Τι προκαλεί τους μετασεισμούς;

Επί της ουσίας ένας μετασεισμός είναι κι αυτός ένας σεισμός. Οι σεισμολόγοι όμως διαφοροποιούν μεταξύ προσεισμού, κυρίως σεισμού και μετασεισμού. Οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να σημειωθούν μερικές μέρες ή ακόμα και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Τι προκαλεί τελικά τους μετασεισμούς;

Σε σεισμογενείς περιοχές δημιουργούνται εντάσεις στην πάροδο αιώνων και χιλιετηρίδων λόγω μετακινήσεων στις τεκτονικές πλάκες. Οι εντάσεις αυτές δεν εκτονώνονται μεμιάς, αλλά σταδιακά. Τις μακρές ήρεμες φάσεις διαδέχονται συχνά μικρές περίοδοι με πολλές σεισμικές δονήσεις. Και ξανά πάλι από την αρχή. Το Νεπάλ για παράδειγμα βρίσκεται σε σημείο συνάντησης τεκτονικών πλακών και είναι κατά συνέπεια μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Εδώ η ινδική τεκτονική πλάκα μετακινείται κάθε χρόνο 4 εκατοστά κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Μια εντυπωσιακή ταχύτητα για ηπειρωτική πλάκα!

Πόσο ισχυροί είναι μετασεισμοί;

Οι τεκτονικές πλάκες και ισχυρές σεισμικές δονήσεις ανά τον κόσμο

Κατά κανόνα οι προσεισμικές δονήσεις δεν είναι ισχυρές και περνούν συχνά απαρατήρητες. Οι μετασεισμοί από την άλλη πλευρά ενδέχεται να έχουν το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό. Έτσι ο κύριος σεισμός στο Νεπάλ είχε μέγεθος 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφθασε τους 7,2 βαθμούς. Μετά ακολούθησαν πολλές μικρότερες σεισμικές δονήσεις: μια ξεπέρασε τα 6 Ρίχτερ, ενώ τρεις ήταν ισχυρότεροι από 5 βαθμούς.

Είναι δυνατή η πρόβλεψη μετασεισμών;

Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στο Νεπάλ σημειώθηκε πριν από 80 χρόνια. Από γεωλογικής άποψης ένας ισχυρός σεισμός στην περιοχή ήταν απλά ζήτημα χρόνου. Όμως οι σεισμολόγοι δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν πότε θα γίνει, διότι όπως και σε όλες τις άλλες σεισμικές ή μετασεισμικές δονήσεις μια πρόβλεψη είναι αδύνατη. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα σταματήσουν οι μετασεισμικές δονήσεις σε Νεπάλ και Ινδία. Ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμα και χρόνια μέχρι να σταματήσει η μετασεισμική δραστηριότητα.

Ροη Ειδησεων

Ο Αβραάμης από την Αγία Νάπα κέρδισε την δεύτερη θέση στους αγώνες του ΙΡΑ στη Ρουμάνια

Την Δεύτερη θέση κα το αργυρό μετάλλιο κατέλαβε για την Κύπρο ο Αβράμης Αβραάμ από…

23 Μαΐου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι Αγάπης για το Ειδικό Σχολείο Απόστολος Βαρνάβας

Το Πανηγύρι Αγάπης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στις 5 το απόγευμα στην…

23 Μαΐου, 2024

Νέα τραγωδία: Έχασε την ζωή του 43χρονος μετά από τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο

Σε νέα θανατηφόρα σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του…

23 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Υπέστη κολπική μαρμαρυγή

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοκοσομείο. Σύμφωνα με την αποκάλυψη…

23 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις…

23 Μαΐου, 2024

Το δικό της γλυπτό Κολοκάσι απέκτησε η Σωτήρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το γλυπτό του παραγωγού Κολοκασιού στολίζει από χθες τον Δήμο Σωτήρας. Ο Δήμος αποφάσισε να…

23 Μαΐου, 2024