Δυσεύρετα τα δωμάτια σε Πρωταρά-Αγία Νάπα

sea Διαμονή, Νέα Αμμοχώστου, Ξενοδοχεία

Πιο πολλές επιλογές βρίσκει κανείς για διήμερο στην Πάφο από ό,τι στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η διαθεσιμότητα σε καταλύματα είναι περισσότερα στην πόλη του Κινύρα από ό,τι στον Πρωταρά. Για να κλείσει κανείς δύο διανυκτερεύσεις στον Πρωταρά θα χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθότι τα καταλύματα που έχουν διαθέσιμα δωμάτια ήταν ελάχιστα. Άλλωστε, λειτουργεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης. Στην Πάφο βρίσκει κανείς διαμέρισμα με €90 για δύο βράδια, ενώ στον Πρωταρά οι τιμές που «παίζουν» θέλουν τη διαμονή να κοστίζει πάνω από €200. Στον Πρωταρά δύσκολα θα βρει κανείς δωμάτια κάτω από €100 το βράδυ, ενώ Αγία Νάπα και Πάφος διαθέτουν περισσότερες επιλογές.

Ο «Φιλελεύθερος» έκανε προχθές μια έρευνα σε μια δημοφιλή ιστοσελίδα κράτησης δωματίων. Ψάχνοντας για δωμάτιο στον Πρωταρά για αυτό το Σαββατοκύριακο (6-7 Ιουλίου), διαπιστώνει κανείς ότι στον Πρωταρά το 98% των καταλυμάτων είναι γεμάτο και μόλις 16 υποστατικά έχουν διαθέσιμα δωμάτια. Στην Πάφο το ποσοστό πληρότητας ανήλθε στο 89% με 84 διαθέσιμα καταλύματα. Στην Αγία Νάπα φαίνονται 39 διαθέσιμα καταλύματα, με την πληρότητα να αγγίζει το 93%.

Πρωταράς – Αγία Νάπα

Είναι φυσικό ότι καθώς η πληρότητα αγγίζει το κόκκινο, τα διαθέσιμα δωμάτια θα τσιμπούν στις τιμές. Για μια οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά για δύο βράδια, υπάρχουν επιλογές για καταλύματα με τιμές άνω των €200 μέχρι και τα €1152 (σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων). Για παράδειγμα, η δημοφιλής ιστοσελίδα σού δίνει τρεις επιλογές σε καταλύματα με τιμές μεταξύ των €220-€270, ενώ σε τετράστερα οι τιμές ανεβαίνουν στα €375, €565 και €640.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι τιμές περιλαμβάνουν πρόγευμα (συνήθως), ενώ εάν περιλαμβάνουν όλα τα γεύματα (all inclusive) το κόστος ανεβαίνει. Στην Αγία Νάπα μια οικογένεια βρίσκει λίγο χαμηλότερες τιμές. Η έρευνα του «Φ» εντόπισε καταλύματα που στοιχίζουν από €180 δύο βράδια. Οι τιμές ανεβαίνουν στα €474, ανάλογα με την τοποθεσία του καταλύματος, ενώ στα €640 βρίσκει μια οικογένεια ξενοδοχείο που προσφέρει all inclusive.

Πάφος

Στην Πάφο βρίσκει κανείς για αυτό το Σαββατοκύριακο πιο φθηνές επιλογές από ό,τι σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Η έρευνα του «Φ» εντόπισε καταλύματα με τιμές από €50 το βράδυ, ενώ μεγάλο μερίδιο των διαμερισμάτων έχουν τιμές από €50 – €100 το βράδυ. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα σού δίνει διαμονή €90 για δύο βράδια σε aparthotel στην Πάφο και €174 στη Γεροσκήπου. Σε τετράστερο κατάλυμα, οι τιμές ανεβαίνουν στα €450. Επίσης, για πιο γερά πορτοφόλια, βρίσκει κανείς σε 4στερο στη Γεροσκήπου €700 (all inclusive) και €1567 5στερο με πρόγευμα.

Δυναμικότητα

Η Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου διαθέτει τις περισσότερες κλίνες σε παγκύπρια βάση και το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά στα ξενοδοχειακά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, η επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται στην πρώτη θέση με 35.496 κλίνες και ακολουθεί η Πάφος με 29.065 κλίνες. Ωστόσο, ενώ η Αμμόχωστος διαθέτει περισσότερες κλίνες, η Πάφος διαθέτει περισσότερο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων. Συγκεκριμένα, η Πάφος διαθέτει 268 τουριστικά καταλύματα, ενώ η Αμμόχωστος 229 μονάδες.

Πηγή: Philenews/Δήμητρα Λάντου