Μέτρα κατά της Τουρκίας αναμένονται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύνοδος ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Προκλήσεις, Τουρκία

Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την καταδίκη της Τουρκίας θα ζητήσουν Λευκωσία και Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συντονιστούν και να καθορίσουν τη στάση, που θα τηρήσουν στη συνεδρίαση.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τουρκικές κινήσεις.

Αισιόδοξος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο, για πρώτη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο ζήτησε την Τρίτη από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν, χωρίς καθυστέρηση, μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για τη «θαλάσσια εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος αναμένεται να τονίσει την επιτακτική ανάγκη η λεκτική καταδίκη να προσλάβει, πλέον, τη μορφή πρακτικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εξέφρασε, παράλληλα την ελπίδα, τα συμπεράσματα, που υιοθέτησαν ομόφωνα οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Δεν περιμένω, είπε, να παρουσιαστούν σήμερα τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου, με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Η συζήτηση θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα, οπότε και θα υιοθετηθούν τα επίσημα συμπεράσματα.

Πηγή: Sigmalive