ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ζαχαρία Κουλία στο SotiraNews.com

a 24 Ζαχαρίας Κουλίας, Νέα Αμμοχώστου
a 7505 Ζαχαρίας Κουλίας, Νέα Αμμοχώστου

Είναι ίσως από τους μαχητικότερους βουλευτές αφού υποστηρίζει συχνά τις θέσεις του με πολύ δυναμικό τρόπο. Είναι βουλευτής από το 1999 και ανεξάρτητος από τον Ιούνιο του 2011 μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗ.ΚΟ. Σήμερα είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη χωρίς να διστάσει να διατυπώσει ξεκάθαρα τις απόψεις του…

Πώς είδατε την αποχώρηση της κυρίας Πραξούλας Αντωνιάδου από το Υπουργείο Εμπορίου; Ποιο ήταν το παρασκήνιο;

Νομίζω ότι από την ώρα που μπήκε η κυρία Πραξούλα στο κυβερνητικό σχήμα, με τον τρόπο τον οποίο αντιδρούσε, θα έλεγα πως η αποκαθήλωσή της είναι καθυστερημένη, διότι το πρώτο μέτρο της Πραξούλας ήταν να αποκεφαλίσει τον σπουδαιότερο τεχνοκράτη, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Σόλων Κασίνης είναι ένας πολύ έγκυρος και έγκριτος κύριος, ο οποίος αγωνιζόταν πάντοτε για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάρα πολλές φορές τον καλούν στο εξωτερικό για σεμινάρια. Πρόκειται για προσωπικότητα του είδους του με μεγάλο κύρος, το οποίο στο εξωτερικό είναι σεβαστό. Το απαράδεκτο της υπόθεσης είναι ότι η Κυβέρνηση είναι γι’ αυτό το λόγο που διόρισε την κυρία Πραξούλα, για να αποκεφαλίσει δηλαδή τον Κασίνη. Και το χειρότερο όλων: όταν το πόρισμα που διέταξε η Κυβέρνηση έφερε ένα αποτέλεσμα που δεν τους βόλευε, με πρόσχημα ότι διέρρευσε, η κυρία Πραξούλα το κρατούσε και το περιέφερε μέσα στην τσάντα της ως λάφυρο για ένα μήνα. Αυτό καταδεικνύει την λογική, όχι της κυρίας Πραξούλας, αλλά των κυβερνόντων. Διότι, αυτοί την επέλεξαν, ασφαλώς την ήξεραν πολύ καλύτερα από εμάς και νομίζω ότι έρχεται καπάκι η δημοσιογραφική διάσκεψη του ιδίου του κυρίου Χριστόφια, η οποία ποσώς και καθόλου δε διαφέρει από την Πραξούλα, που τραγουδούσε το φεγγαράκι. Δηλαδή οι άνρθρωποι έχουν απογειωθεί εκ της πραγματικότητος και έχουν πάθει παράκρουση αλαζονείας θα έλεγα.

Δηλαδή, κατά την άποψή σας η παύση της κυρίας Πραξούλας ήταν σωστή;

Εγώ θα την έλεγα ως μια φυσική συνέπεια των πράξεων και των ενεργειών αυτής της Κυβέρνησης που κατέστη ανυπόφορη. Δηλαδή, δεν το σήκωναν οι ίδιοι. Διότι την κυρία Πραξούλα τη διόρισαν για να αποκεφαλίσει τον κύριο Κασίνη, πράγμα το οποίο δεν αποτολμούσαν οι ίδιοι και έβαλαν την σπουδαία και τη θαραλλέα κυρία Πραξούλα με τους πολιτικούς βιασμούς, να κάνει τη βρωμοδουλειά, αλλά τους βγήκε λίγο ξινή διότι σίγουρα πέρασε τα πολιτειακά εσκαμμένα. Δε λειτουργεί ένας υπουργός με αυτό τον τρόπο. Είναι απαράδεκτη συμπεριφορά που πλήττει τους ίδιους τους πολιτειακούς θεσμούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, άφησε αιχμές προς όλους ανεξαιρέτως και μίλησε και για παρασκηνιακές εξυπηρετήσεις συμφερόντων από όλα τα πολιτικά σχήματα για το θέμα του Φυσικού Αερίου και επίσης για στόχευσή της ίδιας.

Αυτό δεν ανταποκρίνεται ποσώς και καθόλου στην πραγματικότητα και όλα όσα έλεγε η κυρία Πραξούλα στη Βουλή ήταν αερολογίες θα έλεγα. Ενώ ασχολείτο με το αέριο, ήταν αερολογίες και αίολα όλα τα επιχειρήματά της για το ότι κάποιος στράφηκε εναντίον της κυρίας Πραξούλας προσωπικά. Είναι εναντίον των επιλογών και των πράξεων της. Και η ίδια προκάλεσε όλο αυτό το αλαλούμ. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα: η πολιτεία λειτουργεί μέσα από τα συντεταγμένα όργανα. Τί έκανε η κυρία Πραξούλα: αποκεφάλισε τον κύριο Κασίνη και όλο τον μηχανισμό που ήταν υπόλογος έναντι του νόμου σε αυτό το κράτος και έχρισε πέντε σοφούς. Πέντε φίλους τους δηλαδή. Αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δικαίως η Βουλή αντέδρασε, και αντέδρασε άμεσα και ακαριαία και ευτυχώς που υπήρχε η Βουλή και η Επιτροπή Εμπορίου.

Να περάσω σε ένα άλλο θέμα που μπορεί να μην είναι επίκαιρο, αλλά είναι κατά τη γνώμη μου εξίσου σημαντικό. Όσον αφορά το θέμα των πολιτικών προσφύγων και της απόδοσης του επιδόματος έχετε κάποιες δυναμικές απόψεις.

Δεν είναι καθόλου δυναμικές απόψεις. Είναι απλά ερωτήματα, γιατί σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς αυτή η Κυβέρνηση μετέτρεψε την Κύπρο σε ξέφραγο αμπέλι και μας σπρώχνει όλους αυτούς τους φίλους του κυρίου Συλικώτη, τους οποίους χρίζουν οι ίδιοι ως πολιτικούς πρόσφυγες και με διάφορες τέχνες τους επιδοτούν όχι επί εξάμηνο αλλά επί σειρά ετών. Όλους αυτούς που κουβάλησαν εδώ μέσα τους είχαν φέρει με στόχο και σκοπό να τους βάλουν να ψηφίζουν. Εξού και το Δεκέμβρη στις Δημοτικές Εκλογές έφεραν νομοσχέδιο για να έχουν δικαίωμα όλοι αυτοί στις Εκλογές. Και μάλιστα δεν ψήφισε μόνο το ΑΚΕΛ αλλά και τέσσερις βουλευτές του Συναγερμού συνέδραμαν την προσπάθεια του ΑΚΕΛ. Ασφαλώς δεν πέρασε η νομοθεσία. Όλα αυτά που έκανε και κάνει ο κύριος Συλικιώτης με τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον κύριο Χριστόφια είναι απαράδεκτα. Πολιτικός πρόσφυγας εν τη εννοία του νόμου που προβλέπει η νομοθεσία δεν είναι όλοι αυτοί. Είναι διάφοροι οι οποίοι βρήκαν τρόπο και λυμαίνονται το σύστημα και στήθηκε ένας μηχανισμός παραοικονομίας θα έλεγα. Και αυτή η Κυβέρνηση έκανε περικοπές από όλο τον κόσμο εκτός από αυτούς.

Όταν, όμως, ερωτώνται για αυτό το θέμα απαντούν ότι ακολουθούν τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα και μάλιστα το έλεγαν στα αρχικά στάδια ότι τα χρήματα τα παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά είναι κολοκύθια. Μας στοιχίζουν περίπου 25 εκατομμύρια πάνω σε ετήσια βάση που τα παίρνουν ζεστά-ζεστά στην τσέπη τους και επιπλέον απασχολούν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια κι ένα άλλο ειδικό κονδύλι για τους δασκάλους που τους έβαλαν ήδη να τους μάθουν τη γλώσσα. Ζητήθηκε, ακόμα, προσφορά για το ποιος θα τους διδάσκει την ελληνική γλώσσα και έδειξε ενδιαφέρον το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η ΠΕΟ και την κέρδισε την προσφορά εν τέλει η ΠΕΟ! Εδώ να δείτε σήψη και διαφθορά. Είναι ποτέ δυνατόν μια συντεχνία να μαθαίνει ελληνικά τους λαθρομετανάστες; Ακόμα, σε ένα μήνα είχαμε από στατιστικά της Γυναικολογικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, 50 γεννήσεις και οι 18 προέρχονταν από ελληνοκύπριους και οι 32 από μετανάστες. Και δεν μπορεί ένας που είναι διωκόμενος στη χώρα του να έρχεται, να φέρνει τη γυναίκα του, τη δεύτερή του γυναίκα, και καμιά δεκαριά παιδιά. Ένας, για παράδειγμα, που έχει 9 παιδιά παίρνει €62.000 το χρόνο. Παίρνουν επίδομα τέκνου, επιδοτημένο ρεύμα… Είναι εξωφρενικά, και μάλιστα αυτά είναι καταγεγραμμένα με βάση νόμου. Ο ίδιος νόμος ήταν επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος για όλα τα χρόνια που ήταν Πρόεδρος έδωσε 4 εκατομμύρια. Αυτοί δίνουν 25 εκατομμύρια το χρόνο, συν όλα τα άλλα που στοιχίζουν σε ένα κράτος. Στην ουσία μας έχουν βραχυκυκλώσει και μας έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, στην παιδεία, στα δικαστήρια, στην κοινωνία, τους ενοικιάζουν σπίτια και δεν πληρώνουν τους ιδιοκτήτες, δηλώνει ένα ζευγάρι ότι είναι σε διάσταση και παίρνουν και οι δύο επιπλέον επίδομα. Είναι πράγματα απαράδεκτα και απίστευτα. Από την άλλη όλος ο κόσμος περνά δύσκολες ώρες και όλοι αυτοί έχουν μετατραπεί σε μια ελίτ στην κοινωνία μας. Και όλοι αυτοί είναι μουσουλμάνοι. Η μανία του Χριστόφια υπέρ του μουσουλμανικού στοιχείου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή η πρόταση, για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος και εσείς είστε ένας εκ των εισηγητών. Ποια είναι η άποψή σας;

Δεν μπορεί το όριο αφυπηρέτησης να μην αυξηθεί γιατί θα καταρρεύσει το κράτος με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που παραχωρεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το έτος αφυπηρέτησης είναι το 67ο. Εμείς δεν μπορούμε να μη δοκιμάζουμε να πάμε από το 63ο στο 64ο γιατί πρέπει να γίνει σταδιακά. Αν δεν γίνει αυτό θα χάσουμε και τα αβγά και τα καλάθια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αυτό το κράτος δεν θα αντέξει άλλο. Και αν θέλουν να παραμείνει ο κοινωνικός ιστός αυτής της κοινωνίας πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα. Κατ’ αρχήν υπάρχει μορατόριουμ τα επόμενα χρόνια να μην προσλάβουν κανένα. Η μετατροπή από το 63ο στο 64ο θα ωφελήσει την οικονομία του κράτους κατά 70 εκατομμύρια. Αυτό δεν μπορούν να το κατανοήσουν κάποιοι.

Επειδή έχετε καταγωγή από το Ριζοκάρπασο, δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω για τον Απόστολο Ανδρέα και τις προσπάθειες αναστήλωσής του. Σε ποιο σημείο κολλούν οι ενέργειες αυτές;

Κολλούν στην άρνηση της κατοχικής Τουρκίας. Έγιναν εκατόν μεθοδεύσεις, μέχρι που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, παρέβηκε μια βασική του αρχή, ότι δεν επισκέπτεται τα κατεχόμενα. Για χάρη της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα του υποσχέθηκαν οι ομόλογοι της άλλης πλευράς ότι με την επίσκεψή του θα βρεθεί τρόπος να διαρρήξουν το αδιέξοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος, πράγματι, έκανε και αυτή την αβαρία αλλά ο κατοχικός στρατός δεν άλλαξε ούτε συμπεριφορά, ούτε θέση. Για να έχεις κατά νου οι Τούρκοι δεν τίμησαν ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία. Λένε ότι συμφωνούν αλλά το επόμενο δευτερόλεπτο αλλάζουν στάση. Ένα απλό παράδειγμα είναι η ιστορία της Συμφωνίας της Λωζάνης, όπου εκεί διασφαλιζόταν η παραμονή του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα. Στην Ίμβρο και στην Τένεδο δεν είπαν στους Έλληνες να φύγουν, αλλά μετέτρεψαν τις περιοχές αυτές σε ανοιχτές φυλακές και απελευθέρωσαν όλους τους ποινικούς κατάδικους. Θα έμενε κανείς με την οικογένειά του και παρέα με τους ποινικούς κατάδικους; Αυτοί είναι οι Τούρκοι, αιμοβόροι, εγκληματίες, μετατρέπουν τις εκκλησίες μας σε τζαμί, και ούτω καθεξής. Αυτή είναι η κατοχική Τουρκία. Και ώσπου τους θωπεύει ο κύριος Χριστόφιας γίνονται χειρότερα τα πράγματα. Όπως το μύθο του Μινώταυρου που όσο του παίρνεις τα παιδιά σου τα τρώει και ανοίγει η όρεξή του. Για να κερδίσεις πρέπει να σταθείς διεκδικητικά. Κι έχω παράδειγμα για το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο: Το Γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο άνοιξε επί Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους στρίμωξε αθόρυβα και δέχτηκαν και λειτούργησε το Γυμνάσιο. Είναι, δηλαδή, τόσο απλό. Όμως, ο κύριος Χριστόφιας τους κάνει δώρα. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην τον σέβονται αλλά να εκτραχύνεται η βουλιμία τους.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα φλέγον θέμα της Επαρχίας Αμμοχώστου. Γίνονται προσπάθειες το τελευταίο διάστημα για ανάπτυξη της Επαρχίας και πιο συγκεκριμένα με τη δημιουργία ενός καζίνο, το οποίο, όμως, απ’ ότι φαίνεται απορρίπτεται από την Κυβέρνηση. Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και ιδιαίτερα μέσα από την ανέγερση καζίνο στην Ελεύθερη Αμμόχωστο;

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το καζίνο θα λύσει το πρόβλημα, όμως ορισμένα πράγματα είναι αναγκαία κακά. Αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα ότι κάθε πρακτορείο στοιχημάτων είναι καζίνο από μόνο του. Ουκ ολίγες οικογένειες έχουν καταστραφεί με φαινομενικά αθώα παιχνίδια στοιχημάτων των πρακτορείων. Αναφορικά με το καζίνο, αφού υπάρχουν τόσοι ανταγωνιστές στα κατεχόμενα και κατεβαίνουν πάρα πολλοί ισραηλινοί και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα ειδικά για τα καζίνο, ένας λογικός άνθρωπος έπρεπε να κάνει 2-3 στις ελεύθερες περιοχές. Δηλαδή, να μπορούμε να εισπράττουμε και ως κράτος. Εμείς αντιθέτως διαθέτουμε την υποδομή για να τους διοχετεύουμε στα κατεχόμενα για να εισπράττει η κατοχή. Αν όμως με ρωτάτε η Επαρχία Αμμοχώστου ήταν και είναι ο αιμοδότης δισεκατομμυρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω του τουρισμού. Αλλά με αυτή την Κυβέρνηση δεν αισιοδοξώ να γίνει κάτι. Η μεγαλύτερη εισφορά που έγινε προς την Αμμόχωστο ξέρετε ποια είναι; Είναι τα έργα των υπεραστικών δρόμων και του Νοτίου Αγωγού του Σπύρου Κυπριανού. Τα βασικά έργα υποδομής πρέπει να τα κάνουν άνθρωποι με ενδιαφέρον για τον τόπο τους. Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να ξηλώνουν. Γι’ αυτό μη με ρωτάς τι θα γίνει γιατί τίποτα δεν θα κάνουν. Να βάζεις τον σταυρό σου κάθε πρωί για να μην γίνει καμιά ζημιά όπως εκείνη στο Μαρί.

Όσον αφορά τη Σωτήρα, τί υπολείπεται για να γίνει ανταγωνιστική έναντι των γειτόνων της, Αγίας Νάπας και Πρωταρά; Σας ρωτώ γιατί έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο το οποίο μέχρι στιγμής είναι αναξιοποίητο.

Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργήθηκε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά χωρίς όπλα. Η τοπική αυτοδιοίκηση στην ουσία εξαρτάται από το κράτος με τις χορηγίες και ούτω καθεξής. Αν δείτε τί εισέπραξε η Σωτήρα στη διάρκεια του Αδάμου Καΐκκη και μετρήσετε τα νούμερα θα τα δείτε. Έκανε σπουδαία έργα ο Αδάμος Καΐκκης και κατάφερε και πήρε αρκετούς πόρους. Αλλά μη νομίσετε ότι μια μικρή τοπική αρχή μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Αλλά στη Σωτήρα, επειδή γεωγραφικά τη βολεύει και είναι κεντρικό σημείο, νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα τα οποία θα δώσουν ώθηση προς τον τουρισμό, όπως ο αγροτουρισμός. Χρειάζονται, όμως, ουσιαστικοί πόροι. Ο Αδάμος ζητούσε οκτακόσιες χιλιάδες για να φτιάξει το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια και ούτω καθεξής. Αλλά αυτά από μόνα τους ήταν έργα σεβαστά και πιστεύω ότι έκανε μια αξιόλογη δουλειά και ο Κοινοτάρχης και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Για εμένα, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο είναι η ορφανή υποδομή. Γιατί ενώ θέλουμε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να δημιουργούν έργα, τους απαγορεύουμε να εισπράττουν. Δηλαδή, εγώ θα έλεγα πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να εισπράττει ο Δήμος τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που κυκλοφορούν στη Σωτήρα.

Να επιστρέψουμε στα επίκαιρα. Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Ο μεσαίος χώρος ψάχνει ακόμα τον ιδανικό υποψήφιο. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κατάλληλος υποψήφιος; Υπάρχει προσωπικότητα κατάλληλη για να στηρίξει ο μεσαίος χώρος;

Υπάρχουν αρκετές προσωπικότητες και ικανά πρόσωπα αλλά το κλειδί για εμένα είναι η εκλεξιμότητα. Ασφαλώς ο μεσαίος χώρος είναι ένας χώρος με αρκετές δυσκολίες στο να επιλέξει τον υποψήφιό του. Όμως, είναι σε μια καλή διαδρομή και ευελπιστώ ότι θα επιλεγεί το κατάλληλο πρόσωπο. Είναι γνωστό το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει εκλεξιμότητα.

Δηλαδή υπάρχει πρόσωπο για τον μεσαίο χώρο;

Ναι, υπάρχει πρόσωπο και είναι και σε καλό δρόμο αλλά για λόγους που επηρεάζουν τη διαδικασία δε θέλω να αναφερθώ σε ονόματα. Ξέρω, όμως, πολύ καλά και είμαι ενημερωμένος ότι γίνονται σημαντικά βήματα και ευελπιστώ ότι θα καταλήξουν σύντομα στο πρόσωπο.

Ο κύριος Χριστόφιας είπε πως του ζητούν οι φίλοι του στην Ευρώπη να κατέλθει ξανά ως υποψήφιος. Πιστεύετε ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα;

Είμαι βέβαιος πως ο κύριος Χριστόφιας θα κατέβει υποψήφιος γιατί πιστεύει πως ο κύριος Αναστασιάδης είναι του χεριού του. Κατ’ ανάποδο τρόπο πιστεύει και ο κύριος Αναστασιάδης ότι ο κύριος Χριστόφιας είναι ευάλωτος και θα τον κερδίσει. Όμως για εμένα που γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις και γιατί είναι αδίστακτοι οι πολιτικοί στο ΑΚΕΛ και επειδή έχουν περάσει πολλά εκατομμύρια στα χέρια τους λόγω της διακυβέρνησης. Τους γράφει ο Σέρτης ότι ανακατώσαν το δημόσιο ταμείο με το κομματικό και έχει απόλυτο δίκαιο. Άρα να μη νομίζει ο κύριος Αναστασιάδης ότι είναι εύκολος αντίπαλος ο κύριος Χριστόφιας, γιατί ο τελευταίος έχει δύο ακόμα χαρτιά να παίξει, εξού και έκανε κινήσεις. Το πρώτο χαρτί είναι πως στο Υπουργείο Εμπορίου μετακίνησε τον εξ απορρήτου και τον έμπιστό του. Η Πραξούλα είπε μια σωστή κουβέντα, ότι ο Συλικιώτης είναι υπερυπουργός. Άρα τον πήρε ο Χριστόφιας στην κάνουλα με το αέριο και θα παίξει με αυτό το θέμα που αν το χειριστεί σωστά, σίγουρα θα το πιστωθεί ως Κυβέρνηση και ως Πρόεδρος. Μακάρι να το παίξει σωστά δηλαδή. Το δεύτερο χαρτί είναι πως θέλει να δείξει ότι τον επιλέγουν οι Ευρωπαίοι. Φυσικά θα ήταν καλά να τραβήξουν κουπί και οι Ευρωπαίοι για να δουν τι σημαίνει Χριστόφιας. Όμως, αυτά τα χαρτιά αν τα παίξει σωστά θα είναι κρίσιμος αντίπαλος για τον κύριο Αναστασιάδη. Γι’ αυτό εδώ επιβάλλεται να υπάρχει μια αξιόπιστη επιλογή στον ενδιάμεσο χώρο για το καλό του τόπου.

Σε περίπτωση, όμως, που στον δεύτερο γύρο είναι αντίπαλοι ο Αναστασιάδης και ο Χριστόφιας, ποιον θα στηρίξετε;

Ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο, το είπα εκατό φορές δημόσια και το λέω και σε σένα ότι δεν μπορώ να συνδράμω ούτε τον ένα ούτε τον άλλο γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος. Και για εμένα το κρίσιμο θέμα δεν είναι μόνο η οικονομία αλλά και το εθνικό μας θέμα. Για να μπορείς να έχεις οικονομία πρέπει να μπορείς πρώτα να έχεις κράτος.

Όσον αφορά το παρασκήνιο της αποχώρησής σας από το ΔΗΚΟ, πιστεύετε ότι ο Μάριος Καρογιάν είναι κατάλληλος για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ;

Το είπα δημόσια ότι είναι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο γιατί μόνο τα λάφυρα της εξουσίας τον ενδιαφέρουν. Αλλά εγώ δεν αποχώρησα από το ΔΗΚΟ. Είμαι στο κέντρο του ΔΗΚΟ. Είμαι εντός, εκτός και επί τα αυτά. Είναι αυτοί που διεγράφησαν από τις αρχές του Δημοκρατικού Κόμματος και όχι εγώ. Τον κύριο Καρογιάν τον θεωρώ αυστηρά ακατάλληλο πρόσωπο. Διότι στο ΔΗΚΟ ήταν ο Μακάριος, ο Σπύρος, ο Τάσσος, άνθρωποι οι οποίοι επιτέλεσαν έργα σεβαστά και έτσι έχουμε μέτρο σύγκρισης. Μπορείς να ψάξεις παντού για τα έργα ενός εκάστου από τους Προέδρους που είχαμε.

Ο Μάρκος Κυπριανού, βρισκόταν στη θέση του Υπουργού κατά την έκρηξη στο Μαρί και παραιτήθηκε, διεκδικεί τώρα μια θέση στο ΔΗΚΟ. Τί έχετε να πείτε;

Ενόσω βρισκόταν στην καρέκλα του Υπουργού βοηθούσε τον Χριστόφια, τώρα θα πληρώσει τα επίχειρα των πράξεων και των αμαρτιών του Χριστόφια. Κατ’ ακρίβεια, μαζί με τον Παπακώστα και τον Κυπριανού θα έπρεπε να παραιτηθεί ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος.

Θα κατεβείτε ξανά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σαν υποψήφιος είτε μόνος σας είτε με το ΔΗΚΟ σε πιθανή περίπτωση;
Είμαι ένθερμος υποστηρικτής των εκλογών και ξεκίνησα να θέτω υποψηφιότητα από το 1985. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ήμουν παρών. Αλλά και πάλι θα είμαι παρών με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Δεν θα τους κάνω τη χάρη να τους παραχωρήσω χώρο να παίζουν.

Συνέντευξη/Επιμέλεια: Μαρίνος Παυλικκάς/SotiraNews.com