Η Χρυστάλλα στο μικροσκόπιο για ελικόπτερα της Ε.Φ.

Ο Διευθυντής Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, «καρφώνει» την τέως Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι παραπλάνησε τη Βουλή στο θέμα της αγοράς τριών ελικοπτέρων Agusta-Westland 139 από την Εθνική Φρουρά, η οποία αγόρασε τα ελικόπτερα σε τιμή διπλάσια από την εκτίμηση του Υπουργείου Άμυνας αλλά και σε υψηλότερη τιμή με βάση τις τιμές που αγόρασαν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σχετική επιστολή παρελήφθη ήδη από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Άμυνας.

Η επιστολή Χασαπόπουλου συνοδεύεται από εμπιστευτική αναφορά του Γενικού Ελεγκτή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής στην οποία παρατίθεται απόσπασμα της σχετικής νομοθεσίας (περί κατάθεσης ψευδών στοιχείων ή και απόκρυψης των αληθών στοιχείων) με βάση το οποίο το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για τυχόν σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, ή γενικά για παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρει τα εξής:

«…αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή μορφώσει την άποψη ότι οι εμφανισθέντες ενώπιόν της κατέθεσαν ψευδή ή αρνήθηκαν ή απέκρυψαν τα αληθή ή δεν προσήγαγαν τα ζητηθέντα έγγραφα και ότι από τον λόγο αυτό δυσχεραίνεται το έργο της στο υπό συζήτηση θέμα, συντάσσει σχετική έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και ενεργεί κατά τα οριζόμενα στο επόμενο άρθρο 8».

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 8 της σχετικής νομοθεσίας, αναφέρονται και τα εξής: «…Προκειμένου περί οποιουδήποτε προσώπου, Ανεξάρτητου Αξιωματούχου, δημοσίου υπαλλήλου ή ιδιώτη, σε περιπτώσεις ιδιαίτερης για το δημόσιο συμφέρον σημασίας, είτε παραπέμπει το θέμα προς διερεύνηση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου (α) είτε αποφασίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής…».

Όσον αφορά στο σημείωμα του κ. Χασαπόπουλου, σε αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι από έρευνα που διενήργησε το 2008, όταν συζητείτο η αγορά των τριών ελικοπτέρων, η βασική τιμή κάθε ελικοπτέρου που θα αγόραζε η Εθνική Φρουρά ήταν €12.174.900 και μειώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης στα €10.947.305 αλλά ανέβηκε με την εκπαίδευση, ανταλλακτικά κ.λπ., στα €15.035.000.

Ο κ. Χασαπόπουλος σημειώνει ότι η τιμή εκτίμησης από το Υπουργείο Άμυνας ήταν €20 εκατ. (και για τα τρία ελικόπτερα) αλλά τελικά η σύμβαση ανατέθηκε στα €45 εκατ. Παράλληλα, η τιμή εκτίμησης για τα ελικόπτερα της Αστυνομίας ήταν €28 εκατ. και τελικά ανατέθηκε η σύμβαση στα €31,5 εκατ.

Ο κ. Χασαπόπουλος υποστηρίζει ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν κατέθεσε όλα τα στοιχεία που της είχε ετοιμάσει ο ίδιος ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή. Κάνει επίσης λόγο για παραπλανητικές αναφορές της κ. Γιωρκάτζη ενώπιον της Επιτροπής.

Τι καταγράφεται στο σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

● Η αγορά των 3 ελικοπτέρων Agusta-Westland 139 της Εθνικής Φρουράς απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας σε δύο συνεδριάσεις.

Κατά την πρώτη συνεδρία, η Γενική Ελέγκτρια, Χρ.Γιωρκάτζη, ειδοποίησε την Επιτροπή ότι οικουρεί λόγω ασθένειας και τις απόψεις της θα κατέθετε ο τότε γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Π.Καρεκλάς. Κατά τη συζήτηση αυτή διατυπώθηκαν απορίες (κ. Σ.Χάσικος κυρίως) γιατί δεν έγινε μια αγορά και για τα 5 ελικόπτερα (τρία της Ε.Φ. και δύο της Αστυνομίας) και μάλιστα ανέφερε ότι θα μπορούσε η Αστυνομία να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να αγοράσει με τις τιμές του Υπουργείου Άμυνας εφόσον υπήρχε η προαίρεση, εάν ήταν καλές οι εν λόγω τιμές.

● Μέχρι την επόμενη συνεδρία, εγώ και συνάδελφος μου μελετήσαμε τη σύμβαση που ετοίμασε το Υπουργείο Άμυνας με τις διάφορες προσθήκες που έγιναν, και στη συνέχεια διεξήχθη έρευνα σε ανακοινώσεις της εταιρείας Agusta για πρόσφατες πωλήσεις του ίδιου τύπου και ετοιμάστηκε σημείωμα το οποίο υπέβαλε στη Γενική Ελέγκτρια πριν τη συνεδρία, για να το υποβάλει/καταθέσει στην Επιτροπή Άμυνας.

Στο εν λόγω σημείωμα μου, παρέθεσα έρευνα αγοράς που έκανα για το συγκεκριμένο ελικόπτερο, οι τιμές που εντόπισα ήταν €9,52 εκατ. (για 10+2 ελικόπτερα) για ιατρική χρήση, €8,55 εκατ. για 13 ελικόπτερα για offshore αποστολές και EMS, €10,32 εκατ.) για 10 ελικόπτερα για offshore μεταφορικές επιχειρήσεις και €14,44 εκατ. για 18 Ε/Π για SAR, αποστολές ειδικών δυνάμεων, μεταφορά στρατιωτών, περιλαμβανόμενης όμως εκπαίδευσης και αρχικού πακέτου ανταλλακτικών.

● Στη συνέχεια, παρέθεσα τις συγκριτικές τιμές του ελικοπτέρου του Υπουργείου Άμυνας για το βασικό ελικόπτερο που ήταν €12.174.900 και κατόπιν διαπραγμάτευσης μειώθηκε στα €10.947.305. Με τις προσθήκες (εκπαίδευση, ανταλλακτικά, τεχνική υποστήριξη, επιλογές), η τιμή ανέβηκε στα €15.035.000 το κάθε ελικόπτερο, καταλήγοντας ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη μη ύπαρξη συνθηκών ικανοποιητικού ανταγωνισμού και τις τιμές πώλησης παρόμοιων ελικοπτέρων σε άλλες χώρες, είχα «…την άποψη ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν ήταν ικανοποιητικό και διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το ύψος του ποσού του συμβολαίου.».

Μετά, παρέθεσα τη σύγκριση της τιμής του ελικοπτέρου της Αστυνομίας που ήταν €13.869.128 για το βασικό ελικόπτερο, καταλήγοντας ότι «… η τιμή της Agusta στην περίπτωση της Αστυνομίας είναι ακόμα πιο υψηλή (για το ίδιο μοντέλο) και επίσης εδώ δεν υπήρχαν συνθήκες ικανοποιητικού ανταγωνισμού.»

● Το σημείωμά μου, ωστόσο, δεν το κατέθεσε στην Επιτροπή και ούτε το ανάγνωσε εξ ολοκλήρου. Παρέθεσε μόνο ορισμένα στοιχεία για να δικαιολογήσει τη διαφορά τιμής. Συγκεκριμένα, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι η τιμή του ελικοπτέρου που θα αγοράσει το Υπουργείο Άμυνας είναι €8,8 εκατ. και η τιμή της σύμβασης ήταν €15 εκατ. Η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το βασικό ελικόπτερο διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση, και στην περίπτωση της Αστυνομίας, που ήταν ανοικτός διαγωνισμός, η τιμή ήταν ανάλογη, κάτι το οποίο δεν ευσταθούσε και μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο σημείωμα μου, τεκμηριωνόταν η μεγάλη διαφορά τιμής, συγκρίνοντας το βασικό ελικόπτερο.

● Σημειώνεται ότι η εκτίμηση δαπάνης του Υπουργείου Άμυνας ήταν €20,5 εκατ. ενώ ανατέθηκε η σύμβαση για €45,0 εκατ. Της Αστυνομίας ήταν €28,0 εκατ. και ανατέθηκε η σύμβαση για €31,5 εκατ. Κατά τη συζήτηση/έγκριση του θέματος στο Ειδικό Κεντρικό Συμβούλιο του υπουργείου Άμυνας στις 17/7/2008, ως εκπρόσωπος της Γενικής Ελέγκτριας, επεσήμανα ότι το ποσό που συστήνεται για κατακύρωση είναι περίπου διπλάσιο της εκτίμησης δαπάνης, κάτι που δεν σχολιάστηκε στην έκθεση αξιολόγησης.

● Ενόψει των πιο πάνω, έχω την άποψη ότι η Γενική Ελέγκτρια δεν κατέθεσε το εμπεριστατωμένο σημείωμα μου και ούτε ανέφερε τις επιφυλάξεις μου για τη μειωμένη συμμετοχή έγκυρων προσφορών στους διαγωνισμούς, καθώς και για τις ψηλές τιμές, προσπαθώντας μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ή και να ανακρούσει τις αναφορές που επιβεβαίωναν τα δικά μου συμπεράσματα για ψηλές τιμές (ιδίως τις αναφορές του κ. Σ. Χάσικου), αντί να αναφέρει ότι και τα δικά μας συμπεράσματα συμφωνούσαν. Θεωρώ ότι η όλη στάση της και οι αναφορές της -σε σύγκριση με το περιεχόμενο του σημειώματος μου- ήταν παραπλανητικές για την Επιτροπή Άμυνας και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα Πρακτικά της συνεδρίας καθώς και από το ότι δεν κατέθεσε το σημείωμα, αλλά περιορίστηκε σε αποσπασματικές και επιλεκτικές αναφορές που δεν αποτύπωναν την ουσία, ότι δηλαδή δεν υπήρξε ικανοποιητικός ανταγωνισμός και οι τιμές ήταν αδικαιολόγητα υψηλές.

Πηγή: Φιλελέυθερος

Ροη Ειδησεων

Απεβίωσε ο πρώην κοινοτάρχης Αχερίτου Σταύρος Πική

Θλίψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου για τον θάνατο του πρώην κοινοτάρχη Αχερίτου Σταύρου Πική. Σε…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας: H Kύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε στα σχολεία (ΕΙΚΟΝΑ)

Αναστάτωση προκλήθηκε σε σχολεία ανά το παγκύπριο το πρωί της Παρασκευής μετά την αποστολή απειλητικού…

17 Μαΐου, 2024

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την…

17 Μαΐου, 2024

Yπουργική Σύνοδος για μεταναστευτικό: Τα 7 σημεία της κοινής δήλωσης

Με την ευκαιρία της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 16-17 Μαΐου 2024,…

17 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που προσπάθησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη Ρουέν

Πυρ κατά ενός άνδρα που επιχείρησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στην πόλη Ρουέν της…

17 Μαΐου, 2024