφαλίσουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης και θα αποφύγει τους κινδύνους».

Ερωτήθηκε για τον λόγο που άρχισε τόσο νωρίς την προεκλογική και απάντησε ότι ο ίδιος ήταν κοντά στον κόσμο εδώ και δεκαετίες. «Δεν το κάνουμε από θέατρο».

«Εδώ και δεκαετίες πρεσβεύω μια πολιτική και την κάνω πράξη. Ήμουν πάντα υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας για να είναι δυνατή. Με τα αεροδρόμια για παράδειγμα.. το νοσοκομείο της Λευκωσίας έκανε 10 χρόνια να ολοκληρωθεί και ακόμα είμαστε στα Δικαστήρια για τις διαφορές εργολάβου και κράτους.

Προχώρησα με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και δεν έμεινε πόλεμος που δεν δέχθηκα και έμεινε η ρετσινιά ότι εξυπηρέτησα συμφέροντα. Αν δεν έδινα τη μάχη δεν θα είχαμε αεροδρόμια σήμερα. Ήμουν υπέρμαχος της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων. Δεν ήταν για να εξυπηρετήσω 5-10 άτομα που έχουν σουπερμάρκετ, αλλά είμαστε μια χώρα με τουρίστες για παράδειγμα. Εκείνο το διάστημα με έκαναν συνέταιρο με όλους ανεξαίρετα που έχουν σουπερμάρκετ. Με το να υποστηρίζεις ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ότι εξυπηρετείς συμφέροντα».

«Δεν υποστήριξα ποτέ καμιά τράπεζα. Στήριζα και στηρίζω την οικονομία του τόπου. Φανταστήκατε τις 3 βδομάδες του Μάρτη που ήταν κλειστές οι τράπεζες τι χάος ζούσαμε; Ποιος ετοίμαζε τα νομοσχέδια; Η Κυβέρνηση μας».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα όσα κυκλοφορούν στα διάφορα site για τις διασυνδέσεις του. «Κυκλοφορούν στα site ότι είμαι συνέταιρος της Altamira, της Gordian, της Pimco..  είμαι δισεκατομμυριούχος (σ.σ είπε χαριτολογώντας).. ξέρετε πόσα διαχειρίζεται η Pimco; Τρισεκατομμύρια…», είπε.

«Δεν είστε και φτωχός», του υπέδειξε ο δημοσιογράφος.

«Εδώ υπάρχει η διαφάνεια. Στην πολιτική δεν προσθέσαμε στο ενεργητικό μας, αφαιρέσαμε. Δεν προσθέσαμε, αφαιρέσαμε τόσα χρόνια. Δεν είναι ανάθεμα αν ένας γονιός ξεκίνησε ως μυσταρκός και απέκτησε κάτι για τα παιδιά του», απάντησε.

Αναφορικά με την εικόνα του, είπε πως δεν κοίταξε ποτέ την εικόνα του. «Όποτε είχε κρίση η χώρα δεν κρύφτηκα για να προστατέψω την εικόνα μου. Από το 2008 ως το 2013 θυμάστε άλλον που να προειδοποιεί για την καταστροφή; Με έλεγαν κινδυνολόγο. Το 2013 έκλεισαν οι τράπεζες και η χώρα στα πρόθυρα ολικής χρεωκοπίας. Ποιος συνόδευσε τον Πρόεδρο της χώρας στο δεύτερο κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ποιον περιμένατε έξω από τα σκαλιά του Προεδρικού που περιμένατε να μάθετε για το μέλλον; Τα ξεχάσατε όλα;».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρόσεξε ποτέ τον εαυτό του. «Ο κάθε άνθρωπος έχει τα αισθήματα του. Λάθος είναι ότι ποτέ δεν τα εξωτερίκευσα. Η αυτοπεποίθηση σε πολλούς εκλαμβάνεται ως υπεροψία. Δεν είμαι ούτε υπερόπτης ούτε σκληρός.

«Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι ανήθικο. Για να λες κάποιον διαπλεκόμενο πρέπει να το στοιχειοθετείς. Αυτό που γίνεται είναι ανέντιμο. Προκάλεσα και προκαλώ τον οποιονδήποτε να δώσει στοιχεία να τα δώσει στις αρχές και να καταγγείλει [….] Έδωσα δημόσια την εξουσιοδότησή εμένας και της οικογένειάς μου να σταματήσει αυτό το υπόγειο».

«Φέρνουν λένε οι άλλοι , ένα νέο πολιτικό ήθος.  Είναι πολιτικό ήθος να  αποφεύγουμε τον πολιτικό διάλογο για το μέλλον της χώρας;», διερωτήθηκε.

«Ηγέτη θα βγάλουμε για την χώρα. Τιμονιέρη, τον άνθρωπο που θα οδηγήσει το λεοφωρείο. Όχι στον αυτοκινητόδρομο αλλά στις δύσκολες καμπές τις οικονομίας. Θέλουμε ηγέτη αποτελεσματικό ή ηγέτη αρεστό; Τον Φεβράρη που θα πάμε εκλογές είναι και o μήνας που χιονίζει στο Τρόοδος. Φανταστείτε να είστε με την οικογένειά σας εκεί και να χιονίζει. Το αυτοκίνητό σας αποκλεισμένο στο πάρκινγκ και έχει ένα λεωφορείο με τον υποφαινόμενο οδηγό. Δεν έκανε άλλη δουλειά στην ζωή του παρά να

Mεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στην παγκόσμια ύφεση που ήδη, όπως είπε, δείχνει τα δόντια της σε διάφορες χώρες την ίδια ώρα που τον ίδιο τον λένε κινδυνολόγο.

«Ξέρετε από πού προέρχομαι.  Από αγροτική οικογένεια. Μέχρι την ημέρα που έφυγε ήταν με τα πρόβατά του. Αυτό είναι το ανάγιωμά μας και δεν ντρεπόμαστε. Το ότι είμαι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος που θέλω μια δυνατή και ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ότι είμαι συνέταιρος στην κάθε δουλειά. Είναι το πιστεύω μου και θέλω να έχω αξιοπρεπείς πολίτες. Ποτέ μου δεν το έπαιξα καλός Σαμαρείτης. Αυτός τουλάχιστο έδινε από το υστέρημά του.  Αυτοί που κάνουν τους καλούς Σαμαρείτες σήμερα από τα λεφτά του φορολογούμενο. Εγώ δεν θέλω τον Κύπριο να είναι στην ελεημοσύνη, να εξαρτάται από το επίδομα. Βεβαίως να βοηθήσουμε τους φτωχούς. Η δική μου θεώρηση είναι ότι μπορώ να κάνω ακόμη πιο δυνατή οικονομία και να εξαλείψω τη φτώχια να ζήσουμε αξιοπρεπώς, να μεγαλώσει πίττα της οικονομίας και όχι να τσακώνονται σε μια μικρότερη πίτα για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι.

Τέλος ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι ακόμη και αν ο λαός δεν του δώσει εντολή για να κυβερνήσει, θα παραμείνει στην πολιτική με ένα θεσμικό τρόπο σεβόμενος τις διαδικασίες του κόμματος.

«Κατέβηκα στις εκλογές για να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε. Το διακύβευμα είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια και το δίλημμα είναι συνέχιση και εξέλιξη ή πισωγύρισμα είτε με τις πολιτικές ΑΚΕΛ είτε με μια κυβέρνηση με ανθρώπους που δεν μιλιούνται μεταξύ τους. χρειάζεται να έχεις κρίση για να διαχειριστείς τις κρίσεις.

Ερωτήθηκε στο τέλος αν δέχθηκε μπόουλινγκ. «Καμιά φορά στην κίνηση του προσώπου μου, φαίνεται ότι γουρλώνω ή όταν μιλώ ανοιγοκλείνω βλέφαρα. Δεν είναι γιατί είμαι κακός άνθρωπος ή χαρακτήρας. Γεννήθηκα με πτώση βλεφάρων., έκανα δυο εγχειρίσεις Αυτά τα βίωσα όταν ήμουν μαθητής αλλά με πείσμωσαν και είμαι αυτός που είμαι. Με τα καλά μου και τα κακά μου».