Αισιόδοξοι με τη νέα τουριστική αγορά – «Φέρνει μεγαλύτερα έσοδα»

«Πλέον, οι περισσότερες αφίξεις γίνονται μεμονωμένα από τους τουρίστες και όχι από οικονομικά τουριστικά πακέτα»

ghjghjgh

Για την μέχρι στιγμής πορεία της τουριστικής περιόδου και την προσπάθεια τήρησης των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας με στόχο την πρόληψη όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και της ευλογιάς των πιθήκων, μιας νέας νόσου που κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα στη χώρα μας, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του τρίτου προγράμματος του ΡΙΚ.

«Λειτουργήσαμε με απόλυτη προσήλωση και έχουμε έννοια», απάντησε ο κ. Λοϊζίδης, ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται όσον αφορά στα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες στα ξενοδοχεία, αφού προηγουμένως ο λοιμωξιολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου είχε κάνει λόγο ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται και από τη χρήση κλινοσκεπασμάτων και σεντονιών.

«Ακόμα και τώρα τηρούμε τα πρωτόκολλα, όπως για παράδειγμα φοράμε τις μάσκες στο εσωτερικό των ξενοδοχείων». Ωστόσο, όπως είπε «δεν έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες για την ευλογιά των πιθήκων, θα το ψάξουμε να δούμε αν μπορούμε κάτι να κάνουμε», ενώ τόνισε ότι «έχουμε ήδη αυστηρές εσωτερικές διαδικασίες για αλλαγές πετσέτας και σεντονιών».

Λειτουργεί το plan B 

Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, «το plan B που είχε σχεδιαστεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, καθώς μπήκε σε εφαρμογή για να αυξήσουμε τις άλλες μικρότερες αγορές και ήδη φέρνει αποτέλεσμα, το οποίο είναι πολύ καλύτερο από το 2021, αλλά με απόσταση από το 2019, όπου ήταν μια χρονιά ρεκόρ, και συγκεκριμένα λίγο πιο πάνω από το 70% στις αφίξεις και στο 80% στα έσοδα που αφήνουν οι τουρίστες στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει την απώλεια της ρωσικής αγοράς είπε ότι «οι Ρώσοι που έχουμε απωλέσει δεν είναι οι Ρώσοι που μένουν στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού, αλλά έρχονταν με τουριστικά πακέτα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και δεν ξόδευαν λεφτά σε εστιατόρια πολυτελείας».

Συνεπώς, «η αντικατάσταση στις αφίξεις είναι καλύτερες ως προς τα έσοδα».

«Η Πάφος έχει καλύτερο τουριστικό μείγμα»

Σημείωσε επίσης ότι, «η Πάφος έχει μέχρι σήμερα τις καλύτερες πληρότητες, αφού είχε πάντα περισσότερους Ευρωπαίους και έχει καλύτερο μείγμα σαν περιοχή, όπως Βρετανούς, Γερμανούς, Βέλγους, Ολλανδούς, Σκανδιναβούς, Ισραηλινούς, Γάλλους, Ιταλούς και Πολωνούς. Οι περισσότεροι κάνουν μη οργανωμένα ταξίδια, κλείνουν την πτήση και τα ξενοδοχεία από μόνοι τους, μέσω ιστοσελίδων, οι οποίες συνεισφέρουν στις αφίξεις, χωρίς το τουριστικό πακέτο».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, πλέον δεν υπάρχουν διαφορετικές τιμές για Κύπριους και ξένους, οι τιμές των ξενοδοχείων είναι ίδιες και ότι η πλειοψηφία των αφίξεων γίνεται μέσω κρατήσεων».

«Δεν πατήσαμε ένα κουμπί φέτος και ανοίξαμε την αγορά» 

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, για να «έχουμε τη δυνατότητα να φέρνουμε κόσμο από αυτές τις αγορές, ήταν προσπάθεια χρόνων, όπου κοιτάζαμε να διευρύνουμε τις αγορές και να μειώσουμε την εξάρτηση από κάποια αγορά».

Όπως επιβεβαίωσε «η ελεύθερη Αμμόχωστος αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα φέτος με κάποια ξενοδοχεία, καθώς είχε την πλειοψηφία σε ποσοστό της τάξεως του 45% των αφίξεων από τη Ρωσία».

Τέλος ο κ. Λοϊζίδης συμβούλεψε «να είμαστε προσεκτικοί, να λειτουργούμε προληπτικά και να κρατάμε μικρό καλάθι για το 2023, γιατί τα πράγματα προβλέπονται πολύ δύσκολα και τα κόστη στις επιχειρήσεις αυξάνονται».

economytoday.sigmalive.com