Ενοικιάσεις μέσω Airbnb στην Κύπρο – Ποια θέση κατέχει η επαρχία Αμμοχώστου

airbnb airbnb

Ρώσοι και Βρετανοί παραθεριστές και επισκέπτες έχουν το κύριο λόγο στις ενοικιάσεις σπιτιών και δωματίων μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων όπως το Airnbnb, στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Insider, στη διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικιάσεων Airbnb, υπήρχαν πάνω από 12,500 καταχωρήσεις προς ενοικίαση μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Από αυτά, το 89% αφορούσε την ενοικίαση ολόκληρων οικιών, ενώ το 10% αφορούσε την ενοικίαση ιδιωτικού δωματίου και μόλις το 1% αφορούσε την ενοικίαση κοινού δωματίου. Σημειώνεται πως ακίνητα μέσω Airbnb ενοικιάζονται και στις κατεχόμενες περιοχές.

Κατά μέσο όρο, η διαδικτυακή πλατφόρμα καταγράφει 6,3 διανυκτερεύσεις για κάθε καταχώρηση.

Τώρα όσον αφορά την εθνικότητα των ενοικιαστών, τα στοιχεία δίνουν προβάδισμα σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το 16% των ενοικιαστών μέσω του Airbnb στην Κύπρο προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Μεγάλο ήταν και το ποσοστό των Κύπριων που ενοικίασαν μέσω του Airbnb, αφού έφτασε το 9%. Ακολουθούν οι Γερμανοί με 5%, από ΗΠΑ με 5% και από Ισραήλ με 4%.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ήταν και τα στοιχεία που έκθεση της KPMG για τον τομέα των ακινήτων σε σχέση με τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάζει η έκθεση Απριλίου 2019, κατά το 2018 έγιναν 37.862 ενοικιάσεις, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι ενοικιαστές προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ρωσία, ενώ δίνει πρωτιά σε Πάφο με 16.922 επισκέπτες, και ακολουθεί η Λάρνακα 12.450 επισκέπτες, η Λεμεσός με 10.323 επισκέπτες, η Λευκωσία με 5.586 επισκέπτες και η Αμμόχωστος με 3.078 επισκέπτες. Σημειώνει επίσης, ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, υπήρχαν 4.538 ενεργές καταχωρήσεις προς ενοικίαση, το 45% των οποίων στην Πάφο. Να αναφέρουμε επίσης ότι κατά μέσο όρο το κόστος ενοικίασης ανά ημέρα για το 2018 στην Πάφο ήταν €132, στην Αμμόχωστο €81, στην Λεμεσό €65, στη Λάρνακα €48 και στην Λευκωσία €46.

Πηγή: Philenews