Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει για σημαντική επίσκεψη ο ΠτΔ

c0ee02e616c3af1fbdb9e00b1ff7f8fb XL

Οι σχέσεις Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, οι δυνατότητες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών και οι περιφερειακές εξελίξεις θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιαδη στο Ριαντ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί το απόγευμα για την Σαουδική Αραβία, ύστερα από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν. Αύριο, θα τύχει υποδοχής στο Παλάτι από τον Βασιλιά, ο οποίος στη συνέχεια θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του. Θα ακολουθήσουν επίσημες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή συμφωνιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί, επίσης, με το Διάδοχο του Θρόνου και με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν στο Ριάντ, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας και Μεταφορών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Σαουδική Αραβία είναι η 5η χώρα του Αραβικού Κόλπου που επισκέπτεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η πιο σημαντική, λόγω και της θέσης της ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και της ισχύος της.

Πολύ σημαντική τόσο από πλευράς ουσίας όσο και από πλευράς συμβολισμών, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ριάντ. Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία, είπε ότι είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Μιλώντας στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, τόνισε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για τις εξελίξεις εντός της ίδιας της χώρας όσο και για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Σημαντικές συναντήσεις με ομολόγους τους, πρόσθεσε, θα έχουν και οι Υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα βρεθούν και τα ζητήματα ενέργειας, ενώ σε σχέση με τις επενδύσεις, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς.
Αναφορικά με τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Κύπρος, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε ότι κάποιες χώρες του Κόλπου, τις οποίες δεν κατονόμασε, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε τριμερείς με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΡΙΚ

 

Πηγή: RIK News