“Χαμένος”και “δύσκολος” μήνας ο Ιούλιος είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού

tourismminisyter 770x571 1 Coronavirus, Σάββας Περδίος

“Χαμένο” και “δύσκολο” μήνα χαρακτήρισε τον Ιούλιο ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, προσθέτοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση το Υφυπουργείο του δεν βάζει τον τουρισμό πάνω από την δημόσια υγεία.

Ο κ. Περδίος ανέφερε πως η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο υπολογίζεται, στο 25%- 30% των περσινών αφίξεων και προς το παρών δεν αλλάζει ο στόχος του Υφυπουργείου για τον Αύγουστο αλλά και για το υπόλοιπο της χρονιάς. Παρατήρησε δε πως αν και σε σε κάποιο στάδιο μέσα στον Ιούνιο υπήρξε θετική εξέλιξη από την Γερμανία και το Ισραήλ, εντούτοις οι εξελίξεις για τον Ιούλιο δεν είναι θετικές.

Δυστυχώς σημείωσε, το Ισραήλ βγήκε εκτός παιχνιδιού τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου, από τη Γερμανία η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη λόγω κυρίως της ψυχολογίας, όπως είπε, του ταξιδιώτη και δεν έχει να κάνει κάτι με την Κύπρο, σημειώνοντας πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πάρα πολλές χώρες.

Επιπρόσθετα ο κ. Περδίος ανέφερε πως κάτι άλλο που τις τελευταίες μέρες είδε τα φώτα της δημοσιότητας, είναι η σχετική επιδημιολογική λίστα της ΕΕ, η οποία αφήνει εκτός τουλάχιστον μέχρι την επόμενη επιδημιολογική αξιολόγηση τις δύο επόμενες εβδομάδες σημαντικές χώρες για την Κύπρο, όπως είναι το Ισραήλ, ο Λίβανιος, η Ρωσία, η Ουκρανία.

Εκτός συνέχισε, απ΄ αυτές τις χώρες που προανέφερε το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία ακόμη δεν έχει κατηγοριοποιηθεί δημιουργεί ένα μείγμα δυσκολιών για τον τουρισμό της Κύπρου, τον Ιούλιο.

Σε σχέση με τον Αύγουστο, ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε πως οι προσπάθειες του Υφυπουργείου συνεχίζονται τόσο από πλευράς προβολής, όσο και επαφών από το εξωτερικό με οργανωτές ταξιδίων .

Είπε ακόμη, πως ασχέτως με το ποια θα είναι η ημερομηνία που θα μπορέσει ο τουρισμός να δεχτεί βασικές αγορές, όπως είναι η Ρωσία ή η Βρετανία, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους οργανωτές ταξιδίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, δεν μπορούμε να ενημερώσουμε σήμερα έναν οργανωτή ταξιδίων για να φέρει τουρισμό στην Κύπρο αύριο το πρωί.

Αυτό εξήγησε που λέμε είναι ότι οι οποιεσδήποτε σκέψεις που υπάρχουν από την επιδημιολογική ομάδα ή οποιεσδήποτε ενδείξεις υπάρχουν για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να τους κοινοποιηθούν εγκαίρως.

Eξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συσκέψεις των επόμενων ημερών με την επιδημιολογική ομάδα θα δώσουν κάποιες ενδείξεις για να μπορέσουν να ενημερώσουν όχι μόνο τους φορείς της Κύπρου, τις Τοπικές Αρχές αλλά και τους εταίρους τους στο εξωτερικό.

Είπε ακόμη πως το Υφυπουργείο του σέβεται πλήρως την δουλειά της επιδημιολογικής ομάδας και πως θα ακολουθήσουν κατά γράμμα, όπως άλλωστε έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής ότι τους είπαν, προσθέτοντας πως σε καμία στιγμή το Υφυπουργείο δεν βάζει τον τουρισμό πάνω από την δημόσια υγεία.

Επεσήμανε ωστόσο πως πρέπει να γνωρίζουν ποιες αγορές δύνανται να ανοίξουν πάντα βέβαια με τις ανάλογες προϋποθέσεις.

Πρόσθεσε πως πολλοί οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να συνεχίσουν τα προγράμματα τους για την Κύπρο ακόμη και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη εάν δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων που ίσως μπορούν να κυμανθούν τα πράγματα. Κατέστησε δε σαφές πως δεν πρόκειται να κάνουν εξαιρέσεις πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας.

Επιπρόσθετα ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται ο Δήμος Πάφου από τις επιπτώσεις του τουρισμού και της πανδημίας του κορωνοϊού, από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος στο πλαίσιο της συνάντησης τους στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

Ο κ. Περδίος αναφερόμενος στον εγχώριο τουρισμό εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επισκεψιμότητα που παρατηρείται από τον ντόπιο τουρισμό κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Πολλές περιοχές σφίζουν, όπως είπε, από ζωή κυρίως τα Σαββατοκύριακα και αυτό τους γεμίζει με αισιοδοξία ότι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος θα είναι μήνες καλοί για τον εσωτερικό τουρισμό.

Η καμπάνια μας αυτή την στιγμή συνέχισε, τρέχει για τον εγχώριο τουρισμό, προσθέτοντας πως σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για την επισημοποίηση του προγράμματος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων σε συνεργασία με το Υφυπουργείο, για μικρές αποδράσεις με στόχο την προώθηση του εγχώριο τουρισμού.

Ο κ. Περδίος συμβούλεψε τους ενδιαφερόμενους να έχουν κατ` ιδίαν επικοινωνία με τα καταλύματα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για εκπτώσεις και να ενημερωθούν για το σχέδιο των μικρών αποδράσεων του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων με το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως θα πρέπει να δεχτούμε όλοι ότι τουλάχιστον για την επόμενη διμηνία αυτές οι αγορές στις οποίες βασίζεται ο τουρισμός της Κύπρου είναι εκτός “παιχνιδιού”, ώστε να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

Επεσήμανε τέλος πως πρέπει να δίδεται η σωστή εικόνα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε σε καταγγελίες που δέχτηκε για τις “υποτιθέμενες” εκπτώσεις των ξενοδόχων, όπως είπε, που είναι ελάχιστες ως ανύπαρκτες. Είπε ακόμη πως δεν είναι με αυτές τις λογικές που αναμένουν οι ξενοδόχοι να τραβήξουν εσωτερικό τουρισμό τούτη την δύσκολη ώρα που σε πολλούς έχουν μειωθεί και τα εισοδήματα .

Ο κ. Φαίδωνος έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες, εκφράζοντας την θέση ότι είναι κατανοητό σε όλους ότι αυτά που βιώνουμε καταμαρτυρούν μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο.

Παραδέχτηκε πως φέτος αν και από πλευράς οργάνωσης η Πάφος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε επίπεδο παραλιών, πεζόδρομων και καθαριότητας η πανδημία δημιούργησε την γνωστή κατάσταση γύρω από την τουριστική βιομηχανία.

Εμείς είπε δεν σταματούμε και δεν απογοητευόμαστε.

Ζήτησε μάλιστα από τον Υφυπουργό Τουρισμό αλλά και από το Κράτος ευρύτερα να επιδείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να βοηθηθούν οι Δήμοι και να μην ανασταλούν έργα. Είπε τέλος πως τέσσερα έργα που έχουν τροχοδρομηθεί στον Δήμο Πάφου δεν θα ανασταλούν.