Τατάρ: “Δεν παραιτούμαστε από το κράτος, την κυριαρχία και την ελευθερία μας”

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στη βάση της κυριαρχίας των «δύο χωριστών λαών»

b tatar 3 Τατάρ

«Δεν παραιτούμαστε από το κράτος, την κυριαρχία και την ελευθερία μας» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε εκδήλωση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις διακοινοτικές ταραχές του 1964 στο χωριό Σίντα, υποστηρίζοντας ότι οι δολοφονίες 11 Τουρκοκυπρίων στο χωριό αυτό αποτελούν «ένδειξη για το ότι δεν μπορούμε να αποκοπούμε από τις εγγυήσεις της τουρκικής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ» αναφέρει ότι ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «προκειμένου να ζήσουν οι Τουρκοκύπριοι ελεύθεροι και ασφαλείς σε ένα κυρίαρχο κράτος, θα πρέπει μα υπάρξει με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία κοινή πολιτική πορεία».

Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στη βάση της κυριαρχίας των «δύο χωριστών λαών».

Σύμφωνα επίσης με το ΓΤΠ, αναφερόμενος στην προ του 1974 περίοδο, ο κ. Τατάρ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταπίεσε τους Τουρκοκύπριους και επέβαλε διώξεις και εμπάργκο εναντίον τους με την υποστήριξη της Ελλάδας. Όλα αυτά, όπως ισχυρίστηκε, έλαβαν τέλος το 1974 με την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

Κατηγόρησε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα της Ένωσης με την Ελλάδα.

Ανέφερε ακόμη ότι οι στρατιωτικές βάσεις που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στοχεύουν την Τουρκία και τα κατεχόμενα.

Κάνοντας μιας ιστορική αναδρομή που ξεκινάει από την οθωμανική περίοδο και συνεχίζει με τη μετάβαση στην Αγγλοκρατία, φτάνει στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «ο καημός μας ήταν πάντα πότε θα επιστρέψει ο τουρκικός στρατός. Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες ήρθαν το 1960 με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Γιορτάζουμε την 48η επέτειο της άφιξης των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, της χάραξης των συνόρων μας και της θεμελίωσης της ΤΔΒΚ με την ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της δεκαετίας του 1950 υποστήριξε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στη βάση της κυριαρχίας δύο ξεχωριστών λαών» και πως οι Τ/κ αποτελούν ιδρυτικό εταίρο και η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία εγγυήτριες χώρες.

Για την λύσης ομοσπονδίας, δήλωσε ότι «η αντίληψη των Ελληνοκύπριων είναι διαφορετική από τη δική μας. Η αντίληψή τους είναι αυτή της μίας κυριαρχίας. Με τη μία κυριαρχία ο ισχυρός μπορεί να διοικεί τον λιγότερο ισχυρό. Με το πέρασμα του χρόνου θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αύριο θα δημοσιευθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης Τατάρ με τίτλο «Στόχος μας είναι τα δύο ανεξάρτητα κράτη».

ΚΥΠΕ