STOP από Bουλή στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων

a1 147 Ειδήσεις
a1 330 Ειδήσεις

Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για αύξηση στην τιμή των στριφτών τσιγάρων, το οποίο θα αύξανε τα έσοδα του κράτους κατά €20εκ το χρόνο, μέσω της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στον καπνό… 

Στην περίπτωση που η αύξηση ψηφιζόταν και επιβαλλόταν, θα συνέπιπτε χρονικά με την αύξηση στον ΦΠΑ. Εξέλιξη που θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή, μεσούσης της Οικονομικής κρίσης.

Η πλειοψηφία της βουλής καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 30 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής των Οικολόγων.

Το ΑΚΕΛ με τους 15 παρόντες βουλευτές του τήρησαν αποχή.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη χρονική στιγμή να καταθέσει το νομοσχέδιο, αφού σήμερα είπε επιβλήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ στο 17% σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και στις υπηρεσίες.

Υπέδειξε παράλληλα ότι η οικονομική πολιτική μιας της κυβέρνησης όταν αποτύχει καταφεύγει σε φόρους στα καταναλωτικά αγαθά, προσθέτοντας ότι υπάρχει στρέβλωση στο φόρο κατανάλωσης μεταξύ των στριφτών και των κανονικών τσιγάρων. Για να διορθωθεί η στρέβλωση , τόνισε, δεν είναι μόνο η αύξηση αλλά και η μείωση του φόρου.

Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μελέτη για να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό ήταν ο επηρεασμός από την απρογραμμάτιστη όπως την χαρακτήρισε, αύξηση του φόρου στα τσιγάρα πριν από ένα χρόνο και δημιουργία πολλών στρεβλώσεων στην αγορά των τσιγάρών.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι « όταν έρθει η κυβέρνηση μελετημένη εμείς είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε τη θέση μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, διερωτήθηκε γιατί κατατέθηκε την τελευταία στιγμή το νομοσχέδιο, προσθέτοντας «ποιοι είχαν μυστικές πληροφορίες και την έπαθαν;».

Ο Ζαχαρίας Κουλίας διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο η κυβέρνηση ζητά αύξηση του φόρου στα καπνά την ημέρα που αυξάνεται ο ΦΠΑ. «Θα πρέπει» είπε « να είμαστε πιο συνεπείς και πιο υπεύθυνοι σε λεπτά ζητήματα».

Τα πυρά αντέκρουσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ο οποίος τόνισε ότι «αν θέλετε να υπάρχει συνέπεια, αυτά που λέχθηκαν στην επιτροπή οικονομικών θα έπρεπε να ήταν θέση των κομμάτων και στην Ολομέλεια».

Πηγή: SigmaLive