Κλεάνθης Κουτσόφτας: Αποχωρεί πυροβολώντας από ΔΗΣΥ (Επιστολή)

Καταγγέλλει "παγκύπρια πρωτοτυπία" - "Για τους υποψηφίους της παράταξης (στην επαρχία Αμμοχώστου) αποφασίζει η Λευκωσία, η Λεμεσός και η Λάρνακα αλλά όχι ο κόσμος της παράταξης στην περιοχή" - Δεν αποσύρει υποψηφιότητα για την Αντιδημαρχία Παραλιμνίου

photo 6 exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικες Εκλογες 2024, ΔΗΣΥ, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ

Την παραίτησή του από μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ υπέβαλε γραπτώς προς την ηγεσία του κόμματος το στέλεχος της επαρχίας Αμμοχώστου Κλεάνθης Κουτσόφτας. Ο Κλεάνθης Κουτσόφτας ελέγχεται πειθαρχικά για την απόφασή του να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Αντιδημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου ενώ του είχε ζητηθεί επισήμως να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ώστε να μην κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε, προτάσσοντας τις αρχές και την αξιοπρέπειά του και καταγγέλλοντας χειρισμούς που έγιναν από την ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουτσόφτας προέβη σε επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου στις 10 Μαρτίου ενώ στην επιστολή επισημαίνει ότι ο ίδιος συμμετείχε σε κάθε μάχη του ΔΗΣΥ από τα μαθητικά του χρόνια και έδινε πάντα τον καλύτερο του εαυτό και σήμερα επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης για τον λόγο που τον ενεργοποιούσε σε κάθε μάχη, τις αρχές και την αξιοπρέπειά του.

Μάλιστα δεν αποφεύγει να καταγγείλει και «παγκύπρια πρωτοτυπία» στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς, όπως ανέφερε μέσω της επιστολής, δεν πραγματοποιήθηκε εκλογική διαδικασία και αγνοήθηκαν οι τοπικές επιτροπές, «προκειμένου να αποφύγετε τον σκόπελο που εσείς δημιουργήσατε προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποψηφίων». «Δεν μπορώ να είμαι συμπρωταγωνιστής στο θέατρο σκιών που έχει στηθεί», τόνισε.

Επίσης, στην επιστολή του κάνει λόγο και για νέα πολιτική προσέγγιση του κόμματος “που θέλει την ουσία να υποκλίνεται στην εικόνα”, ενώ έριξε το γάντι της ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή, με οκτώ Συναγερμικούς να διεκδικούν δύο αξιώματα, στους χειρισμούς που έγιναν από την ηγεσία.

Καταγγελία που θα επιφέρει αντιδράσεις

Ο κ. Κουτσόφτας μέσω της επιστολής του προβαίνει και σε μία πρωτοφανή καταγγελία που σίγουρα θα επιφέρει αντιδράσεις, λέγοντας πως, προκειμένου να αποσύρει το ενδιαφέρον του από τη διεκδίκηση της Δημαρχίας, του προτάθηκε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ να διαμεσολαβήσει εκ μέρους της ηγεσίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του Προέδρου στην ΟΝΕΚ. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, απέρριψε την πρόταση, διότι είναι προσβλητική προς τον κόσμο της παράταξης, που θεωρεί ακόμα τον ΔΗΣΥ ως κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ ο Οργανισμός λειτουργεί ως βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας. Επίσης, σημειώνει ότι του προτάθηκε να είναι ο υποψήφιος αντιδήμαρχος του κόμματος, ενώ ενδιαφέρονταν ήδη τέσσερα στελέχη. «Σε αυτή την περίπτωση, η υποψηφιότητά μου θα ήταν μέρος επιβολής, αφού δεν συμμετείχα στη διαδικασία, Μου προτάθηκε δηλαδή να μετατραπώ από θύμα σε θύτης», υποστήριξε.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του:

Προς: Πρόεδρο και μέλη Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

Από: Κλεάνθη Κουτσόφτα, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗ.ΣΥ, Πρόεδρος ΟΝΕΚ

Θέμα: Παραίτηση από το Πολιτικό Γραφείο

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,
Αγαπητοί συναγωνιστές,

Δεν έχουν παρέλθει παρά μόνο 11 μήνες από την εκλογή μας, ως μέλη του Πολιτικού Γραφείου της παράταξης μας. Προ της όποιας άλλης αναφοράς ως εκ τούτου, δεν έχω παρά να απολογηθώ στο σύνολο των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά κυρίως στους 7400 συναγωνιστές μου, οι οποίοι με τίμησαν, μεταξύ άλλων.

Αντιλαμβάνομαι πως όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, σήμερα πιθανόν να τους ξενίζει η απόφαση μου ή ακόμα και να τους απογοητεύει. Βλέπεις αγαπητή κ. Πρόεδρε από τα μαθητικά μου χρόνια και τα σχολεία, μέχρι τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων αλλά και ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, υπήρξα πάντα παρών, σε κάθε μάχη. Σε κάθε κάλεσμα. Δεν επέλεξα ποτέ τη φυγή, αλλά ούτε και κρύφτηκα μέσα στους πολλούς για να χαθώ στο πλήθος. Έδινα πάντα τον καλύτερο μου εαυτό, έχοντας βαθιά την πίστη των αρχών και των αξιών της παράταξής μας.

Αν σήμερα λοιπόν επέλεξα τον δρόμο της παραίτησης, ο λόγος δεν είναι άλλος από αυτόν που με ενεργοποιούσε σε κάθε μάχη. Οι αρχές μου. Η αξιοπρέπειά μου. Ξανά επιλέγω να μην κρυφτώ και να δώσω τη μάχη για όσα πιστεύω, αρνούμενος να αποδεχτώ την Παγκύπρια πρωτοτυπία που εφαρμόστηκε επί ημερών σας, στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ότι δηλαδή για τους υποψηφίους της παράταξης θα αποφασίζει η Λευκωσία, η Λεμεσός και η Λάρνακα αλλά όχι ο κόσμος της παράταξης στην περιοχή. Αν αυτό δεν ισχύει κ. Πρόεδρε, και προκειμένου να αποφεύγατε τον σκόπελο που εσείς δημιουργήσατε προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποψηφίων, θα κάνατε δεκτό το αίτημα των Τοπικών Επιτροπών για διεξαγωγή κομματικών εκλογών ή να λαμβάνεται στο ελάχιστο την άποψη των τοπικών επιτροπών της παράταξης.

Αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε δεν έχω άλλη επιλογή από το να σας κοινοποιήσω την απόφαση μου όπως παραιτηθώ από μέλος του Πολιτικού Γραφείου της παράταξης μας. Δεν μπορώ να είμαι συμπρωταγωνιστής στο θέατρο σκιών που έχει στηθεί. Επιλέγω να κάνω αυτό που εσείς αρνηθήκατε. Να δώσω στους κατοίκους του Δήμου μου επιλογές στο μείζον θέμα της εκπροσώπησης τους. Όχι ως υποψήφιος Αντιδήμαρχος της παράταξης, όπως εξάλλου μου προτείνατε (κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο προς τους συναγωνιστές μου) αλλά ανεξάρτητος, για μια θέση που σας υπενθυμίζω πως η παράταξη μου έλαβε μετέπειτα απόφαση να υποστηρίξει κατά βούληση ψήφο μεταξύ δύο άλλων συναγωνιστών. Έχω την πεποίθηση ότι η πολιτική συντελείται στην βάση πολιτικών, αντί αυτού, αποχαρακτηρίζοντας την πολιτική διαδικασία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ακολουθώντας την κατά τα φαινόμενα νέα πολιτική προσέγγιση του κόμματος που θέλει την ουσία να υποκλίνεται στην εικόνα.

Αν έγνοια μου ωστόσο, ήταν η δημιουργία προβλημάτων και το κακό της παράταξης τότε σήμερα θα μπορούσα να κάνω λόγο με συγκεκριμένα παραδείγματα για τον τρόπο επιλογής υποψηφίων ή καλύτερα για το πως επιβλήθηκαν, αγνοώντας τη βούληση της περιοχής. Διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα να είναι σήμερα υποψήφιοι για τις θέσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχου στο δημοτικό μας διαμέρισμα 8 συναγωνιστές μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού για δύο θέσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των χειρισμών που έγιναν από την ηγεσία της παράταξης μας.

κ. Πρόεδρε,

ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο εξής: δεν επιζητώ ούτε καρέκλες, ούτε εξουσία. Και επειδή εύκολα ταμπελώνεται τελευταία όποιος έχει αντίθετη άποψη, θεωρώ πως πρέπει να είμαι πιο συγκεκριμένος.

1. Προκειμένου να αποσύρω το ενδιαφέρον μου από τη διεκδίκηση της Δημαρχίας, μου προτάθηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της παράταξης, η βούληση του για διαμεσολάβηση εκ μέρους της ηγεσίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να διατηρήσω τη θέση του Προέδρου στον ΟΝΕΚ. Πρόταση που απέρριψα καθώς τη θεώρησα προσβλητική προς τον κόσμο της παράταξης που θεωρεί ακόμα τον ΔΗ.ΣΥ ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Πως θα μπορούσα να προεδρεύσω σε ένα οργανισμό, βραχίονα της εκτελεστικής εξουσίας, που ασκεί την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ θεωρητικά το κόμμα μου διαφωνεί; Στην πορεία φυσικά μου δόθηκε η απάντηση, όταν συνάδελφος και εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Παράταξης αποδέχτηκε διορισμό σε προεδρία άλλου οργανισμού χωρίς ποτέ να απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

2. Επιπρόσθετα, μου προτάθηκε η θέση του υποψήφιου Αντιδημάρχου, που επίσημα θα στήριζε το κόμμα, παρά του γεγονότος πως για τη θέση αυτή είχαν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον 4 άλλοι συναγωνιστές. Σε αυτή την περίπτωση, η υποψηφιότητα μου, θα ήταν μέρος επιβολής αφού δεν συμμετείχα στη διαδικασία. Μου προτάθηκε δηλαδή να μετατραπώ από θύμα σε θύτης. Δυστυχώς για μένα δεν μετρούν πολύ τα αξιώματα και ακόμα και αν θέλω κάτι, τολμώ να αναμετρηθώ. Να επιλεγώ από όσους θέλω να ηγηθώ και όχι να είμαι μέρος επιβολής.

3. Όλα αυτά κ. Πρόεδρε ήταν εις γνώση σας. Κάτι διαφορετικό εξάλλου θα δήλωνε ανεπάρκεια την οποία ειλικρινώς δεν υπαινίσσομαι. Ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ευθύνη έχουν συγκεκριμένα και μόνο άτομα, όπως μου αναφέρατε. Ούτε συναγωνιστικά σωστό είναι, για άτομα που ανήκουν στην ηγεσία της ίδιας παράταξης, ούτε και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς εγώ ο ίδιος σας ενημέρωσα, παρόλο που θα έπρεπε να γνωρίζατε ή και γνωρίζατε, πολύ πριν τη λήψη της όποιας απόφασης. Κ. Πρόεδρε, πως μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη ανά πενταετία, φέτος κοντεύει να τινάξει την παράταξη στον αέρα; Εκεί είναι η αιτία για τα πλείστα τόσα δεινά και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παράταξη.

κ. Πρόεδρε, η εκλογή μας ως μέλη του Πολιτικού Γραφείου, όπως και η αλλαγή στην ηγεσία, αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της διαφαινόμενης διάσπασης του κόμματος. Ενός κόμματος που παραλάβαμε με συγκεκριμένη δυναμική και σε συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι άξιο απορίας τι πραγματικά πετύχαμε μέχρι σήμερα. Αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σήμερα πιο ενισχυμένος ή όχι. Αν αντιμετωπίσαμε δραστικά την εσωστρέφεια και αν κλείσαμε πληγές ή αν οι ανεξάρτητες υπερκομματικές υποψηφιότητες σήμερα είναι ιστορικά διπλάσιες από κάθε άλλη φορά. Αν καταφέραμε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις ή αναλωθήκαμε σε δημοσκοπικούς σκοπέλους. Όχι στα λόγια στην πράξη.

Παρά την απογοήτευση που προκαλούν οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας, επιλέγω να είμαι ένας απλός στρατιώτης, όπως υπήρξα πάντοτε, διατηρώντας ωστόσο όση αξιοπρέπεια μου αφήσατε. Έκπληκτος ωστόσο από την πορεία που ακολουθεί η παράταξη μου.

Με εκτίμηση,
Κλεάνθης Κουτσόφτας

epistoli1 exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικες Εκλογες 2024, ΔΗΣΥ, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ

epistoli2 exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικες Εκλογες 2024, ΔΗΣΥ, ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ