Κυριακίδου: Η Κύπρος πρέπει να έχει θέση και άποψη στις αποφάσεις της ΕΕ

Είναι σημαντικό να εκπροσωπείται η Κύπρος στα συμβούλια Υπουργών της EE, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου

171BC908 75EA 420F 8A19 4F3A60C9B4D5

Είναι σημαντικό να εκπροσωπείται η Κύπρος στα συμβούλια Υπουργών της ΕΕ ώστε να ακούγονται και οι απόψεις της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μετά από την πρώτη συνάντησή της με τον νέο Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης για ενεργό παρουσία στα Όργανα της ΕΕ, είπε μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης.

Σε δηλώσεις της, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η κ. Κυριακίδου είπε ότι είχε «μια πρώτη συνάντηση με τον φίλο νέο Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Χριστοδουλίδη», και ότι είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν αρκετά θέματα που αφορούν το δικό της χαρτοφυλάκιο, και όχι μόνο.

Ανέφερε ακόμη ότι τον ενημέρωσε για τα θέματα τα οποία χειρίζεται μέσα στους επομένους μήνες και αφορούν και την Κύπρο, όπως την παρουσίαση τέλος του Μάρτη μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής που αφορά την επάρκεια των φαρμάκων και την ισότιμη πρόσβαση και τα θέματα που αφορούν τη νέα νομοθεσία για την ευημερία των ζώων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία μαζί με την δική της ομάδα, «για τα δικά μας τα θέματα και τους αρμόδιους Υπουργούς».

«Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία», σημείωσε, ευχόμενη στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει».

Ερωτηθείσα σχετικά, για οδηγίες του Προέδρου για ισχυρή παρουσία των Υπουργών στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «είναι απόλυτα σωστό».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και ότι στις αποφάσεις που λαμβάνονται στα συμβούλια, έχουμε θέση και πρέπει να έχουμε και άποψη ως χώρα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, η ίδια, ως Ευρωπαία Επίτροπος, βρίσκεται στα συμβούλια τα οποία αφορούν τα θέματα των δικών της χαρτοφυλακίων, και είναι σε στενή συνεργασία με όλους τους Υπουργούς των κρατών μελών, «αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να εκπροσωπείται και η δική μας η χώρα στα συμβούλια ώστε να ακούγονται και οι δικές μας οι απόψεις». Οι τελικές αποφάσεις οι οποίες μετά υιοθετούνται στην Κύπρο όπως και σε όλα τα κράτη μέλη, «μας αφορούν και πρέπει να έχουμε θέση και άποψη», κατέληξε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Κυριακίδου συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ο Πρόεδρος συνεχάρη την κ. Κυριακίδου για το πολύτιμο έργο που επιτελεί σε επίπεδο ΕΕ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε για ακόμα μια φορά τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης για ενεργό παρουσία στα Όργανα της ΕΕ, και αναφέρθηκε στις οδηγίες που έχει δώσει στους Υπουργούς να παρίστανται όλοι στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ και η Κύπρος να έχει μια δυνατή φωνή στα Συμβούλια, να ενημερώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες της ΕΕ και η Κύπρος ως κράτος μέλος να έχει παρεμβάσεις ουσίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στα, πέραν του μεγάλου μας εθνικού προβλήματος, και στα της εσωτερικής διακυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα και ανέπτυξε την πρόταση του για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ως προς το σπάσιμο του αδιεξόδου και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ενημέρωσε, επίσης, την κ. Κυριακίδου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και για τα θέματα της ατζέντας που θα είναι στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο του επόμενου Μαρτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ