Δείτε πώς θα είναι η Μαρίνα Παραλιμνίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μαρίνα1 Μαρίνα Παραλιμνίου

Πόλο έλξης του Πρωταρά και της ελεύθερης Αμμοχώστου γενικότερα αναμένεται να αποτελέσει η μαρίνα Παραλιμνίου, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σήμερα η ροή τουριστικού ρεύματος στην περιοχή σχεδόν αποκλειστικά πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα τη χειμερινή περίοδο τα πλείστα ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά.

Εκτός από την ενίσχυση του τουρισμού σε ολόχρονη βάση, η μαρίνα αναμένεται να συμβάλει και στην ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτές και θα φέρει περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

Μαρίνα2 Μαρίνα Παραλιμνίου

Η μαρίνα θα περιλαμβάνει 300 θέσεις ελλιμενισμού και μικτή ανάπτυξη με οικιστικές, εμπορικές χρήσεις, καθώς και με χώρους αναψυχής στην περιοχή Περνέρα, στον Δήμο Παραλιμνίου. Η μικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει κατοικίες (123 διαμερίσματα και τέσσερις επαύλεις), καταστήματα, χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.) και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, εξωτερικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Περιλαμβάνει ακόμα 535 θέσεις στάθμευσης (427 θέσεις υπόγειες και 108 θέσεις υπέργειες).

Το κόστος για την κατασκευή του έργου υπολογίζεται στα €110 εκατ., τα οποία θα καλυφθούν από συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων του Φορέα Ανάπτυξης, καθώς και από ροή εισοδήματος από τις προ-πωλήσεις ακινήτων (κυρίως από οικιστικές εγκαταστάσεις).

Πέραν της ιδιοκτήτριας εταιρείας PMV Maritime Holdings Ltd, συνεργάτες στο έργο είναι η J&P, η Marina Projects Ltd, καθώς επίσης και η Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd. Αρχιτέκτονες του έργου είναι ο βρετανικός οίκος Harper Downie Creative Architecture σε συνεργασία με τους Kythreotis Architects και για την τοπιοτέχνηση ο οίκος Camlins.

Για σκοπούς αδειοδότησης του έργου τέθηκε ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής, η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την ανάπτυξη της μαρίνας Παραλιμνίου, στην περιοχή Περνέρα στον Δήμο Παραλιμνίου, επαρχία Αμμοχώστου. Η ΜΕΕΠ έχει εκπονηθεί από την εταιρεία I.A.CO Environmental & Water Consultants Ltd, εκ μέρους της PMV Maritime Holdings Ltd.

Ο βασικός σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία μιας μαρίνας υψηλών προδιαγραφών, με ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και πλοήγηση από σκάφη αναψυχής, συνδυασμένη με υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, έτσι ώστε να προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η περιοχή του έργου βρίσκεται στη Νοτιοανατολική ακτογραμμή της Κύπρου, στον Δήμο Παραλιμνίου, στην περιοχή Περνέρα, σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του Παραλιμνίου (περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά) και βόρεια από τη χερσόνησο του Κάβο Γκρέκο.

Μαρίνα3 Μαρίνα Παραλιμνίου

Ο φυσικός κολπίσκος, γνωστός και ως «Κόλπος Λούμα», καθορίστηκε ως η ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη της μαρίνας Παραλιμνίου, καθώς και η παρακείμενη γη η οποία έχει διατεθεί για την ανάπτυξη. Η περιοχή του έργου, η οποία βρίσκεται μεταξύ του κόλπου Σειρήνα και του ξενοδοχείου Golden Coast, καταλαμβάνει έκταση 29.000 m2 και εντάσσεται αρμονικά μεταξύ α) μίας περιοχής 13.000 m2 στα δυτικά η οποία έχει θα διατηρηθεί ως φυσικό πάρκο (δημόσιος χώρος πρασίνου) και β) του γραφικού αλιευτικού καταφυγίου Περνέρα στα νότια.

Το Αλιευτικό Καταφύγιο Περνέρα χωρητικότητας περίπου 85 σκαφών μεγέθους μεταξύ 5m-15m περίπου, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και καταλαμβάνει το εσωτερικό μέρος του κόλπου. Το Αλιευτικό Καταφύγιο διαθέτει επίσης ράμπα καθέλκυσης σκαφών, η οποία ανήκει και λειτουργεί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και χρησιμοποιείται από το κοινό, και εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος, το οποίο και διατηρεί δυο σκάφη αγκυροβολημένα παραπλεύρως της αποβάθρας.
Η ευρύτερη περιοχή του έργου είναι μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή με δημοφιλείς παραλίες, ξενοδοχειακές μονάδες, εξοχικές κατοικίες και εστιατόρια/ καφετέριες.
Μαρίνα4 Μαρίνα Παραλιμνίου
Έλλειψη από εγκαταστάσεις ελλιμενισμού
Ο Δήμος Παραλιμνίου και ιδιαίτερα η περιοχή Περνέρα, καθώς και η γειτονική ακτή του Πρωταρά στα νοτιοανατολικά είναι πολύ δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί τόσο από οικογένειες Κυπρίων, αλλά και από ξένους επισκέπτες και τουρίστες. Μεγάλη μερίδα Κυπρίων κατέχει εξοχικές κατοικίες στη ευρύτερη αυτή παραλιακή περιοχή, στις οποίες διαμένουν κατά τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου –κυρίως Σαββατοκύριακα από Απρίλιο/ Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής (συνήθως Ιούλιο – Αύγουστο), οι φυσικοί κόλποι γεμίζουν με αγκυροβολημένα σκάφη, τα οποία βρίσκονται εκεί για μονοήμερες εκδρομές. Η περιοχή αυτή έχει έλλειψη από εγκαταστάσεις ελλιμενισμού ή μονάδες ανεφοδιασμού καυσίμων κατά μήκος της ακτής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μεγάλης ζήτησης για θέσεις αγκυροβολίας/ ελλιμενισμού επισκεπτών, καθώς και για μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού στην περιοχή.
Μαρίνα5 Μαρίνα Παραλιμνίου
Σημαντικά οφέλη στην οικονομία

Η δημιουργία ενός χώρου με ασφαλή πρόσβαση και πλοήγηση σκαφών αναψυχής, σε συνδυασμό με τις χερσαίες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν, θα μπορεί να καλύψει σημαντικά τις ανάγκες των σκαφών αναψυχής στην περιοχή και παράλληλα να συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία, με τη δημιουργία και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την ενίσχυση του τουρισμού σε ολόχρονη βάση, την ανάπτυξη οικιστικών μονάδων στην περιοχή, την παροχή εγκαταστάσεων προς εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, την ενοικίαση θέσεων ελλιμενισμού και τέλος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η μαρίνα Παραλιμνίου δεν ανταγωνίζεται τις άλλες αναπτύξεις μαρίνων, αλλά αντιθέτως ενισχύει το αναπτυσσόμενο δίκτυο πολυτελών θαλάσσιων προορισμών στην Κύπρο και συμβάλλει σημαντικά στην προσβασιμότητα προς την όμορφη ακτογραμμή του Πρωταρά.

Μαρίνα6 Μαρίνα Παραλιμνίου

Μαρίνα7 Μαρίνα Παραλιμνίου

Πηγή: Φιλελεύθερος