Στο χέρι της Τουρκίας να δικαστεί ο δολοφόνος της ΤΜΤ

Η Τουρκία έχει τον πρώτο λόγο για διερεύνηση της μαρτυρίας του Τ/κ εγκληματία της ΤΜΤ Τουγρούτ Γεναγραλί, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σκότωσε Ε/κ άμαχους, αιχμαλώτους πολέμου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, μεταξύ άλλων, η χθεσινή συνεδρίαση της Νομικής Υπηρεσίας, των υπηρεσιακών παραγόντων, του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και του Ε/κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου έκανε λόγο για βαρβαρότητες, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση, στο παρόν στάδιο, δεν έχει πει κάτι περαιτέρω και τόνισε ότι μόλις αποφασιστούν οποιαδήποτε μέτρα θα δημοσιοποιηθούν άμεσα.

«Ζητούμε αποτελεσματική διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών από την ίδια την Τουρκία. Είναι μέσα από αυτή τη διερεύνηση που μπορούμε να επεκτείνουμε τη διερεύνηση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι φρικτά, είναι απάνθρωπα εγκλήματα και έχουν διαπραχθεί εναντίον αθώων ανθρώπων, σε πολλές περιπτώσεις σε γυναικόπαιδα, ηλικιωμένους και αιχμαλώτους», δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια».

«Αυτό που ζητούμε είναι την αποτελεσματική διερεύνηση από την Τουρκία. Εάν ευσταθούν όλα αυτά που ακούγονται στο βίντεο, ασφαλώς και είναι έγκλημα πολέμου. Και εμείς ζητούμε αποτελεσματική διερεύνηση όλων των εγκλημάτων πολέμου και όλων των πληροφοριών», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες, να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και να συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

«Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες και να έρθουν στην κατοχή μας. Το θέμα είναι ευαίσθητο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Υπήρχαν ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν, και δεν είναι λίγα τα εγκλήματα που έγιναν εκείνη την περίοδο».

Μιλώντας πριν από μερικές μέρες στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωάννίδης εξήγησε πως το σχετικό νομικό πλαίσιο για τέτοιες πράξεις είναι οι τέσσερις Συνθήκες της Γενεύης του 1949 και τα τέσσερα πρωτόκολλα, όπου πρώτιστος στόχος τους είναι η προστασία αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου.

«Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτές τις Συνθήκες και μάλιστα οι πλείστες από τις διατάξεις τους είναι μέρος του Εθιμικού Δικαίου, επομένως δεν υπάρχει θέμα μη εφαρμογής τους σε κάθε ένοπλη σύρραξη, συμπεριλαμβανομένου και του 1974».

Ο Δρ Ιωαννίδης υπογράμμισε πως τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται και οι εγκληματίες πολέμου μπορούν να διωχθούν για αδικήματα που έχουν διαπράξει. Το ζήτημα, ωστόσο, συνέχισε, είναι το Δικαστήριο στο οποίο μπορούν να προσαχθούν για τέτοια εγκλήματα.

«Υπάρχει μια παρανόηση για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως οι γενοκτονίες, μπορούν να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του, εάν και εφόσον έχουν διαπραχθεί μετά την εγκαθίδρυσή του, που έγινε το 2002. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε υπόθεση για έγκλημα που έγινε πριν από αυτή τη χρονολογία».

«Είναι αυτό που λέμε και στο εγχώριο Ποινικό Δίκαιο, πως δεν υπάρχει αναδρομικότητα», είπε.

Εγκλήματα, ωστόσο, όπως ο εποικισμός, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μπορούν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο ρόλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εξήγησε, είναι επικουρικός, αφού θα πρέπει πρώτα να θέλουν τα κράτη να εκδικάσουν τέτοια αδικήματα. Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη της Ρώμης που είναι το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ωστόσο αυτά τα εγκλήματα, όπως ο εποικισμός και άλλα, έχουν διαπραχθεί σε κράτος μέλος του Καταστατικού, όπως η Κύπρος, επομένως μπορεί να έχει δικαιοδοσία.

Κληθείς να αναφέρει αν θα μπορούσε να εκδοθεί εναντίον του Τ/κ εγκληματία ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο Δρ Ιωαννίδης είπε πως θα μπορούσε να γίνει, αφού το έγκλημα πολέμου δεν μπορεί να παραγραφεί, ωστόσο την πρώτιστη ευθύνη για να τον δικάσει έχει η Τουρκία, γιατί αυτές οι ενέργειες γίνονταν υπό τον έλεγχό της. Θα μπορούσε να γίνει επίσης από τα Κυπριακά Δικαστήρια, γιατί η Κύπρος είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Γενεύης. Το θέμα είναι πώς θα εκτελεστεί ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσίευμα του Gatestone Intistute αναφέρεται σε εθνοκάθαρση στη Βόρεια Κύπρο από την Τουρκία και επικαλείται και τα όσα είπε ο Τ/κ μακελάρης.

Πηγή: Sigmalive

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024