Δείτε αν παρακολουθείστε στο Spyfiles

Το Wikileaks κυκλοφόρησε τα πρώτα «έγγραφα κατασκοπείας» (Spyfiles), τα οποία προέρχονται από υπηρεσίες παρακολούθησης ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στη «μυστική βιομηχανία που κοστίζει 5 δισεκατομμύρια τον χρόνο»…

Σε συνεργασία με τη Bugged Planet και την Privacy International, όπως ακόμη και με οργανισμούς ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της Washington Post και του Γραφείου ερευνητικής δημοσιογραφίας στη Μ. Βρετανία, το Wikileaks δημοσίευσε 287 έγγραφα από υπηρεσίες παρακολούθησης 25 διαφορετικών χωρών.

Αποκαλύπτοντας τα ονόματα των υπηρεσιών παρακολούθησης, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η BAE systems, η Thales και η Siemens, τα έγγραφα προσφέρουν μια εικόνα της προηγμένης τεχνολογίας, την οποία χρησιμοποιούν κυβερνήσεις και οργανισμοί, κατασκοπεύοντας ιδιώτες ή ακόμα και ολόκληρους πληθυσμούς, όπως αναφέρει το Wikileaks.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί σε ένα Blackberry ή ένα iPhone να καταγράψει ό,τι πληκτρολογεί κάποιος ή ακόμα και τεχνολογία να τραβήξει φωτογραφία κάποιον που κάθεται μπροστά από το macbook του.

«Ποιός έχει εδώ iPhone;», ρώτησε ο Ασάνζ το ακροατήριο σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο την Πέμπτη. «Ποιός έχει εδώBlackberry; Ποιός έχει Gmail; Λοιπόν, την έχετε πατήσει όλοι. Οι εργολάβοι της νοημοσύνης πωλούν τώρα σε χώρες ανά τον κόσμο μαζικά συστήματα παρακολούθησης για όλα αυτά τα προϊόντα».

Ένας διαδραστικός χάρτης δείχνει τις υπηρεσίες παρακολούθησης που δρουν σε κάθε χώρα και τον τύπο της «εισβολής» που πραγματοποιούν.

Ο Ασάνζ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς αναπτύσοουν τα «συστήματα παρακολούθησης» και οι πληροφορίες πωλούνται σε «δικτάτορες όσο και σε δημοκρατίες».

Συνολικά, 160 εταιρείες σε 25 χώρες λέγεται πως πωλούν συσκευές παρακολούθησης, είτε αγνοώντας είτε παρακάμπτωντας τον κανονισμό, «κλείνοντας το μάτι σε δικτατορικά καθεστώτα, τα οποία καταχρώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ερευνώντας αυτές τις εταιρείες , το Wikileaks σε συνεργασία με το Owni, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με έδρα το Παρίσι, ισχυρίζεται ότι θα δείξει πως η γαλλική εταιρεία ασφάλειας Amesys πούλησε εξοπλισμό στον Καντάφι, επιτρέποντάς του να κατασκοπεύει τους ανθρώπους στη Λιβύη.

Δείτε το νέο site του Τζ. Ασάνζ εδώ: www.spyfiles.org Πηγή: SigmaLive.com

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024