Εξηγήσεις για μη υποβολή κυπριακής υποψηφιότητας στον IMO ζητά ο Καρούσος

Επτά υποψήφιοι για τη διαδοχή του Γενικού Γραμματέα του IMO – Zητά εξηγήσεις ο τέως Υπουργός Μεταφορών

335536659 132608282874141 6595834478385204586 n Γιάννης Καρούσος, Ναυτιλία

Επτά υποψήφιοι για τη διαδοχή του Γενικού Γραμματέα του IMO – Zητά εξηγήσεις ο τέως Υπουργός Μεταφορών

Εξηγήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών και την Υφυπουργό Ναυτιλίας για τη μη υποβολή κυπριακής υποψηφιότητας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας ζητά με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, θα μπορούσε να κατατεθεί κυπριακή υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO), ο οποίος αποτελεί οργανισμό του ΟΗΕ, κάτι που, όπως αναφέρει, ήθελε η ΕΕ και πολλοί άλλοι και έγινε μάλιστα και η σχετική προεργασία.

Προσέθεσε πως χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία καθώς η Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα των υποψηφιοτήτων, σημειώνοντας ακόμη τα θετικά που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα από την εκλογή Κυπρίου Γενικού Γραμματέα του IMO, σε μια περίοδο που υπάρχει εμπάργκο κατά της κυπριακής ναυτιλίας από την Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος θα υποβάλει υποψηφιότητα για το συμβούλιο του IMO και όχι για τη θέση του γενικού γραμματέα, κάτι το οποίο γίνεται ούτως ή άλλως διαχρονικά», αναφέρει ο κ. Καρούσος και κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών και την Υφυπουργό Ναυτιλίας να δώσουν εξηγήσεις για το ζήτημα.

«Ελπίζω να γνωρίζουν τι είναι ο IMO. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει να εγγράψει το θέμα στη Βουλή και να ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων», τονίζει σχετικά, προσθέτοντας πως τα ερωτήματα αφορούν το κατά πόσο η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη θέση της αντίστοιχης ελληνικής, γιατί δεν ενοχλήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου από την ανακοίνωση της Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας, ποιες ήταν οι ενέργειες της Υφυπουργού Ναυτιλίας που γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες και γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση.

«Ο Βασίλης Δημητριάδης θα ήταν ένας εξαίρετος γενικός γραμματέας του IMO. Η ευκαιρία χάθηκε όμως, αφέθηκε να καεί εσωτερικά, ίσως και εκδικητικά. Αντί να βλέπουμε το καλό της χώρας βλέπουμε αλλού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επτά υποψήφιοι για τη διαδοχή του Γενικού Γραμματέα

Επτά είναι οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν πριν από την προθεσμία της Παρασκευής για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO-International Maritime Organisation).

Η θητεία του Νοτιοκορεάτη Κιτάκ Λιμ ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους μετά από οκτώ χρόνια στο πηδάλιο του οργανισμού που έχει την ευθύνη για το πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

Αρσένιο Ντομίνγκεζ, Παναμάς – πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρα του στον IMO και νυν διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Οργανισμού

Νάνσι Καριγκίθου, Κένυα – Ειδική Αντιπρόσωπος της χώρας της για υποθέσεις Θαλάσσιας, Ναυτιλιακής και Γαλάζιας Οικονομίας

Μοΐν Αχμέντ, Μπανγκλαντές – Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Κινητών Δορυφόρων (IMSO) και πρώην στέλεχος του τεχνικού τμήματος του IMO

Σουάτ Χαϊρί Ακά, Τουρκία – πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στον Οργανισμό

Δρ Κλεοπάτρα Ντούμπια-Χένρι, Δομινίκα – Πρόεδρος Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας

Μίνα Κιβιμάκι, Φινλανδία – γενική γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας της

Ζιανγκ Ξιαοτζιέ, Κίνα – διευθυντής του Τμήματος Τεχνικής Συνεργασίας του ΙΜΟ.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του IMO θα γίνει στις 18 Ιουλίου κατά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου του Οργανισμού στην έδρα του που βρίσκεται στο Λονδίνο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα υποβληθεί προς κύρωση στην 33η Συνέλευση της ολομέλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Λονδίνο στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου. Ο νέος επικεφαλής θα αναλάβει καθήκοντα με την αρχή του 2024.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεση να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου αξιωματούχου για τη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ στο πλαίσιο αμοιβαιότητας για την στήριξη που θα παράσχει η Τουρκία σε ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την πιθανότητα στήριξης του Τούρκου υποψηφίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ