Πολιτικη

O ρόλος και η σημασία της Σχολικής Εφορείας

Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μελών Σχολικών Εφορειών με δεδομένο τη νέα μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση αυτή θα φέρει δραστικές αλλαγές και στις Σχολικές Εφορείες. Σε κάθε νέο δήμο θα λειτουργεί μια Σχολική Εφορεία, γεγονός που προαπαιτεί και τη συνένωση των σχολικών εφορειών σε αντιστοιχία με τους νέους δήμους. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το ότι το 2029 θα καταργηθούν οι Σχολικές Εφορείες, το έργο τους κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο των 5 ετών καθίσταται πιο σημαντικό από ποτέ.

Αναμφίβολα, ο ρόλος της Σχολικής Εφορείας είναι ουσιαστικός για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, γιατί καλούνται να μεσολαβήσουν μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Παράλληλα, η συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων (συμβουλευτικές επιτροπές), η συντήρηση και αναβάθμιση των κτιρίων, η εξασφάλιση και η διαχείριση κατάλληλου εξοπλισμού, τα θέματα ευημερίας, ασφάλειας των μαθητών, ο διορισμός και η εποπτεία βοηθητικού προσωπικού, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων για ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο είναι μερικά από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι η Σχολική Εφορεία Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, Φρενάρου, Αχερίτου – Βρυσούλλες  θα έχει υπό την ευθύνη της συνολικά 30 σχολικές μονάδες, απ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το έργο, λοιπόν, που καλείται να επιτελέσει είναι βαρύ και ιδιαίτερα σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό περιβάλλον που προβάλλει έντονα η ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, η Σχολική Εφορεία να συνδράμει στον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων και να αντιμετωπίσει ποικίλα προβλήματα που προκύπτουν τόσο από τη σχολική καθημερινότητα όσο και από τη συνένωση των νέων δήμων.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό θα διαδραματίσουν και οι πολίτες, καθώς θα ψηφίσουν τα μέλη των σχολικών εφορειών. Η Σχολική Εφορεία χρειάζεται άτομα τα οποία διαθέτουν εμπειρία, γνώσεις και συμμετέχουν στα κοινά σε θέματα εκπαίδευσης, γιατί αντιλαμβάνονται περισσότερο τον σημαντικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει και τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, ώστε να εργαστούν με όραμα για δίκαιη και ισότιμη αναβάθμιση όλων των σχολείων του Δήμου μας.

Εύχομαι καλή ψήφο σε όλους τους πολίτες και καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους…

Ροη Ειδησεων

Στα 680 ευρώ το όριο πείνας για τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα

Το όριο της πείνας για μια τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα είναι από τις 30 Απριλίου,…

8 Μαΐου, 2024

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διαμερίσματα σε σύγκριση με τις οικίες

Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα σε σύγκριση με τις οικίες σύμφωνα με τα συμπεράσματα…

8 Μαΐου, 2024

Λάρνακα: Υπό κράτηση τρία πρόσωπα που προσπάθησαν να καταστρέψουν οικία με εκρηκτικά

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης επτά ημερών εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 32,…

8 Μαΐου, 2024

Αυτούς καταζητεί η Αστυνομία για επίθεση και κατοχή όπλου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητεί πληροφορίες για εντοπισμό των TSAMPRATZE GKIORGKI, 18 ετών και NIKOLOZI KOBIAZVILI 30…

8 Μαΐου, 2024

Ελπίδα Ολγκίν οι ηγέτες να «ακούσουν τους πολίτες» – Επανέλαβε τον εαυτό του ο Τατάρ

Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους…

8 Μαΐου, 2024

ΣΩΤΗΡΑ: Η Παιδική Λέσχη παρουσιάζει το παραμύθι «Το Σπιρτόκουτο»

Αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σωτήρας, φιλοξενεί τη…

8 Μαΐου, 2024