Tαμείο για τα κέρδη από το φυσικό αέριο εισηγείται ο Πισσαρίδης

a1 116 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

a1 299 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο υπό τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας προτείνει ο κύπριος νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης… 

Μιλώντας στη διάρκεια τελετής, στην οποία τον τίμησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι «τα μεγάλα κέρδη της εταιρείας που θα εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο, αναπόφευκτα θα πάνε στο δημόσιο γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κατά τη δική μου άποψη η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός ταμείου του οποίου υπεύθυνη θα είναι η Κεντρική Τράπεζα».

Εξήγησε ότι «υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι τεχνοκράτες και όχι το Υπουργείο Οικονομικών ή η Βουλή γι’ αυτό θεωρώ ότι η πιο κατάλληλη είναι η ΚΤ, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις, τα έξοδα και τη διαχείριση του ταμείου».

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, είπε ότι θα μπορεί να λαμβάνει ένα ποσοστό κάθε χρόνο όπως είναι η πρακτική που εφαρμόζεται στη Νορβηγία, όπου το κράτος δικαιούται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 4%.

Στην αρχή μπορεί να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι να γίνει κάποια ισορρόπηση του ταμείου.

Επισήμανε ότι «από το ταμείο θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα υποδομής όπως ένα νέο λιμάνι, διόρθωση αεροδρομίων και άλλα παρόμοια έργα τα οποία όμως θα πρέπει να κατονομάζει ο νόμος».

Ο κύπριος νομπελίστας απέδωσε τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο μονοπώλιο της ΑΗΚ και εισηγήθηκε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Πισσαρίδης υπεραμύνθηκε του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου τονίζοντας ότι, αν ένας ξένος επενδύσει στις κυπριακές τράπεζες προσφέροντας νέα ρευστότητα, θα έχει κάνει μία πολύ επικερδή επένδυση. «Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε ότι «τα επόμενα τρία χρόνια θα φύγει με πολλά κέρδη».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, σημείωσε ότι αυτά δεν οφείλονται από λάθη του παρελθόντος, διότι, όπως τόνισε, σωστά διείσδυσαν στην ελληνική αγορά οι κυπριακές τράπεζες και βρέθηκαν σήμερα με ελληνικά ομόλογα. Εξήγησε ότι δεν είναι μόνο οι κυπριακές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Επένδυσαν είπε και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ώθηση στις ξένες επενδύσεις για τις οποίες άρχισε να χάνει έδαφος σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες.

«Οι προοπτικές για την Κύπρο είναι οι ξένες επενδύσεις και όχι ο τουρισμός διότι δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τα Ελληνικά ή Ιταλικά νησιά και να προσελκύσουμε καλό τουρισμό είτε με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ ή μαρίνων», σημείωσε.