Στο 98% το ποσοστό επιβίωσης στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου

Στο 98% ανέρχεται το ποσοστό επιβίωσης στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου, κάτι που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ.

Στην ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων πως, η ΜΕΝΝ είναι αδιαμφισβήτητα το κέντρο αναφοράς της χώρας μας για όλα τα σοβαρά και επιπεπλεγμένα περιστατικά με κλινική εκδήλωση κατά τη νεογνική περίοδο και σε αυτήν εισάγονται νεογνά από τις 23 εβδομάδες κύησης μέχρι και την 14η ημέρα ζωής. Αριθμεί σήμερα 48 (θερμοκοιτίδες/ κρεβάτια), 25 εντατικής νοσηλείας επιπέδου ΙΙΙ και 23 ενδιάμεσης νοσηλείας επιπέδου ΙΙ.

Τα νοσηλευόμενα νεογνά μπορούν να υποστηριχθούν αναπνευστικά με όλους τους τρόπους συμβατικού μηχανικού αερισμού, αλλά και με τη χορήγηση εναλλακτικών τρόπων αναπνευστικής υποστήριξης.

Επίσης, είναι δυνατή η χορήγηση μονοξειδίου του αζώτου, όπως και θεραπευτικής υποθερμίας επί ενδείξεων σε νεογνά με βαριά κλινική κατάσταση.

Επιπλέον, οι νεογνολόγοι της ΜΕΝΝ φέρουν την ευθύνη για το Τμήμα Νεογνών (Επίπεδο I) του μαιευτηρίου του ΝΑΜ ΙΙΙ με 26 κλίνες, καθώς και για την αναζωογόνηση και σταθεροποίηση τελειόμηνων και πρόωρων νεογνών, συχνά κυήσεων υψηλού κινδύνου, στις αίθουσες τοκετών και χειρουργείων του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Ύψιστη σημασία δίνεται στη νευροπροστατευτική φροντίδα των προώρων νεογνών με τη συνεργασία των αναπτυξιακών φυσιοθεραπευτών του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Η Κλινική Νευροαναπτυξιακής Παρακολούθησης της ΜΕΝΝ αξιολογεί τα νεογνά που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΝ μετά το εξιτήριο τους από αυτή και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, για έγκαιρη παρέμβαση, όταν αυτή απαιτείται.

Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας της ΜΕΝΝ δεν περιορίζεται μόνο στη νοσηλεία των σοβαρά πασχόντων νεογνών, αλλά επεκτείνεται και στην έρευνα, στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς μελέτες και δημοσιεύσεις, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και πρωτοκόλλων και στην εκπαίδευση νοσηλευτών και μαιών, φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, ειδικευομένων παιδιατρικής και εξειδικευομένων νεογνολογίας.

Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των ήδη υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την οικογένεια, σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του ευθύνη να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας, ο ΟΚΥπΥ υλοποιεί φιλόδοξο σχέδιο αναδιοργάνωσης για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Γενικού Συστήματος Υγείας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024