Tρεις βαθμίδες υποβάθμισαν οι Moody’s την Κύπρο

a 5626 Ειδήσεις
a 5626 ΕιδήσειςΟ οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία κατά τρεις μονάδες, ρίχνοντας την πιστοληπτική της αξιολόγηση στο «Β3» και με αρνητικές προοπτικές, λόγω των προβλημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Moody’s υποβάθμισε επίσης και τις αξιολογήσεις της για τις τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών μπορεί να καταλήξουν να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Λευκωσίας στο 140% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, το δυσμενές κλίμα στην ελληνική και την κυπριακή οικονομία αναμένεται να διατηρήσει την τάση επιδείνωσης των στοιχείων των κυπριακών τραπεζών.

Το πρόβλημα, αναφέρει ο οίκος, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ήδη αδύναμη κυπριακή οικονομία επιβαρύνοντας την πιστωτική επέκταση.

Οι Moody’s υποβάθμισαν επίσης την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στο «Caa1» (κατά δύο βαθμίδες), της Λαϊκής Τράπεζας στο «Caa1» (κατά μία μονάδα) και της Ελληνικής Τράπεζας στο «Β3» (κατά δύο βαθμίδες). Οι προοπτικές και των τριών αξιολογήσεων είναι αρνητικές.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press