Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παρόμοιο με άλλα του παρελθόντος το δημοσίευμα για Αμμόχωστο

«Οι διπλωματικές μας ενέργειες και τα διπλωματικά μας διαβήματα είναι διαρκή»

kyvernitikos ekporswpos letympiotis 1 exclusive, Αμμόχωστος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της Ενημέρωσής του προς τα ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς για το θέμα του τεμαχίου 6, της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις πρώτες δικές του εκτιμήσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν με την κοινοπραξία τώρα που υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι «το συντομότερο δυνατόν, να μπορέσει ο Κύπριος πολίτης, ο Κύπριος καταναλωτής, τα κυπριακά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. Άρα, το να τεθούν χρονοδιαγραμμάτα, τα οποία θα είναι εφικτά, ρεαλιστικά και συγκεκριμένα είναι κάτι που, βεβαίως, βρίσκεται στις σκέψεις μας».

Ερωτηθείς για το πρόσφατο δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας για την Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για δημοσίευμα παρόμοιο με άλλα που έχουμε δει και στο παρελθόν.

«Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υποβαθμίζουμε ποτέ κανένα δημοσίευμα, καμιά πληροφορία, ιδιαίτερα όσον αφορά στις κατεχόμενες περιοχές μας. Οι διπλωματικές μας ενέργειες και τα διπλωματικά μας διαβήματα είναι διαρκή και είναι μέσα από την ενεργό διπλωματία που θεωρούμε ότι απαντώνται όλα αυτά», επισήμανε.

Κληθείς να αναφερθεί στις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ερωτηθείς υπό αυτά τα δεδομένα τι να αναμένουμε από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών του ΗΒ, στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εκείνο που έχουμε πει, και ήδη έχουν γίνει και σχετικά διαβήματα από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι ακριβώς, επειδή σε αυτή τη νέα περίοδο που βρίσκεται μπροστά μας, θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ιδιαίτερα μια χώρα όπως είναι το ΗΒ και με την εμπλοκή που έχει και εντός των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) με το Κυπριακό.

Αυτό το οποίο θα μεταφέρουμε για ακόμη μια φορά είναι ακριβώς τη σημασία και των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς ΗΒ, της κινητοποίησης προς την πλευρά της Τουρκίας για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί και για την προσπάθεια μας για επίτευξη μιας λύσης εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ερωτηθείς πού αγνοείται το 1 δις για την άμυνα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και συζητείται, είναι διαθέσιμος και μπορεί οποιοδήποτε από τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας να τον μελετήσει. Εκείνο που έχει σημασία και εκείνο το οποίο έχουμε πει μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι αυτό το οποίο ήδη φαίνεται να υλοποιείται από τον πρώτο προϋπολογισμό που έχει καταρτίσει αυτή την Κυβέρνηση, είναι η σταδιακή αύξηση των κονδυλίων που αφιερώνονται στις αμυντικές δαπάνες και ιδιαίτερα ως προς την αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχίσει να ενισχύει τις δαπάνες προς αμυντική θωράκιση της χώρας μας, σύμφωνα και με διεθνή πρότυπα άλλων Οργανισμών».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το θέμα του ενός δις, ο Εκπρόσωπος είπε: «Θα πρέπει να μελετηθεί συγκεκριμένα εκείνο το στοιχείο, σύμφωνα με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη, βρίσκεται και ενώπιον του Υπουργείου Άμυνας.

Επαναλαμβάνω ότι εκείνο που έχει σημασία, εκείνο που η παρούσα διακυβέρνηση θέτει ως πολύ υψηλό και πρώτιστο στόχο είναι η σταδιακή αύξηση των δαπανών στο επίπεδο της άμυνας, είναι κάτι άλλωστε που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ούτως ώστε η αμυντική θωράκιση της χώρας μας να είναι στο βέλτιστο επίπεδο».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν νεότερα αναφορικά με το θέμα υλοποίησης του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταρτίσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό σε πολύ διακριτές φάσεις, στάδια, ο οποίος, ήδη έχει τεθεί σε δοκιμασία και μπορεί να εφαρμοστεί.

Στο επίπεδο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη, αυτό έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.

Είναι στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας μια πρόταση η οποία συζητείται, η οποία αναγνωρίζεται ως προς τη χρησιμότητα της. Αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο αυτό θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια επίσκεψη που ήταν στους σχεδιασμούς των επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι ενόψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των ΗΕ, [η επίσκεψη του Προέδρου στο Λονδίνο] έχει μετατεθεί νωρίτερα».

Σε ερώτηση αν έχει ναυαγήσει οριστικά η Συναντίληψη για την Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν πραγματοποιούνται εργασίες στην περιοχή της Πύλας. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμάς δεν μας ικανοποιεί. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την επίτευξη αυτής της Συναντίληψης ότι − θεωρούμε πως η υλοποίηση της Συναντίληψης − η υλοποίηση του συνόλου των προνοιών της Συναντίληψης είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας και καλούμε για άλλη μια φορά το κατοχικό καθεστώς να αντιληφθεί τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από την υλοποίηση του συνόλου των προνοιών της Συναντίληψης».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συζητήσει με αντιπροσωπείες κατεχόμενων Δήμων το ενδεχόμενο να γίνει μια εκστρατεία που να στοχεύει στην ενθάρρυνση νέων που κατάγονται από κατεχόμενους δήμους, ώστε να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.