Δηλώσεις κατοίκων Ορμήδειας και Ξυλοφάγου σε ρεπορτάζ του Reuters για το Brexit και τις Βρετανικές Βάσεις

dhekeleia 800x500 c Brexit, Βρετανικές Βάσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στις περιοχές που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις, προβάλλει σε εκτενές ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, στο απευκταίο σενάριο να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τις αναφορές του δικτύου, οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών βρίσκονται στο σκοτάδι αφού δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους πως γίνονται εκείνα τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς πάντως να αποκαλύπτουν το πως.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Reuters

Πέραν των στρατιωτών, 22 κοινότητες με 11 χιλιάδες κατοίκους ζουν σήμερα στις περιοχές που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις, ως απομεινάρι της αποικιοκρατίας, 60 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε τελικά, υπήρχε η πρόνοια, σύμφωνα με την οποία οι περιοχές που ελέγχονταν από τις Βάσεις θα παρέμειναν συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς συμφωνία ωστόσο και με ένα ενδεχόμενο no deal τα εδάφη των βάσεων που αποτελούν το 3% του εδάφους θα έμπαιναν σε ένα νομικό κενό, από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί διμερής συμφωνία Λονδίνου-Λευκωσίας για θέματα τα οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σκοτάδι οι Κύπριοι
«Φυσικά ανησυχώ, δυστυχώς όμως κανείς δεν μας ενημερώνει για τίποτα», δήλωσε ο Χρίστος Μίχος, ένας αγρότης που εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση στην κοινότητα της Ξυλοφάγου, η οποία είναι φημισμένη για τις πατάτες της , που αποτελούν μια αξιοσημείωτη κυπριακή εξαγωγή, που φυτεύονται σε κοκκινόχωμα.

«Θα χρειαστεί να πληρώνουμε δασμούς για να εξάγονται τα προϊόντα μας στην Ευρώπη; Τι θα γίνει με εμάς; Θέλουμε κάποιος να μας πει – αν γνωρίζει – γιατί τα πράγματα φαίνονται ρευστά».

Ειδική περίπτωση
Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται στις βάσεις με βάση το πρωτόκολλο που συμφωνήθηκε το 2004, όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ένωση και εφαρμόζεται σε τομείς όπως οι τελωνειακοί δασμοί, ο φόρος προστιθέμενης αξίας, η γεωργία και η αλιεία.

«Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τελωνειακούς ελέγχους για το εμπόριο αγαθών» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, είπε, ήταν μια «ειδική περίπτωση».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία που αποτελεί μέρος της γενικής συμφωνίας. Ίσως θα βασιστεί σε αυτό το πρωτόκολλο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο», είπε.

Οι Βρετανικές Βάσεις χωρίζονται σε δύο περιοχές, τη δυτική του Ακρωτηρίου κοντά στη Λεμεσό, και στην Ανατολική, τη βάση της Δεκέλειας που διασχίζει τα Κοκκινοχώρια και αποτελεί την μοναδική διαδρομή για να φτάσει κάποιος στην κοσμοπολίτικη Αγία Νάπα.

Οι άνθρωποι που ζουν εντός των Βάσεων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις Αρχές για τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit χωρίς συμφωνία. Η μελλοντική ανάπτυξη των ακινήτων τους, που υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς λόγω των Βάσεων, αποτελεί για αυτούς πρωταρχικό μέλημα.

«Είναι λίγο όπως το Βατικανό, ένα κράτος μέσα σε ένα άλλο κράτος», δήλωσε στο Reuters ο Χριστοφής Κασιουρής, κοινοτάρχης της Ορμήδειας, μιας κοινότητας που περιβάλλεται από τις Βάσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα παραμένει περίπλοκο από νομικής άποψης, αλλά ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση πως δεν θα υπάρξει αναστάτωση.

«Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει», δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. «Δεν είναι απλό, αλλά ο στόχος είναι να μην υπάρξει κανένας έλεγχος των αγαθών».

Η Βρετανία και η Κύπρος τονίζουν πάντως με κάθε ευκαιρία την πρόθεση τους ούτως ώστε η μετάβαση να γίνει απρόσκοπτα, χωρίς πάντως να έχουν βρει τους τρόπους μέχρι στιγμής.

Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία σημειώνει ότι αξιολογεί την κατάσταση, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. «Η συμφωνία ουδόλως μεταβάλλει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις Βάσεις ή την τήρηση της συνθήκης εγκατάστασης που αποτελεί βάση των σημερινών ρυθμίσεων».

«Σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία για τους Κύπριους εταίρους μας» δήλωσε εκπρόσωπος της Πρεσβείας.

Πηγή: Reporter