Κασουλίδης: Να αποφασίσει ο Τύπος της Κύπρου ποιους πρέπει να πιστεύει

Παρών στη συνάντηση με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική κ. Miroslav Jenča ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών

1A02DAEC 360B 40CB B8F6 D2D8B0EC7714

Τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική κ. Miroslav Jenča συνάντησε σήμερα ο Πρόεδρος, στο προεδρικό μέγαρο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σε δηλώσεις με το πέρας της συνάντησης. Μεταξύ άλλων και ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε,

«αλλεπάλληλες προκλήσεις από πλευράς κατοχής. Προκλήσεις στη Νεκρά ζώνη, προκλήσεις ότι πετυχαίνουν τάχα αναγνώριση στον οργανισμό τουρκόφωνων κρατών ή αλλού..

Δεν θα πετύχουν σε κανέναν, λέω εγώ.. και δεν πέτυχαν παρόλη την τουρκική προπαγάνδα. Ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιους πρέπει να πιστεύει, εμάς ή την τουρκική προπαγάνδα», είπε.

Αναφορικά με τις ενέργειες που έκανε η πλευρά μας, ο ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά, «κινήσαμε γη και ουρανό». Πρόσθεσε ότι έγιναν δικές του ενέργειες με τηλεφωνικές επικοινωνίες, παρεμβάσεις από τους εταίρους μας στην ΕΕ και σε επίπεδο Υπουργών και σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων. Έγιναν όπως είπε και παρεμβάσεις και από ΗΠΑ και από Κίνα. «Διασταυρώσαμε ότι κινήθηκαν..», σημείωσε.

Αναφορικά με τις οποιεσδήποτε εξελίξεις γύρω απ’ το Κυπριακό και τις εκλογές ο ΥΠΕΞ είπε ότι ελπίζει πως τα μηνύματα θα πάνε προκειμένου να μην χειροτερέψει η κατάσταση απ’ εδώ και πέρα μέχρι τις Προεδρικές. «Όταν είσαι σε περίοδο εκλογών και δημιουργείται τέτοιος βαθμός δυσαρέσκειας στην κυπριακή κοινή γνώμη, οι υποψήφιοι μηδενός εξαιρουμένου, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεσμεύσεις από τις οποίες όποιος και να εκλεγεί θα είναι δύσκολο να επανέλθει μετά».

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές ο ΥΠΕΞ είπε πως «μίλησα δημόσια για τους κινδύνους για την Αμμόχωστο, για επεμβάσεις στην ΑΟΖ με γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δεν το έκανα για να φοβίσω τους Κυπρίους το έκανα προληπτικά… πράγματι αυτή τη στιγμή δεν διαβλέπουμε στον σύντομο ορίζοντα οποιεσδήποτε ενέργειες. Πιθανόν να δούμε μετά..», είπε.