Στην Επ. Ελέγχου το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το κτήριο, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, είναι διαγραμμένη από το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών εδώ και πέντε χρόνια

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου μεταφέρεται την ερχόμενη Πέμπτη το ζήτημα που προέκυψε με τις καταγγελίες για παρανομίες και παρατυπίες αναφορικά με τη μεταφορά του Κτηματολογίου Αμμοχώστου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι, σε συγκεκριμένο κτήριο που έχει επιλεγεί. Στη συζήτηση του όλου θέματος, που αναμένεται να είναι θυελλώδης, θα είναι παρούσα και η Νομική Υπηρεσία, ενώ όπως πληροφορείται η «Σημερινή» της Κυριακής, ήδη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μελετά το όλο ζήτημα και σύντομα θα έρθουν στο φως και νέα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από επιστολή, η οποία εστάλη στις 22 Νοεμβρίου, του βουλευτή ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος κατήγγελλε ότι η συμφωνία της Κυβέρνησης για την ενοικίαση του κτηρίου του Κτηματολογίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι έγινε με εταιρεία, η οποία έχει διαγραφεί από το Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, από το 2013.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, ενδεχομένως η συμφωνία η οποία έχει γίνει μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της εταιρείας για ενοικίαση του κτηρίου να αποτελεί προϊόν παρατυπίας και να παρουσιάζει νομικό πρόβλημα. Στην επιστολή του, ο κ. Ορφανίδης είχε τονίσει ότι έχει πληροφορίες πως η διαδικασία προχώρησε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία κατά παρέκκλιση, καθώς «λόγω μειωμένου εμβαδού του προτεινόμενου ενοικιαζόμενου κτηρίου, έχουν συμπεριλάβει και το εμβαδόν του μεσοπατώματος του εν λόγω κτηρίου, το οποίο, όμως, αν συμπεριληφθεί στο εμβαδόν, τότε ξεπερνά τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης.

Η πιο πάνω αίτηση έγινε με σκοπό να εναρμονιστούν οι προδιαγραφές του επιλεγμένου κτηρίου με τους όρους της Δήλωσης Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος, ημερομηνίας 1 Αυγούστου του 2014, προδιαγραφές οι οποίες όφειλαν να υπήρχαν κατά την ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος. Εφόσον δεν πληρούσε τους όρους της δήλωσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η προσφορά της εταιρείας RUIDOSO OVERSEAS LTD έπρεπε να απορριφθεί», εξηγούσε περαιτέρω.

Η παραδοχή της Κυβέρνησης

Ο κ. Ορφανίδης πλέον έχει στα χέρια του και επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση, η οποία αναφέρει ότι είναι διαγραμμένη από τον Έφορο Εταιρειών εδώ και πέντε χρόνια η εταιρεία «Gering Limited», η οποία ήταν μέτοχος της εταιρείας «Ruidoso Overseas Limited», ιδιοκτήτριας εταιρείας του κτηρίου. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, ζήτησε ενημέρωση, για το όλο θέμα. Η απάντηση ήρθε στις 6 Φεβρουαρίου. Στην απαντητική του επιστολή ο Υπουργός Ενέργειας ενημερώνει τον κ. Ορφανίδη ότι η «Gering» έχει διαγραφεί στις 6 Φεβρουαρίου 2013 και ότι η εν λόγω εταιρεία ήταν μέτοχος της «Ruidoso» από τον Δεκέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι η «Σημερινή» και το «Sigmalive» είχαν αποκαλύψει ότι η εταιρεία, η οποία πλέον είναι συμβαλλόμενη με το κράτος μέσω της ενοικίασης του κτηρίου, κατέθεσε στις 24 Φεβρουαρίου του 2014 υπεύθυνη δήλωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι η μετοχική της σύνθεση παραμένει ίδια, σύμφωνα με το ιδρυτικό έγγραφο, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η εταιρεία δεν έχει διαγραφεί από το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών. Μάλιστα παρουσιάσαμε τη βεβαίωση ότι η εταιρεία «RUIDOSO OVERSEAS LTD» ανήκε στην εταιρεία «GERING LIMITED» το 2007, καθώς και την υπεύθυνη δήλωση με την οποία δίνονται διαβεβαιώσεις ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πρώτης δεν έχει αλλάξει.

Από παρανομία σε παρανομία

Ο κ. Ορφανίδης, μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, ανέφερε ότι, πέραν εκείνων που έχουν εντοπιστεί προηγουμένως, η υπόθεση της μεταφοράς του Κτηματολογίου Αμμοχώστου πήγε στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων. «Για να έχει συμβεί αυτό, σημαίνει ότι τα προβλήματα ήταν υπαρκτά και γνωστά από την αρχή της όλης διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να απορριφθεί η αίτηση και η εξέταση του συγκεκριμένου κτηρίου. Στην πορεία, όμως, έχουν προκύψει και άλλα θέματα», πρόσθεσε. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι προβλήματα υπάρχουν και με τον χώρο στάθμευσης σε ό,τι έχει σχέση με τη σωστή χωρητικότητα που θα έπρεπε να έχει.

Καταγγέλλει ότι τελικώς η εταιρεία που έχει νοικιάσει το κτήριο στο κράτος έχει βρει χώρο για πάρκινγκ, το έχει νοικιάσει, αλλά το κόστος της ενοικίασης θα το πληρώσει το κράτος. «Από παρανομία σε παρανομία. Δεν έχει γίνει τίποτα νόμιμο», υποστηρίζει, ενώ αναφέρει πως προβλήματα υπάρχουν και με το υπόγειο του κτηρίου, όπου λιμνάζοντα νερά μαζεύονται εκεί ακόμη και όταν δεν βρέχει, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για καταστροφή του αρχείου να είναι ορατός.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Απεβίωσε ο πρώην κοινοτάρχης Αχερίτου Σταύρος Πική

Θλίψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αχερίτου για τον θάνατο του πρώην κοινοτάρχη Αχερίτου Σταύρου Πική. Σε…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας: H Kύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό

Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε στα σχολεία (ΕΙΚΟΝΑ)

Αναστάτωση προκλήθηκε σε σχολεία ανά το παγκύπριο το πρωί της Παρασκευής μετά την αποστολή απειλητικού…

17 Μαΐου, 2024

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την…

17 Μαΐου, 2024

Yπουργική Σύνοδος για μεταναστευτικό: Τα 7 σημεία της κοινής δήλωσης

Με την ευκαιρία της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρος, στις 16-17 Μαΐου 2024,…

17 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που προσπάθησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη Ρουέν

Πυρ κατά ενός άνδρα που επιχείρησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στην πόλη Ρουέν της…

17 Μαΐου, 2024