Στεφάνου: Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης κάνουν προεκλογική 2 χρόνια

«Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί τα εμποδίζει η Τουρκία. Παράδειγμα είναι το ενεργειακό»

222 3

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος μίλησε για το Κυπριακό και για την επιλογή στήριξης προς το πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αρχικά μίλησε για τον αγώνα της Ομόνοιας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΓΣΠ, αναφέροντας ότι «η ήττα είναι ήττα όμως η ομάδα είδε στα μάτια μια ομάδα παγκόσμιας εμβέλειας». Συμπλήρωσε ότι τον συγκίνησε που το γήπεδο ήταν κατάμεστο. «Κορυφαία στιγμή ήταν ντο κορεό  με τη σημαία της Κύπρου και τα πανό που αναρτήθηκαν στα ελληνικά και τούρκικα με το μήνυμα ότι η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί».

Μιλώντας για το Κυπριακό ανέφερε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο με την Τουρκία απενοχοποιημένη, τυγχάνει εκμετάλλευσης από την κατοχική δύναμη δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. «Επίσημα η Τ/κ πλευρά θέτει λύση δύο κρατών και αν δεν καταφέρουμε να σπάσουμε το παρατεταμένο αδιέξοδο τότε ο χρόνος θα μας οδηγήσει στην παγίωση της διχοτόμησης».

Συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του έθνους παράγοντα. «Ο διεθνής παράγοντας άρχισε να συνηθίζει την παγωμένη σύγκρουση».

Επεσήμανε ότι τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων έχουν αποδείξει και στον τελευταίο δύσπιστο ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό, πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν δεν γίνονται. «Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί τα εμποδίζει η Τουρκία. Παράδειγμα είναι το ενεργειακό».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει ένας περιφερειακός τραμπούκος όπως είναι η Τουρκία. «Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει», είπε.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό με βασικό άξονα τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. «Όταν πήγα με τον Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, ο Νεντάνιαχου παρακαλούσε να υπάρξει σταθμός στην Κύπρο γιατί ήμασταν η μοναδική χώρα που εμπιστευόταν». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξήλωσε τον σχεδιασμό.

Στη συνέχει μίλησε για την προεκλογική εκστρατεία και την υποστήριξη του ΑΚΕΛ προς το πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναφέροντας ότι ο κ. Μαυρογιάννης δεν βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι περίπου στην ίδια θέση με τον  Αβέρωφ Νεοφύτου».

Συμπλήρωσε ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης κάνουν προεκλογική εδώ και δύο χρόνια, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μόνο δύο μήνες. «Το σκηνικό διαμορφώνεται από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο που είναι οι κρίσιμοι μήνες. Το 2018 ο Στάυρος Μαλάς υστερούσε δημοκοπικά από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Νίκο Αναστασιάδη και τελικά είδαμε διαφορετικά αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή θέση. «Τα βασικά σημεία είναι η περαιτέρω συσπήρωση του χώρου της αριστεράς και η αύξηση εισροής από άλλους κομματικούς χώρους κάτι το οποίο είδαμε στη τελευταία συγκέντρωση».

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο Μαυρογιάννης αποτελεί επιλογή ήττας, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έκανε την επιλογή ενός υποψηφίου που έχει τις γνώσεις, είναι έντιμος, ειλικρινής. «Δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία να δεχθεί έναν υποψήφιο από την αριστερά».

Ακόμη ανέφερε ότι οι ίδιοι είναι πεπεισμένοι ότι με σκληροί δουλεία μπορούν να κερδηθούν οι εκλογές.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το ΑΚΕΛ προχωρά στην υλοποίηση αποφάσεων που έλαβαν στο συνέδριο με στόχο την βελτίωση του ΑΚΕΛ  σε διαδικασίες και δομές, αλλά και την ισχυροποίηση του προς την κοινωνία.

Τέλος, απάντησε γιατί δεν είναι υποψήφια του ΑΚΕΛ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας ότι έβαλαν κάτω διάφορα χαρακτηριστικά. «Κάναμε μια επιλογή για να κερδηθούν αυτές οι εκλογές προς όφελος της κοινωνίας και της Κύπρου».

Δείτε το βίντεο: