To κράτος εγγυάται τη Λαϊκή Τράπεζα για ποσό 1,8 δις (βίντεο)

Θα “πληρώσουμε” €3.500 ο καθένας

Τις κρισιμότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του βιώνει από τις δύο τα ξημερώματα ο τόπος. Το κράτος, μετά την πιο κρίσιμη Σύνοδο της Βουλής, εγγυάται τη Λαϊκή Τράπεζα για ποσό 1,8 δισεκατομμυρίων…

Με το “καλημέρα”, ο κάθε πολίτης απόκτησε μια νέα οφειλή της τάξης των 3,500 ευρώ έκαστος. Στόχος να αποτραπεί η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η Βουλή, αισθανόμενη την κρισιμότητα των καιρών, έδωσε με φανερό προβληματισμό, έγκριση σε κρατική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα,

1) Το κράτος αναλαμβάνει ανάδοχος έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης, ύψους €1,8 δις, για ενίσχυση κεφαλαιακής της βάσης.
2) Η έκδοση απευθύνεται σε υφιστάμενους μετόχους, στο κοινό με δημόσια προσφορά και σε περιορισμένο κύκλο προσώπων με ιδιωτική προσφορά.
3) Το κράτος θα αποκτήσει αδιάθετες μετοχές με παραχώρηση χρεογράφων, διάρκειας ενός έτους.
4) Η τιμή έκδοσης είναι 10 σεντ.
5) Το κράτος, διατηρεί τις μετοχές του, έως πέντε χρόνια.
6) Στα πέντε χρόνια, η Τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει τις μετοχές της από το κράτος στην τιμή έκδοσης, αυξημένη κατά 5% ετησίως.

Το Νομοθετικό Σώμα, προχώρησε, όμως, ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα Golden Boys της Λαϊκής, έβαλε μαχαίρι σε δαπάνες και απολαβές.
Ειδικότερα, αποφάσισε:

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ

1) Μείωση 10% εξόδων προσωπικού το 2012
2) Μείωση έως 8% εξόδων προσωπικού το 2013
3) Μείωση αποδοχών και ωφελημάτων 12,5% κατά μέσο όρο
4) Μείωση 7% λειτουργικών δαπανών το 2012
5) Οι ετήσιες αποδοχές προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, μελών Δ.Σ., γενικών διευθυντών κ.λ.π. δεν υπερβαίνουν τις ετήσιες αποδοχές γενικών διευθυντών υπουργείων.

Η κρατική στήριξη της Λαϊκής, συνοδεύεται, όμως και από όρους.

– Η Τράπεζα, θα καταβάλλει τέλος αναδοχής 2% επί του συνολικού ποσού έκδοσης. Υπολογίζεται στα 36 εκ.
– Η Τράπεζα, θα διορίσει εντός 15 ημερών ανεξάρτητο σύμβουλο για ετοιμασία σχεδίου αναδιάρθρωσης.
– Θα λάβει μέτρα αναδιάρθρωσης κι’ ενίσχυσης φερεγγυότητας της Τράπεζας.
– Θα θέσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.
– θα εξετάσει προοπτικές συγχώνευσης, απορρόφησης, μεταβίβασης δραστηριοτήτων σε άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Η Βουλή, αποφάσισε, επίσης το διορισμό πέντε διοικητικών συμβούλων με δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πάντως, η χθεσινή μεγάλη νύχτα, άνοιξε κατά τρόπο πιο έντονο το φάκελο των ευθυνών και των ανησυχιών για τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί στο Μηχανισμό Στήριξης.
“Θεωρώ ότι είναι χρέος και της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας να διερευνηθούν οι ευθύνες, δηλαδή πρέπει να γίνει ανατομία ενός οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κυπριακού λαού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

“Πολύ φοβούμαι κύριε Πρόεδρε ότι απόψε εγκαινιάζουμε την πορεία μας προς το Μηχανισμό Στήριξης και αυτό όλοι πρέπει να το έχουν υπόψη. Μακάρι να διαψευστώ”, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικός Νικόλας Παπαδόπουλος.

Οι πρώτες κινήσεις που έγιναν από πλευράς Λαϊκής, μετά τη απόφαση της Βουλής

Η 1η κίνηση της Λαϊκής ήταν να εκδώσει πρωί- πρωί ανακοίνωση, στην οποία επισυναπτόταν αυτούσιο το διάταγμα που εγκρίθηκε από τη βουλή για σκοπούς ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού. Αυτό ικανοποίησε την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, η οποία έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Λαϊκής στα Χρηματιστήρια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει από τη Λαϊκή να της υποβάλει για έγκριση το ενημερωτικό δελτίο, με όλες τις πρόνοιες και τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να προλάβει το ορόσημο της 30ης Ιουνίου, οπότε και λήγει η διορία της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών.

Παρά τη θετική ψήφο της βουλής για στήριξη της Λαϊκής, η μετοχή της τράπεζας σήμερα στο ΧΑΚ επηρεάστηκε από κύματα ρευστοποιήσεων και απώλεσε το 9,9% της αξίας της, υποχωρώντας στα 11,8 σεντ. Παράλληλη πτωτική πορεία ακολούθησε η μετοχή της Λαϊκής και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με ζημιές 9,2%.

Από Δευτέρας με την επιστροφή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο θα υπάρξει συνεννόηση του Βάσου Σιαρλή με τον Πανίκο Δημητριάδη, διότι σύμφωνα με τον νόμο ο Υπουργός θα διορίσει μέχρι και 5 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λαικής με τη σύμφωνο γνώμη της Κεντρικής και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Επίσης, με τη σύμφωνο γνώμη δύο εκ των πέντε μελών που θα διοριστούν απο τον Υπουργό, θα ασκείται το δικαίωμα του βέτο σε όλες τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Εντός των επομένων ημερών θα ξεκαθαρίσει και η κατάσταση σχετικά με τον καταρτισμό της νέας δομής του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαικης.
Θα προηγηθεί πρώτα διάλογος με τη συντεχνία των Τραπεζικών Υπαλλήλων, καθώς και ο διορισμός ανεξάρτητου συμβούλου, ο οποίος εντός δύο μηνών θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Το σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση εντός 6 μηνών.Η μείωση των αποδοχών και των ωφελημάτων του προσωπικού στην Κύπρο θα ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 12,5% σε ετήσια βάση και θα εφαρμοστεί κλιμακωτά. Διασφαλίζεται την ίδια ώρα ότι οι μισθολογικές περικοπές δεν θα επηρεάσουν το χαμηλόμισθο προσωπικό.

Πηγή: SigmaLive

Ροη Ειδησεων

Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας: Λεωφορεία για τη μεταφορά των νεοσύλλεκτων στο ΚΕΝ Λάρνακας – Όλες οι πληροφορίες

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας ενημερώνει ότι θα διευθετήσει λεωφορεία για τη μεταφορά των νεοσύλλεκτων…

4 Ιουλίου, 2024

Σημαντικές αλλαγές με το νέο νομοσχέδιο στον θεσμό της υιοθεσίας

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται ότι θα επιφέρει στον θεσμό της υιοθεσίας παιδιών το νέο σχετικό νομοσχέδιο…

4 Ιουλίου, 2024

Κενάν Αγιάζ: Φυλάκιση 4,5 ετών πρότεινε ο Γερμανός Εισαγγελέας

Ο Γερμανός Εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι χρόνων για τον Κούρδο πολιτικό Κενάν Αγιάζ, σύμφωνα…

4 Ιουλίου, 2024

Ανησυχία Υπ. Ενέργειας για ενδεχόμενη απώλεια της επιδότησης €657 εκ. για Great Sea Interconnector

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει την επιδότηση των €657 εκατ. για…

4 Ιουλίου, 2024

4ο Φεστιβάλ Καρότου στο Λιοπέτρι: Έφτιαξαν εναλλακτικές συνταγές με καρότο (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τις πιο εναλλακτικές συνταγές με βασικό υλικό το καρότο θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν…

4 Ιουλίου, 2024

Αυγόρου: Με Αντύπα, Τσαλίκη και Στικούδη το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας

Το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας στο Αυγόρου είναι γεγονός! Επί σκηνής, ο ερμηνευτής των μεγαλύτερων…

4 Ιουλίου, 2024