To πρόβλημα των κουνουπιών στη Βουλή

a 52 Ειδήσεις
a 7036 ΕιδήσειςΤα προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των κουνουπιών σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου και ειδικότερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις αλυκές της Λεμεσού και της Λάρνακας συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας… 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί, όπως είπε, εκτός από τις Βρετανικές Βάσεις που δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρία, αλλά απήντησαν με μία επιστολή, δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρία ούτε οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που προσκλήθηκαν και δεν παρευρέθηκε κανένας.

Εξέφρασε ακόμη απογοήτευση γιατί δεν απαντήθηκαν επίμονες ερωτήσεις βουλευτών αν επιτρέπεται ο αεροψεκασμός.

Δήλωσε ακόμη πως σωστά το Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας άφησε ανοικτό το θέμα, το οποίο και θα ξανασυζητηθεί σε ενάμιση μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε «τα κουνούπια θα δείξουν επιείκεια».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η περιοχή Ζακακίου και ολόκληρη η Δυτική Λεμεσός, ο Δήμος και οι κοινότητες που συνορεύουν με την αλυκή Ακρωτηρίου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, με την ύπαρξη τεράστιων αριθμών κουνουπιών, τα οποία προκαλούν τεράστια προβλήματα υγείας και οχληρίας στους κατοίκους οι οποίοι ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Σημειώνοντας ότι η κατάσταση φέτος λόγω της πολυομβρίας είναι ανυπόφορη, ο Κώστας Κώστα χαιρέτισε τα μέτρα, τα οποία έχει λάβει μέχρι σήμερα ο Δήμος Λεμεσού.

Οπως είπε ο κ. Κώστα το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος εντοπίζεται εντός των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου. Κάλεσε ως εκ τούτου τις Βρετανικές Βάσεις, να λάβουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει η σύσταση ενός μόνιμου φορέα ο οποίος θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των αρμοδίων τμημάτων, δηλαδή του Δήμου Λεμεσού, των υγειονομικών υπηρεσιών, της Δημοκρατίας, των Βρετανικών Βάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κώστα οι μεγαλύτερες εστίες εκκόλαψης κουνουπιών βρίσκονται σε μία δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορεί άνθρωπος να ψεκάσει, στην περιοχή βορείως της αλυκής Ακρωτηρίου και νότια του χωριού Ασώματος.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «στην Επιτροπή Υγείας με την παρουσία αρμοδίων και εμπειρογνωμόνων έπεσαν οι μύθοι και κακόβουλες διαβολές, οι μικροκομματικές κάποιων που ήθελαν ή παρουσίαζαν τους Οικολόγους να είναι υπεύθυνοι για τη μη λήψη μέτρων σε σχέση με τους ψεκασμούς».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι το οικολογικό κίνημα έχει συγκεκριμένες προτάσεις κατατεθειμένες έγκαιρα ενώπιον των Αρχών, προσθέτοντας πως αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πρέπει να κατηγορούνται είναι οι Αρχές οι οποίες δεν έχουν εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο έγκαιρα και κυρίως οι Βρετανικές Βάσεις.

Ο Βουλευτής των Oικολόγων δήλωσε πως το πρόβλημα αποτελεί μια πραγματική απειλή για την υγεία των κατοίκων των περιοχών γύρω από την αλυκή Λάρνακας και την αλυκή Λεμεσού, αναφέροντας παράλληλα πως το γεγονός ότι οι Βάσεις, παρόλο που είχαν προσκληθεί, δεν παρέστησαν στη σημερινή συνεδρία αποτελεί μια ένδειξη της αδιαφορίας τους και της απόφασης τους να μην συνεργαστούν με τις κυπριακές Αρχές για την επίλυση ενός υπαρκτού και σοβαρού προβλήματος.

Παράλληλα ανέφερε ότι προκαλεί κακή εντύπωση και το γεγονός ότι ούτε οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές εκπροσωπήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας σε υψηλό επίπεδο.