Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι επιλέγουν το κομμάτι τεχνολογίας και το τελικό προϊόν με δύο κριτήρια: κόστος και τι παρουσιάζεται ως το καλύτερο. Η πρώτη κατηγορία καταναλωτών θέτει ως σημαντική ή μόνη προϋπόθεση το χαμηλό κόστος με το σκεπτικό ότι θέλει να κάνει την δουλειά του, ενώ η δεύτερη κατηγορία αγοραστών θέλει να αποκτήσει άκριτα ό,τι παρουσιάζεται ως η τέλεια επιλογή.
Κανείς δεν εξετάζει γιατί θέλουν να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν, τι πρόβλημα θέλουν να λύσουν, ποια ανάγκη σκοπεύουν να καλύψουν και πως θα αξιολογήσουν την αγορά. Γιατί, για παράδειγμα κάποιος θέλει να αγοράζει ένα iPhone ή ένα iPad και στο τέλος να χρησιμοποιεί μόνο το 10% των λειτουργιών του. Κρίμα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα φθηνής αγοράς είναι τα διάφορα φθηνά Android κινητά που κυκλοφορούν. Παρουσιάζονται ως high tech κομμάτια σε τιμή ευκαιρίας χωρίς όμως να αναφέρονται επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η διαθέσιμη RAM, ο χρόνος απόκρισης της οθόνης, η γενιά επεξεργαστή κλπ. Σε μερικούς μήνες μετά την αγορά, ο καταναλωτής έχει στα χέρια του ένα κινητό που το μόνο που προσφέρει είναι μια κουβέντα ανακούφισης του στυλ “εντάξει μωρέ, για τα λεφτά του καλό είναι, κολλάει που και που αλλά δουλεύει”. (Από προσωπική εμπειρία όλοι οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας αναβαθμίζονται σε καλύτερο κινητό λίγο αργότερα, έχοντας ξοδέψει συνολικά περισσότερα χρήματα).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άλλης κατηγορίας ανθρώπων είναι αυτοί που αγοράζουν ένα iPad 2 32GB με 3G και δεν έχουν καν ιδέα τι σημαίνει δημιουργία λογαριασμού στο iTunes. Ο χρήστης έχει πεισθεί ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και εκεί πρέπει να ξοδέψει τα χρήματα του. Συχνά, τόσο ακριβά κινητά και gadgets καταλήγουν στα χέρια του μικρού της οικογένειας ή ως αξεσουάρ στήριξης περιοδικών και επίπλων.
Πρέπει να μάθετε να κοιτάζετε τις ανάγκες, τα προβλήματα πρώτα και με τι κόστος μπορείτε να βρείτε λύση που σας ικανοποιεί. Μερικά παραδείγματα:
– Αν είσαι βιβλιοφάγος και θέλεις να διαβάζεις παντού, όπως στην παραλία και στο αεροπλάνο τότε θα αγοράσεις ένα Kindle με e-ink οθόνη
– Αν θέλεις να έχεις πρόσβαση σε χιλιάδες αpps, μουσική, βίντεο, βιβλία και έχεις συνέχεια σύνδεση WiFi και 3G, τότε θα αγοράσεις iPad. (Χρήσιμη συμβουλή: ένα iPhone ή ένα iPad είναι σχεδόν άχρηστο χωρίς συνεχόμενη σύνδεση στο διαδίκτυο)
– Αν ψάχνεσαι για φορητή και σχετικά οικονομική συσκευή που μπορεί να καλύψει στο περίπου όλες τις ανάγκες σου τότε θα αγοράσεις ένα Android tablet
– Αν θέλεις να αγοράσεις κινητό για να παίζεις games θα πρέπει να πληρώσεις πάνω από 400 ευρώ (είτε αυτό είναι iPhone, είτε Android)
– Αν ξοδεύεις αρκετές ώρες την εβδομάδα σε games θα πρέπει να αγοράσεις μια οθόνη με χαμηλή απόκριση, καλή φωτεινότητα και αρκετά μεγάλο μέγεθος (retina display και τα συναφή). Ή απλά να περιμένεις το καινούριο PS Vita.
– Αν ακούς μουσική 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, θα πρέπει να πάρεις ένα iPod
– Αν έχεις 200 ευρώ και θέλεις να αγοράσεις ένα μικρό, ροζ laptop για να μπαίνεις Facebook τότε κράτα τα λεφτά σου, συμπλήρωσε μερικά ακόμα και αγόρασε ένα mid end Android ή Windows Phone κινητό.
– Αν θες ένα κινητό επαγγελματικό για να παίρνεις τηλέφωνα και να στέλνεις e-mail, τότε πάρε ένα Blackberry
– Αν σκέφτεσαι μεταξύ αγοράς laptop και tablet, μην έχεις τέτοιο δίλημμα γιατί απλά δεν έχουν καμιά σχέση στην χρησιμότητά τους. Σκέψου μόνοπως το laptop έχει πληκτρολόγιο. Αλλιώς πως θα κάνεις chat στο Facebook;
*Για οποιεσδήποτε άλλες απορίες ή συμβουλές επικοινώνησε μαζί μας…
Η ερμηνεία των στίχων του τραγουδιού «Αστερομάτα», καθώς και η ποντιακή καταγωγή της Κλαυδίας Παπαδοπούλου…
Πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση του πορνογραφικού υλικού που παράγεται από εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)…
Γύρω στις 6.30 σήμερα το πρωί, 76χρονος ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του στη λεωφόρο Σπύρου…
Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τις εισαγωγές χαμηλής αξίας και ενίοτε…
Η ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η συμβολή της Ελλάδας στην…
Τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη…