Με sms η ΑνΑΔ καλεί άνεργους σε κατάρτιση σε τουριστικά επαγγέλματα

Μήνυμα-πρόσκληση σε 7.500 εγγεγραμμένους άνεργους απέστειλε προχθές η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-ΑνΑΔ, καλώντας τους να συμμετάσχουν σε ένα από τα προγράμματα κατάρτισης, για επαγγέλματα της ξενοδοχειακής-επισιτιστικής βιομηχανίας.

Η Αρχή διοργανώνει παγκύπρια προγράμματα κατάρτισης στις ακόλουθες τέσσερις ειδικότητες: τραπεζοκόμος, μπάρμαν, καμαριέρα και υπάλληλος υποδοχής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής είναι η 16η Μαΐου 2016 (μέχρι τα μεσάνυκτα).

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αναμένεται ότι μεσούσης της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου, τον Ιούλιο, θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση των 250 ανέργων, αυτός είναι ο στόχος της Αρχής.

Πάντως, εγείρονται ερωτηματικά ως προς τον χρόνο υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς από νωρίς φάνηκαν οι ελλείψεις της τουριστικής βιομηχανίας σε καταρτισμένο προσωπικό στις προαναφερθείσες ειδικότητες, και σίγουρα θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό αν η Αρχή δρομολογούσε τα προγράμματα ενωρίτερα, ώστε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου να τροφοδοτήσει με φρεσκοκαταρτισμένο δυναμικό την αγορά εργασίας.

Κληθείς να σχολιάσει το αργοπορημένο της χρονικής ανακοίνωσης των προγραμμάτων, μάλιστα σε μια περίοδο που όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουριστικό μπουμ, ο γ.δ. της ΑνΑΔ, Γιώργος Παναγίδης, αναγνώρισε μεν ότι «θα ήταν καλύτερα αν τα προγράμματα δρομολογούνταν ενωρίτερα», εξηγώντας πως «πρόκειται για μεγάλες και χρονοβόρες διαδικασίες και διαγωνισμούς που δυστυχώς, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή τους ενωρίτερα, αλλά θεωρούμε ότι η περίοδος τουριστικής αιχμής καταγράφεται από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ευελπιστούμε ότι θα εργοδοτηθούν οι καταρτισμένοι», πρόσθεσε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως αυτές καταγράφονται στην ιστοσελίδα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, στη διεύθυνση www.anad.org.cy.

Kατόπιν διαγωνισμού τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιήσει ο ανάδοχος φορέας Private Institute Plato Education Servises. Θα παρέχει κατάρτιση από 50-125 ώρες στους ενδιαφερόμενους αξιοποιώντας προσοντούχους εκπαιδευτικούς. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης θα καταβάλλεται στους συμμετέχοντες επίδομα ύψους €125 την εβδομάδα, από την ΑνΑΔ.

Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης ο ανάδοχος καλείται να τοποθετήσει για τέσσερις εβδομάδες τους άνεργους, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια για σκοπούς ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. Ο επιχειρηματίας δεν έχει υποχρέωση να κρατήσει τον άνεργο στην εργασία μετά τη λήξη της κατάρτισης.

Πάντως, ο γ.δ. της ΑνΑΔ κ. Παναγίδης δηλώνει ότι ο Οργανισμός είναι σε διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς της τουριστικής βιομηχανίας και έχει διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις νέου προσωπικού.

Πηγή: Φιελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Πιέρο Φασίνο: Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη

«Το Βαρώσι δεν θα πρέπει να είναι πλέον μια πόλη-φάντασμα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι…

15 Μαΐου, 2024

ΟΣΑΚ: Σε οριακά αποθέματα τα ενέσιμα σκευάσματα για διαβήτη

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) απευθύνει έκκληση στο κοινό αλλά και στους γιατρούς, για…

15 Μαΐου, 2024

ΠτΔ: «Απαράδεκτη» η παρότρυνση Νασράλα – Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για μεταναστευτικό

Η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά στο μεταναστευτικό και θα συνεχίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

15 Μαΐου, 2024

Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταναστευτικό

Είναι υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό δήλωσε ο…

15 Μαΐου, 2024

Υπ.Δικαιοσύνης: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών η αύξηση μέτρων στην πράσινη γραμμή

Η αύξηση των μέτρων κατά μήκος της πράσινης γραμμής έγινε στα πλαίσια αξιολόγησης σχετικής πληροφόρησης,…

15 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Στην εντατική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Δημήτρης Σταρόβας. Νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΜΕΘ…

15 Μαΐου, 2024