To 82% των Τ/κ που ζουν στην Αμμόχωστο, υποστηρίζει επιστροφή της πόλης

a 159 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 3270 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων κατοίκων, που διαμένουν στην Αμμόχωστο, υποστηρίζουν την προσπάθεια για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Αμμοχωστιανών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου, Γιώργος Μιχαηλίδης.

“Μια επιτυχής αναζωογόνηση της Αμμοχώστου θα επιφέρει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη για όλο το νησί και θα συνεισφέρει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος”.

Αναφερόμενος στη δικοινοτική πρωτοβουλία Ελληνοκυπρίων και Τουκροκυπρίων για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου μέχρι τη Σαλαμίνα, τον Απόστολο Ανδρέα και την Εγκωμη, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε:

“Μια επιτυχής αναζωογόνηση της Αμμοχώστου θα επιφέρει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη για όλο το νησί και θα συνεισφέρει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Αμμοχωστιανών κατέδειξε ότι το 82% των Τουρκοκύπριων κατοίκων, που διαμένουν στην Αμμόχωστο, υποστηρίζουν την προσπάθεια για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της”.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες εστιάζονται στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, στο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνές εμπόριο, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία της εντός των τειχών Μεσαιωνικής Πόλης, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

“Οι Τ/κ αισθάνονται ότι η περιοχή της Αμμοχώστου, έτσι όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να αναπτυχθεί και έτσι χρειάζεται να επιτύχουμε επιστροφή των Βαρωσίων”.

“Εργαζόμαστε πάνω στο κοινό όραμα, το οποίο θα προωθήσουμε σε διάφορες συγκεντρώσεις που θα έχουμε με συμπατριώτες μας Ε/Κ και Τ/Κ” είπε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε πως οι πρώτες αντιδράσεις στη Δερύνεια και στη Λευκωσία ήταν θετικές.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου είπε πως “αισθάνονται ότι η περιοχή της Αμμοχώστου έτσι όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να πάει μπροστά και έτσι χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε επιστροφή των Βαρωσίων”.

Πρωτοβουλία για επίτευξη του στόχου, η λειτουργία στις 8 Δεκεμβρίου της Εκκλησίας του Αγ. Ξωρινού μετά από 55 χρόνια.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για επίτευξη του στόχου είναι η λειτουργία στις 8 Δεκεμβρίου της Εκκλησιάς του Αγίου Ξωρινού, που βρίσκεται στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και είχε να λειτουργήσει από το 1958.