Εκλογές το 2024 για Δήμους που θα συνενωθούν και το 2021 για αυτόνομους εισηγείται το ΔΗΚΟ

ekloges Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μη παράταση της θητείας των σημερινών δημάρχων αναμένεται να εισηγηθεί το ΔΗΚΟ, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που υποστηρίζουν παράταση μέχρι το 2024. Η προσέγγιση είναι εκλογές, κανονικά το 2021 για τους 30 δήμους και το 2024 για όσους συνενωθούν. Το ΔΗΚΟ δεν ευνοεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ φαίνεται να ευνοεί υιοθέτηση του συστήματος των βουλευτικών εκλογών στο οποίο κάθε κόμμα παίρνει αναλογικά αυτό που του ανήκει με βάση την εκλογική του δύναμη. Για τις σχολικές εφορείες το ΔΗΚΟ αναμένεται να ταχθεί υπέρ της μείωσης του αριθμού χωρίς να υπαχθούν στους νέους δήμους.

Όσον αφορά τη διοικητική μορφή των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΟΕΔΑ) όπως εξελίχθηκαν και το θέμα των πολεοδομικών αδειών, το ΔΗΚΟ φαίνεται να ευνοεί τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα εκδίδει και πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, χωρίς να αποκλείει την έκδοσή τους από τους πέντε μητροπολιτικούς δήμους.

Παράλληλα, στελέχη του ΔΗΚΟ προβληματίζονται από το γεγονός ότι στον Δήμο Λευκωσίας θα εντάσσονται πέντε δήμοι με πληθυσμό 175.000 (αριθμοί του 2011) και διερωτώνται κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είναι λειτουργικό. Οι ίδιος προβληματισμός ισχύει και για τη Λεμεσό με 110.000 κατοίκους. Απόρροια της σκέψης αυτής είναι και η προσέγγιση στελεχών του ΔΗΚΟ όπως ο Δήμος Στροβόλου με περίπου 75.000 κατοίκους παραμείνει αυτόνομος.

Τα πιο πάνω, καθώς και άλλα συναφή ζητήματα, θα συζητηθούν σήμερα ενώπιον της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και η συνεδρία θεωρείται κρίσιμη για τη στάση που θα τηρήσει εφεξής το κόμμα.